Home » Când, unde, cum » Când pică Moșii de vară 2021 și ce se dă de pomană în această zi

Când pică Moșii de vară 2021 și ce se dă de pomană în această zi

Manolică Anca / 25.05.2021, 16:41
Când pică Moșii de vară 2021 și ce se dă de pomană în această zi

Moșii de vară sau Sâmbăta Morților este o sărbătoare dedicată pomenirii morţilor, care precede sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh și pică mereu înainte de Rusalii. Cu acest prilej, în toate bisericile ortodoxe se oficiază Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuţi la cele veşnice. Iată când pică Moșii de vară în 2021 și ce se dă de pomană în această zi.

Când pică Moșii de vară 2021

După 50 de zile de la Paște, credincioșii prăznuiesc un alt moment religios important, Pogorârea Sfântului Duh. Acesta este și cel care încheie în ritualul bisericesc Ciclul Pascal și se bucură de o însemnătate aparte. Cum Rusaliile pică în 2021 duminică, 20 iunie, Moșii de vară vor fi prăznuiți sâmbătă, 19 iunie.

Moșii de vară au o însemnătate specială în rândul creștinilor, fiind ziua în care se pomenesc toți cei trecuți în neființă. Această sărbătoare are loc întotdeauna în ajunul Rusaliilor și se mai numește și Sâmbăta Morților. Tradiția spune că, începând din Joia Mare din Săptămâna Patimilor şi până la Rusalii, cerul, Raiul şi iadul sunt deschise. Vreme de 50 de zile, sufletele morţilor călătoresc libere prin locurile unde au trăit, iar acum acestea sunt triste, pentru că trebuie să revină în lumea de dincolo, părăsindu-i pe cei dragi.

Pentru ca acestora să se întoarcă cu bine în mormintele din care au plecat şi să fie împăcate, rudele celor pomeniți trebuie să le împartă pomeni şi să respecte tradiţiile familiei. Încă din cele mai vechi timpuri se crede că la sărbătoarea moşilor cei răposaţi aşteaptă să primească ofrande şi, dacă familia uită sau neglijează să împlinească datina, răposaţii rămân supăraţi.

Moșii de vară 2021 pică pe 19 iunie
Moșii de vară 2021 pică pe 19 iunie

Ce se dă de pomană la Moșii de vară

La Moșii de vară 2021, credincioșii aduc la biserică pentru a fi sfințite tot felul de bucate specifice sărbătorii: colivă, colaci unși cu miere, păsat (mălai măcinat mai mare, fiert cu lapte, miere și puțină untură, pus pe foi de nuc sau tei), care în zilele noastre este deliciosul orez cu lapte, fructe și vin. Ulterior, acestea se împart mai ales săracilor şi străinilor.

De cele mai multe ori pomana se împarte în vase de lut, însoțite de cănițe de lut împodobite cu cireșe legate la mâner și linguri de lemn. Dacii spuneau că aceste ofrande reprezintă punți de legătură între viața pământeană și cea veșnică. În Muntenia, împreună cu vasele de lut umplute cu cireșe, se dau de pomană și covrigi sau colarezi. În Transilvania se împart pachete cu dulciuri pregătite în casă: colaci, biscuiți, turtă dulce. În Moldova, pe lângă vestiții cozonaci, se duc la biserică fructe și colaci unși cu miere, nucă măcinată și scorțișoară.

Când se mai face pomenirea morților la români

Biserica Ortodoxă a consacrat sâmbăta, ca zi de pomenire a morților. Și două dintre sâmbetele din cursul anului bisericesc sunt dedicate în chip special pomenirii morților: Sâmbăta de dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne (a Înfricoșatei Judecăți) și Sâmbăta de dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbăta Rusaliilor). La acestea se adaugă alte două zile importante pe an în care se pomenesc cei trecuți în neființă. Iată când cad acestea:

  • Moșii de primăvară – sâmbăta din preajma Mucenicilor;
  • Moșii de vară – sâmbăta dinaintea Rusaliilor;
  • Moșii de toamnă – prima sâmbătă din luna noiembrie;
  • Moșii de iarnă – sâmbăta de dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne.