Home » Știri » Știri sociale » Obiective turistice în Maramureș – 17 locuri minunate din acest județ

Obiective turistice în Maramureș – 17 locuri minunate din acest județ

Pană Emanuela / 24.01.2021, 14:57

Maramureș sau „pământul lemnului“ este o zonă foarte populară din România, apreciată în special pentru frumusețile sale naturale: verdele mult și proaspăt, căpițele de fân galbene, văile presărate cu locuințe și biserici de lemn, porțile acelea uriașe sculptate cu migală în lemn, etc. Dar asta nu e tot. Când spunem Maramureș, spunem oameni primitori, cu îndeletniciri străvechi, în inima cărora obiceiurile și tradițiile ocupă un loc special. Haideți să descoperim împreună care sunt cele mai frumoase obiective turistice din acest județ.

Obiective turistice în Maramureș

Credem cu convingere că Maramureșul este o destinație de călătorie pe care ar trebui să o vizitezi cel puțin o dată în viață. Această regiune, situată în nordul extrem al țării, la granița cu Ucraina (de unde și expresia „unde se agață harta-n cui“), este renumită pentru arhitectura sa autentică din lemn, reflectată la tot pasul în bisericile, porțile masive și casele sale tradiționale din lemn.

Dacă doriți să vă bucurați de o vacanță activă, atunci „țara lemnului“ este un tărâm splendid de vizitat. Iată care sunt obiectivele turistice pe care nu trebuie să le ratați odată ajunși aici:

1. Mănăstirea Bârsana

Situată în inima Maramureșului, pe Valea Izei, Mănăstirea Bârsana este un colț de rai cocoțat pe un deal. Construită la începutul secolului al XVIII-lea, această mănăstire este, de fapt, complex de clădiri tradiționale maramureșene, unele mai cochete decât altele.

2. Memorialul de la Sighet

Amenajat în fosta închisoare din centrul orașului, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței nu numai că nu este un loc vesel, ci aduce multă apăsare și tristețe, fiind o parte a istoriei noastre de care trebuie să fim conștienți, întrucât aici au fost torturate și închise zeci de personalități din epoca Interbelică.

3. Cimitirul Vesel din Săpânța

Asta pentru că nu ai cum să ajungi în Maramureș și să ratezi Cimitirul Vesel, care nu prea mai are nevoie de prezentări, căci mai toată lumea a auzit despre el. Totuși, aici veți găsi mesaje haioase scrijelite cu atât de mult umor pe crucile celor decedați. Taxa de intrare în cel mai colorat și popular cimitir din țară este de numai 5 lei.

4. Casa Stan Ion Pătraș

Așadar, dacă tot te afli în zonă, îți propunem să vizitezi și Casa Stan Ion Pătraș, iar tot ce ai de făcut este să o iei înainte pe strada de lângă cimitir, urmând indicatoarele. În doar câteva minute vei ajunge la o casă veche din lemn, în care a locuit meșterului Stan Ion Pătra, recunoscut pentru crucile sculptate și pictate din cimitirul Săpânța.

5. Vâltorile din Săpânța

Vâltorile reprezintă un fel de mașini de spălat ecologice, care curăță hainele fără detergenți și fără curent electric. Acestea ar fi în număr de trei în zona Săpânța: Diobu (Vâltoarea dublă), Măruț și Znur – care se află la doar 700 metri de Cimitirul Vesel.

6. Mănăstirea Peri-Săpânta

Mănăstirea Peri este despărțită de Cimitirul Vesel de doar 2 kilometri, astfel că dacă te afli în zona n-ar trebui s-o ratezi. Chiar merită să vezi cu ochii tăi cea mai înaltă biserică din lemn din Europa (75 de metri înălțime), care este înscrisă și în Cartea Recordurilor.

7. Bisericile de lemn

Vei găsi nenumărate biserici din lemn în Maramureș, însă dacă nu ai foarte mult timp la dispoziție, astfel încât să vizitezi o mare parte din ele, noi îți recomandăm Biserica veche de la Mănăstirea Moisei, construită în 1672.

8. Satul Breb

Este o destinație de ecoturism fermecătoare, un tărâm al bisericilor, al instalațiilor tehnice țărănești din lemn și al meșteșugurilor. Satul Breb este lăudat de mulți pentru autenticitatea sa, peisajul fiind într-adevăr pitoresc. Îl găsiți la poalele Crestei Cocoșului din Munții Gutâi, la aproximativ 20 de kilometri de Cavnic.

