Home » Life & Style » 7 modalități prin care aparatul poligraf poate fi înșelat

7 modalități prin care aparatul poligraf poate fi înșelat

Ileana Mladinoiu / 19.04.2021, 14:51
7 modalități prin care aparatul poligraf poate fi înșelat

Detectorul de minciuni sau poligraful, pe numele său real, este un dispozitiv pe care l-am văzut cu toții într-un film, dar care rămâne foarte misterios. Mașina monitorizează mai mulți parametri fiziologici ai unui subiect uman și îi afișează sub forma unui grafic.

Cum funcționează aparatul poligraf

Totul pentru un scop specific: să știm dacă spunem adevărul. În acest sens, studiază reacțiile unei persoane la întrebări, prin măsurarea activității sale fiziologice, de la ritmul cardiac la tensiunea arterială, puls și conductivitatea pielii, legată de transpirație, sau prin evaluarea stresului din voce ori a activității creierului. Nu este considerat perfect.

Este adevărat, prin minciună, nivelul de stres urcă și cel supus testului începe să transpire, ceea ce duce la creșterea conductivității pielii. Tocmai asta încearcă să identifice poligraful.

Încercări de înșelare a poligrafului. Piuneza și antitranspirantul

Un bărbat a încercat să înșele poligraful, decizând să mintă, fără ca dispozitivul să descopere o creștere suspectă a nivelului său de stres. Pentru a realiza acest lucru, el a folosit două trucuri.

Ca să păcălească detectorul, la începutul interviului, bărbatul s-a rănit cu o piuneză pe care a băgat-o în pantof, astfel încât nivelul său mediu de stres să fie supraestimat. Dacă minte, poligraful nu ar trebui să prezinte diferențe mari. De asemenea, a folosit un antitranspirant pentru a nu produce prea multă transpirație, un alt semn de stres care l-ar putea trăda.

Cu toate acestea, interogatoriul nu s-a încheiat așa cum și-a propus. Poligraful a semnalat că o întrebare a declanșat o reacție suspectă. Din păcate, stresul indus de piuneză este diferit de stresul real. Așa că nu a putut ascunde minciuna, iar ideea  antiperspirantului nu s-a dovedit eficace, studiile arătând că poate crește conductivitatea pielii.

Deși planează suspiciuni cu privire la eficacitatea sa, poligraful este încă folosit de instanțele din foarte puține țări. De exemplu, în Franța, rezultatele acestui test nu pot fi acceptate ca probe în instanță.

Există indivizi foarte pregătiți ce ar putea înșela dispozitivul cu o mare măiestrie, în timp ce persoanele emoționale, impresionate de procedură, ar putea să se streseze mai tare și să fie considerate vinovate.

Aldrich Ames, agent dublu al URSS, la sfârșitul anilor 1980 a reușit să treacă de două ori testul detectorului de minciuni, devenind cel mai faimos caz. Contactele sale rusești l-ar fi sfătuit pur și simplu să fie relaxat și să păstreze o dispoziție constantă în orice împrejurare. Aparatul nu a înregistrat niciun semn suspect, nicio minciună.

Aparatul poligraf
Aparatul poligraf

7 modalități prin care aparatul poligraf poate fi înșelat

1.Spuneți doar ceea ce este necesar

Răspunsul „da” sau „nu” ar trebui să fie mai mult decât suficient pentru cea mai mare parte a testului. Rezistați tentației de a vă explica răspunsurile sau intrarea în detalii, chiar dacă poligraful vă poate îndemna să faceți acest lucru. Fiți politicoși și cooperanți, dar nu oferiți mai multe informații decât este absolut necesar.

2.Nu admiteți nimic relevant

Indiferent cum ar arăta liniile din grafic, nimic nu va fi la fel de dăunător ca mărturisirea dvs. Poligraful va încerca cel mai probabil să vă convingă că el/ea poate „vedea” o minciună, chiar dacă nu există absolut nimic anormal.  Cu toate acestea, doriți să păreți cinstiți, prin urmare să nu vă fie teamă să faceți mărturisiri minore asupra problemelor de control.

