Home » Știri » Finul lui Viorel Hrebenciuc, cercetat penal pentru mărturie mincinoasă

Finul lui Viorel Hrebenciuc, cercetat penal pentru mărturie mincinoasă

Octavian Palade / 31.10.2016, 13:31
Finul lui Viorel Hrebenciuc, cercetat penal pentru mărturie mincinoasă

Finul lui Viorel Hrebenciuc va fi cercetat penal pentru mărturie mincinoasă în dosarul retrocedărilor de păduri din judeţul Bacău.

Finul lui Viorel Hrebenciuc şi-a schimbat declaraţia în dosarul retrocedărilor celor 43.000 de hectare de păduri din judeţul Bacău și a fi cercetat penal pentru mărturie mincinoasă, scrie news.ro.

Procurorul de şedinţă din partea DNA a reclamat, în timpul procesului, că finul lui Hrebenciuc, Dragoş Rusu, şi-a nuanţat declaraţia dată în faza urmăririi penale cu scopul de ”a nu face rău cuiva din dosar”.

Dragoş Rusu a declarat, la termenul de luni al procesului de la instanţa supremă, că, atunci când a fost deschis dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, a primit un telefon de la DNA Braşov pentru a fi chemat la audieri, iar el le-a transmis procurorilor că nu poate veni deoarece trebuia să participe la o înmormântare.

„Au insistat şi mi s-au prezentat nişte filmări de la Slănic Moldova. Le am zis că nu mă interesează subiectul. Când le am zis că nu ştiu nimic mi-au spus că s-ar putea să nu mai ajung la înmormântare. Îi interesa cine l-a pus în legătură pe Tudor Chiuariu cu primarul de la Slănic Moldova. Eu nu ştiam ce au discutat acolo. Am jucat table, făceam grătarul”, a afirmat finul lui Hrebenciuc. El a mai spus că declaraţia dată iniţial în faţa procurorilor a fost sub presiune şi că ar fi negociat ore în şir asupra unui cuvânt cu procurorul.

După câteva declaraţii contradictorii, Dragoş Rusu a menționat că îşi menţine declaraţia dată la DNA, însă vrea să o nuanţeze.

„Îmi aduc aminte că s-a vorbit de o firmă de topometrie care trebuia să facă nişte măsurători de păduri. Eu, cu prietenul meu Dan Vasilievici, căutăm o vila în Slănic Moldova pentru a petrece Paştele. Îl ştiu pe primar. Ne vizităm. Au fost tot felul de discuţii cu el. Vasilievici era cu Chiuariu. Era un chef la primar acasă”, a spus Dragoş Rusu.

Magistrații de la instanţa supremă l-au întrebat pe finul lui Hrebenciuc dacă a auzit că fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu ar fi dorit să organizeze la primar acasă o întâlnire între şefii Direcţiei Silvice Bacău şi Oficiul de Cadastru Bacău, iar acesta a spus că nu ştie despre aşa ceva, față de ce declarase la DNA, unde a recunoscut că are cunoştinţă despre acest subiect. „Nu ştiu cine l-a convocat pe şeful Direcţiei Silvice Bacău la respectivă petrecere. Am mers cu o prietenă de-a mea la întâlnire.  Ştiam că o să mă întâlnesc cu Tudor Chiuariu. Urmau să stabilească o întâlnire cu o firma de topografie. M-am simţit ameninţat când am dat declaraţii la DNA dar nu am vrut să fac rău cuiva din dosar”, a mai spus Dragoș Rusu.

Ca urmare a acestui dialog, procurorul de şedinţă a anunţat instanţa că se autosesizează din oficiu sub acuzaţia de mărturie mincinoasă faţă de finul lui Viorel Hrebenciuc.

Finul lui Viorel Hrebenciuc, acuzat într-un alt dosar

Dragoș Rusu a deținut funcţia de director adjunct al Gărzii Financiare. El este amintit şi în dosarul scurgerii de informaţii în care au fost condamnaţi judecătoarea Georgeta Barbălată, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la patru ani de închisoare şi fostul procuror Marcel Sâmpetru, la doi ani de închisoare.

În dosarul în care finul lui Hrebenciuc este acuzat de mărturie mincinoasă sunt judecaţi şi Gheorghe Paltin-Sturdza, cel care ar fi trebuit să beneficieze de peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău, judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, fostul şef al Romsilva, Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Braşov, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Rodica Gabriela Zaharia şi Iulian Durlan.

DNA susține că Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Paltin-Sturdza şi Dan Costin Bengescu sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional prin care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor.

Dosarul se referă la retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea unor sume mari de bani.

Procuorii susțin că grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme offshore pentru a ascunde provenienţa banilor.