Citește și: Obiective turistice în Harghita – 12 obiective într-un județ plin de dealuri și munți

17 locuri minunate din acest județ

9. Lacul Albastru

Aflat la doar 35 minute de mers pe jos de centrul orașului Baia Sprie, Lacul Albastru este unic în lume deoarece își schimbă culoarea în funcție de poziția soarelui și de temperatura apei. S-a format prin surparea unor lucrări miniere de exploatare în anii 1919-1920, fiind spectaculos pentru nuanțele sale, care de la verde la albastru.

Lacul Albastru, Baia Sprie
Lacul Albastru, Baia Sprie

10. Zona cu șmen

Chiar dacă sună a glumă, nu este! Zona cu șmen este un loc marcat ca atare Drumul Județean 109 F, în apropierea localității Budești (între Hanu Lu Cobâlă și Popasul Fogădău). Dacă te îndrepți dinspre Cavnic spre Budești, vei putea observa un mic indicator pe partea dreaptă a drumului, amplasat pe un copac, dar și multe mașini oprite.

11. Mocănița de pe Valea Vaserului

Dacă ai terminat de explorat partea de vest a regiunii, te poți îndrepta spre est, unde vei găsi Mocănița – singurul tren cu aburi de calibru îngust complet funcțional din Europa. Îți garantăm că îți va oferi o experiență de basm. Trenul pornește de la Vișeu de Sus și pătrunde adânc în frumoasa Valea Vaserului, traversând Parcul Natural al Munților Maramureșului.

12. Munții Rodnei

Dacă ești fan al drumețiilor în natură, atunci ar putea fi o idee bună să îți iei o noapte de cazare și în stațiunea Borșa. Nu vei găsi ceva nemaivăzut și nemaiîntâlnit în această stațiune, însă de aici ai acces ușor către Lacul Știol și Cascada Cailor, cea mai mare cascadă din România (are 90 de metri înâlțime).

13. Cascada Cailor

Și pentru că tot am amintit-o, să vorbim puțin despre ea. Cascada Cailor este situată în apropierea stațiunii montane Borşa, iar turiștii pot ajunge la ea prin pădure, într-o plimbare de o oră, sau cu telecabina care urcă spre vârful pârtiei de ski. Aici apa cade în mai multe etape, astfel că vederile sunt magnifice atât vara, cât și iarna. Se spune că turmele de cai obișnuiau să pască, în vârful muntelui, din primăvară și pănă toamna târziu.

14. Peștera și Izbucul Izvorul Albastru al Izei

Un drum forestier care pleacă din DN 17 C (dintre Săcel și Moisei) te conduce către Peștera și Izbucul Albastru al Izei, o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN.

15. Muzeul Etnografic

Muzeul Etnografic Maramureșean este compus din două sectoare: Secția în aer liber (Muzeul Satului) și Secția Pavilionară, creată în anul 1964. Aceasta conține numeroase obiecte din Ţara Chioarului, Ţara Codrului, Ţara Lăpuşului şi Ţara Maramureșului. Printre exponate veți putea vedea diverse instrumente utilizate în agricultură și instalații tehnice, obiecte de cult și costume populare deosebite, dar și colecții de ceramică cuprinzătoare.

16. Baia Mare

În perioada comunistă, Baia Mare, anterior parte a Imperiului Austro-Ungar, atinsese stadiul cel mai prosper. În jurul orașului încă se mai pot observa urme de influență socialistă, însă orașul vechi, renovat nu cu multă vreme în urmă, merită vizitat. În piața centrală veți putea admira atât clădiri medievale, cât și cafenele moderne, frumoase, precum și alte vestigii ale vremii medievale (Turnul lui Ștefan și Turnul măcelarilor).

17. Sighetul Marmației

Orașul Sighetul Marmației, fosta capitală a regiunii Maramureș, cunoscut și sub numele de Sighet, reprezintă un punct important de plecare către toate atracțiile turistice din Maramureș. Orașul este recunoscut pentru numărul impresionant de muzee, care amintesc de trecutul său, dar și pentru bogatul patrimoniu cultural.