Asigurați-vă doar că nu admiteți nimic care ar putea să provoace alte întrebări sau care ar putea fi interpretat ca relevant. Amintiți-vă mereu că meseria poligrafilor este de a extrage mărturisiri. În multe privințe, întregul examen este un truc complex pentru a vă face să mărturisiți ceva.

3.Răspundeți la întrebări ferm, serios și fără ezitare

Acum nu este momentul să glumiți sau să încercați să o faceți pe inteligenții. Vreți să păreți sinceri, cooperanți și cu intenții bune.

4.Respirați normal

În afară de întrebările de control, încercați să mențineți un ritm de respirație de la 15 până la 30 de respirații pe minut și nu respirați prea adânc.

5.Modificați ritmul de respirație atunci când puneți sub semnul întrebării controlul

Poligraful va compara răspunsurile dvs. fiziologice la întrebările de verificare cu răspunsurile la cele relevante. Dacă abaterea de la normal în timpul întrebărilor de control o depășește pe cea din timpul întrebărilor relevante, veți trece testul.

Dacă reacționați mai mult la întrebările relevante decât la întrebările de testare, poligraful va percepe (corect sau greșit) că mințiți, ca răspuns la ceva relevant și probabil că va fi un test sortit eșecului.

Schimbați ritmul de respirație când vi se pune o întrebare de control. Puteți să o faceți mai rapid sau mai lent, să vă țineți respirația câteva clipe după expirare sau să respirați mai puțin adânc. Faceți acest lucru timp de 5 până la 15 secunde și reveniți la ritmul normal de respirație înainte de următoarea întrebare.

6.Faceți rapid exerciții de matematică

Numărați înapoi în cap cât de repede puteți sau tot rapid faceți o diviziune lungă. Acest lucru vă va ajuta să vă schimbați tensiunea arterială și ritmul cardiac.

7.Efectuați interviul post-test

Odată deconectat de la aparat, puteți rămâne în cameră pentru o vreme. Poligraful ar putea pretinde că „știe” că mințiți pe undeva. Este un truc. Rămâneți calmi și fermi, repetați tot calm negarea. Nu modificați răspunsurile și, dacă este posibil, refuzați interviurile extinse post-test.

Cazul Doug Williams

În 2015, americanul Doug Wiliams, fost ofițer de poliție, a fost condamnat la doi ani  închisoare acuzat fiind pentru divulgarea tehnicilor de înșelare a detectorului de minciuni.

Locuind în statul Oklahoma, Douglas Williams, în vârstă de 69 de ani, a gestionat un site web închis acum, Polygraph.com, pe care își furniza strategiile cu scopul de a ocoli testul detectorului de minciuni, dispozitiv foarte utilizat în sistemul judiciar și administrativ american (CIA, FBI, Drug Enforcement Administration etc.)

“Clienților săi”, ce puteau fi persoane urmărite penal sau candidați pentru o slujbă în guvernul federal, obligați să treacă testul poligrafului, le cerea între 1.000 și 5.000 de dolari, spunându-le ce declarații, admiteri sau omisiuni să facă în timpul testului cu  detectorul de minciuni.

În 2002, Academia Naţională de Ştiinţe din SUA a publicat unul dintre cele mai cuprinzătoare studii referitoare la acurateţea poligrafului şi concluzia  a fost că „deşi testele poligraf pot diferenţia minciuna de adevăr într-o măsură semnificativă, acestea nu sunt suficient de exacte pentru a fi folosite în cazuri care ţin de securitate.

Este însă o tehnologie mai bună decât orice altceva avem la dispoziţie în ziua de azi“, după cum afirmă Raymod Nelson, citat de adevarul.ro. Acesta a mai aratat că “procentual testele sunt precise în proporţie de peste 80%”.