Home » Știri » Știri sociale » Cum poți să-i faci jailbreak telefonului tău iPhone și ce riscuri implică

Cum poți să-i faci jailbreak telefonului tău iPhone și ce riscuri implică

Pană Emanuela / 17.07.2021, 17:22
Cum poți să-i faci jailbreak telefonului tău iPhone și ce riscuri implică

Operațiunea de jailbreak pe iPhone pare mai degrabă ceva de domeniul trecutului, însă, surprinzător, încă există destule persoane care o consideră utilă. În prezent, există peste 2 milioane de aplicații în App Store, dar cu toate acestea Apple nu permite tuturor companiilor să își pună creațiile în magazinul său online. Prin urmare, singura cale de a-ți instala o aplicație care nu există în App Store rămâne jailbreak-ul. Ce riscuri implică, totuși, acest procedeu, afli în continuare.

Cum poți să faci jailbreak la iPhone-ul

Pentru cei ce nu sunt familiarizați cu acest termen, jailbreak-ul se referă la operațiunea de a scoate toate restricțiile impuse de Apple pentru dispozitivele sale iOS. Cu alte cuvinte, cei care aleg să facă jailbreak telefonului lor intră in sistemul de operare al iPhone-ului și permit instalarea de aplicații care nu sunt disponibile în App Store.

Este lesne de înțeles că Apple este total împotriva acestor practici, astfel că nu e de mirare că americanii au făcut tot felul de modificări pentru dispozitivele lor, pentru a fixa aceste vulnerabilități. Pe cale de consecință, multe dintre versiunile de iOS nu mai pot fi sparte cu ușurință.

Pentru posesorii de telefoane cu sistem de operare Android, jailbreak-ul este similar cu rooting-ul. Doar nu vă gândeați că nu există o astfel de alternativă și pentru acest sistem de operare, mai ales că și telefoanele cu Android sunt extrem de populare. Dacă vă întrebați ce face mai exact rooting-ul, ei bine, permite utilizatorilor să instaleze aplicații care nu sunt disponibile pe Google Play Store.

Care sunt avantajele jailbreak-ului

În ceea ce privește ajantajele operațiunii de jailbreak, cel mai mare este, evident, faptul că vei avea acces la aplicații care nu sunt disponibile pe App Store și pe care Apple nu vrea să ți le instalezi în telefon. Mai mult, acest procedeu îți permite și să schimbi sau să ștergi aplicații standard oferite de Apple (Apple Watch, Stock, Weather, Game Center, etc.). În mod normal, nu poți șterge aceste aplicații, deși ele ocupă mai mult de 2GB din memoria talefonului tău.

Un alt avantaj semnificativ dacă faci jailbreak constă în faptul că o să ai posibilitatea de a modifica Control Center, iar FlipControlCenter este aplicația care îți va permite să faci ce vrei.

De asemenea, vei putea să îți sincronizezi telefonul cu computerul fără să mai fie nevoie să folosești firele. În ciuda faptului că Wi-Fi Sync nu te lasă, o aplicație disponibilă pentru jailbreak poate păcăli telefonul, făcându-l „să creadă“ că este conectat cu un cablu la telefon.

Un alt avantaj major este faptul că poți folosi aplicații similare cu Find My iPhone, dar care oferă și alte opțiuni (iCaughtU, de exemplu).

Cum faci jailbreak pentru iPhone-ul tău

În caz că te-ai decis să faci jailbreak pentru iPhon-ul tău, primul lucru pe care trebuie să-l ai în vedere este să faci back-up pentru dispozitivul tău cu iOS. Atenție, nu e un pas opțional! Fă-ți back-up pentru poze, muzică, filme și tot ce mai ai important în telefon. Dacă ceva nu va merge bine, te vei găsi în ipostaza de a pierde toate aceste date.

Acum a sosit momentul să începem operațiunea de jailbreak, iar primul pas este să updatam iPhone-ul la ultima versiune de iOS. Pentru a face acest lucru poți folosi iTunes sau o poți face din telefonul tău astfel: Settings > General > Software Update.

Pentru a face un jailbreak la un iPhone cu iOS 13 (ultima versiune a sistemului de operare), este important să știi că vei avea nevoie de Hexxa Plus, o aplicație pe care trebuie să o downloadezi pe telefonul tău: apasă Allow > Download, după care accesează Settings > Profile Downloaded și apasă pe link-ul de download. Va trebui să confirmi și codul de acces pentru iPhone, asta dacă ai unul.

După ce ai terminat de instalat Hexxa Plus, va fi nevoie să instalezi și Cydia, o aplicație care te va lăsa să instalezi ulterior alte aplicații pe care Apple nu ar vrea să le ai în telefon. Pentru a face asta, accesează Hexxa Plus și apasă Get Repos > App Managers Repo List, după care copiază adresa http://ios.cyrepo.tk/.

Tot ce ți-a mai rămas de făcut este să deschizi Hexxa Plus, să apeși pe Extract Repo și să dai paste la adresa de mai sus, după care să apeși OK. Ulterior, apasă butonul Download > Allow > Go to settings > Profile Downloaded > Install. După ce introduci codul ce acces al telefonului pentru a autoriza aplicația, apasă Install > Done.

Felicitări! Tocmai ce ai făcut un jailbreak pentru telefonul tău iPhone.

Citește și: Ce se întâmplă, de fapt, dacă nu îți pui parolă sau amprentă la smartphone. Riscul este enorm

Ce riscuri implică această operațiune

Este important de specificat că există și anumite riscuri pe care trebuie să ți le asumi atunci când alegi să faci un jailbreak pentru un iPhone, iar cel mai mare dezavantaj ar fi faptul că nu o să mai poți să faci update, adică nu o să mai ai acces la ultima versiune de iOS, cunoscutul sistem de operare al celor de la Apple.

Cum faci jailbreak pentru iPhone-ul tău și ce riscuri implică
Cum faci jailbreak pentru iPhone-ul tău și ce riscuri implică

De asemenea, mai există și posibilitatea ca atunci când vei face update la un telefon cu jailbreak, acesta să revină la normal. Prin urmare, cei care decid că facă un jailbreak pentru un iPhone, nu trebuie să updateze sistemul de operare. Acest lucru este indicat doar în cazul există și un jailbreak pentru noua versiune de iOS.

Un alte dezavantaj major de care e musai să ții cont este faptul că în timpul procesului de jailbreak, iPhone-ul tău s-ar putea strica și opri pentru totdeauna. Prin urmare, îți asumi un risc mare! Merită?

Un alt aspect, lesne de înțeles, de altfel, este faptul că atunci când faci jailbreak pentru un iPhone dispare și garanția oferită de Apple pentru produsul său.