Home » Știri » Știri sociale » De ce sărbătorim de două ori sărbătoarea de Sfânta Maria, pe 15 august și pe 9 septembrie. Care este motivul?

De ce sărbătorim de două ori sărbătoarea de Sfânta Maria, pe 15 august și pe 9 septembrie. Care este motivul?

Pană Emanuela / 15.08.2021, 09:31
De ce sărbătorim de două ori sărbătoarea de Sfânta Maria, pe 15 august și pe 9 septembrie. Care este motivul?

Cultul Ortodox acordă un grad înalt de cinstire Maicii Domnului, lucru care reiese și din numărul mare de sărbători închinate prăznuirii ei. În timp ce ceilalți sfinți sunt pomeniți, de regulă, o singură dată în an, și anume în ziua adormirii lor, Sfânta Fecioară Maria este celebrată în cursul anului bisericesc de mai multe ori, în mod special. Care este motivul? Afli în rândurile de mai jos.

De ce Sfânta Maria se sărbătorește de două ori?

Biserica Ortodoxă îi acordă o importanță deosebită Maicii Domnului, care este celebrată de mai multe ori în cursul anului, prin praznice care cinstesc nu numai trecerea ei la cele veșnice (Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare – 15 august), ci și nașterea sa (Sfânta Maria Mică – 8 septrembrie) și  unele minuni săvârşite prin puterea ei, după plecarea din această viață.

În calendarul ortodox, Sfânta Maria este sărbătorită de două ori pe an, ambele sărbători fiind trecute cu cruce roșie, fapt care subliniază importanța lor. O dată este celebrată pe data 15 august, atunci când, potrivit tradiţiei Bisericii, Maica Domnului a fost înălţată la Cer de Fiul său, Mântuitorul Iisus Hristos, și o dată pe 8 septembrie, atunci când biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.

Așadar, Sfânta Fecioară Maria este celebrată de două ori într-un an, deoarece fiecare dată din calendar are o semnificație aparte, fiind încărcată de simboluri. Se crede că prima și cea mai veche sărbătoare închinată Fecioarei Maria este Adormirea Maicii Domnului, cunoscută popular ca Sfânta Maria Mare, deși mărturii despre existența ei nu există decât începând din secolul V, când Cultul Maicii Domnului a început să înflorească.

În Biserică Ortodoxă și calendarul creștin, ziua de 15 august este ziua în care Sfânta Fecioară Maria a trecut la cele veșnice, după cum reiese și din Troparul Adormirii Maicii Domnului: „Mutătu-te-ai la viața ceea ce ești Maica Vieții“.

Citește și: Cum arăta de fapt Maica Domnului. Detalii care fac referire la înfățișare și la comportament

Nașterea Maicii Domnului este sărbătorită pe 8 septembrie

Nașterea Maicii Domnului, cunoscută popular ca Sfânta Maria Mică, este prăznuită de creștini și de Biserica Ortodoxă pe data de 8 septembrie și reprezintă prima mare sărbătoare a unui nou an bisericesc, întrucât acesta începe cu 1 septembrie.

De ce o sărbătorim pe Sfânta Maria de două ori pe an, pe 15 august și pe 8 septembrie
De ce o sărbătorim pe Sfânta Maria de două ori pe an, pe 15 august și pe 8 septembrie

De Sfânta Maria, peste 2,2 milioane de români își sărbătoresc onomastica, 1,8 milioane dintre aceștia fiind femei (aproximativ 1.400.000 se numesc Maria, aproximativ 270.000, Mariana, și în jur de 51.000 poartă numele de Marinela).

Întrucât există două sărbători religioase cu același nume, pe 15 august și pe 8 septembrie, mulți români sunt în dilemă, neștiind exact când ar trebui să le transmită „La mulți ani!“ sărbătoriților.

Potrivit tradiției străvechi, pornind de la faptul că este vorba despre Adormirea Maicii Domnului, deci trecerea în neființă a Fecioarei Maria, se spune că este păcat să le urezi „La mulți ani!“ celor ce poartă numele Sfintei Fecioare pe data de 15 august. Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă nu consideră greșit acest lucru, întrucât această sărbătoare ar trebui să fie un prilej de bucurie, nu de tristețe.

Sărbătoarea aceasta are, chiar dacă vorbim despre «adormire», o semnificație dincolo de moarte pentru cei ce au această înțelegere tainică a sărbătorii. Alții o înțeleg drept o comemorare a morții Sfintei Maria, prin urmare pentru aceștia nu e corect să se spună «La mulți ani!», având în vedere că vorbim despre o înmormântare.

Cea mai potrivită interpretare și cea caracteristică ortodoxiei este cea ce are în centru învierea, viața cea veșnică și nu cea ce pune accentul pe moarte. La noi moartea e doar o ușă, o trecere, un prag. Așa cum spune și rugăciunea: «Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții». Deci, accentul cade pe viața veșnică, prin urmare este corect să spunem «La mulți ani!»“, explică părintele Ioan Chirilă, președintele senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj.