Home » Știri » Țara care introduce pașapoarte pentru persoanele vaccinate anti-Covid. Când ar putea să intre în practică măsura

Țara care introduce pașapoarte pentru persoanele vaccinate anti-Covid. Când ar putea să intre în practică măsura

Alexandru Cazacu / 05.02.2021, 14:18
Țara care introduce pașapoarte pentru persoanele vaccinate anti-Covid. Când ar putea să intre în practică măsura

O țară membră a Uniunii Europene intenționează să introducă pașapoarte digitale, speciale pentru persoanele care s-au imunizat împotriva coronavirusului. Au fost demarate mai multe proceduri în acest sens, iar documentele vor intra în vigoare până în vara acestui an.

Țara care introduce pașapoarte digitale pentru persoanele vaccinate anti-Covid

Mai exact, este vorba despre Suedia care a anunțat în cursul zilei de joi că intenționează să emită pașapoarte digitale pentru cetățenii săi, care s-au imunizat cu vaccinul anti-COVID-19. Aceste documente vor putea să intre în vigoare până în vara lui 2021. Potrivit ministrului sănătății suedez, au fost demarate mai multe proceduri în acest context, transmite DPA.

”Au fost demarate o serie de proceduri internaționale în ceea ce privește soluțiile tehnice și standardele legate de dovadă a vaccinării. Este nevoie ca Suedia să participe (la acest proiect, n.r.)”, a declarat la o conferință de presă ministrul Sănătății, Lena Hallengren, potrivit Agerpres.

Ministrul pentru Dezvoltare digitală suedez, Anders Ygeman susține ca prin intermediul acestor pașapoarte, cetățenii suedezi vor putea demonstra faptul că au fost vaccinați împotriva noului virus ucigaș.

Documentele digitale vor respecta standardele internaționale

Potrivit autorităților suedeze, acest document digital va fi în conformitate cu standardele internaționale. De asemenea, pașaportul va asigura și confidențialitatea datelor personale ale posesorilor. Oficialii guvernului din Suedia speră ca noul act să devină funcțional până la data de 1 iunie 2021.

Autoritățile din Suedia se așteaptă ca și alte state să ceară dovada vaccinării, în contextul acordării accesului pe teritoriile lor, sau pentru participarea la unele conferințe internaționale, evenimente muzicale și sportive.

Mai multe agenții suedeze vor participa la realizarea pașaportului

Planurile Suediei arată că mai multe autorități și agenții din această țară vor participa la dezvoltarea acestui pașaport digital. Printre acestea se află Agenția pentru Sănătate Publică, Agenția suedeză eHealth (care este de asemenea și coordonatoarea inițiativelor  guvernamentale electronice în domeniul sănătății) și Asociația Suedeză a Regiunilor și Autorităților Locale.

Mai mult de atât, Agenția pentru Sănătate Publică suedeză colaborează cu Organizația Mondială a Sănătății pentru dezvoltarea unui certificat care să facă dovada vaccinării anti-coronavirus. Iar eHealth a primit sarcina de a colabora cu Comisia Europeană în același context la nivelul UE.

Suedia va introduce pașapoartele digitale pentru persoanele vaccinate
Suedia va introduce pașapoartele digitale pentru persoanele vaccinate

Microsoft și Oracle caută soluții pentru pașapoarte digitale

Deși vaccinarea anti-COVID-19 nu este obligatorie, multe voci susțin că anumite libertăți vor fi condiționate în acest context. Atât Microsoft, cât și Oracle fac pregătiri pentru a asigura infrastructura digitală.

Mai exact dacă o persoană nu a făcut vaccinul și nu deține acest pașaport digital poate întâmpina greutăți. Așadar, cei doi giganți în domeniul IT caută să găsească soluții digitale. Aceste companii, împreună cu altele din acest domeniu s-au aliat pentru a crea astfel de documente.

“Pentru o anumită perioadă de timp, majoritatea dintre noi va trebui să demonstreze fie testarea negativă a COVID-19, fie vaccinarea. Asta se va întâmpla fie că urci într-un avion și mergi într-o altă țară, fie că mergi la muncă, la școală, la magazin, la concerte live sau evenimente sportive”, a declarat pentru publicația The New York Times dr. Brad Perkins, șeful medical al Commons Project Foundation.