Home » Tehnologie & Știinta » Imagine unică de pe Marte. NASA a surprins o situație inedită. Ce s-a întâmplat cu apa de pe această planetă

Imagine unică de pe Marte. NASA a surprins o situație inedită. Ce s-a întâmplat cu apa de pe această planetă

Cojocaru Cristian / 25.03.2022, 12:42
Imagine unică de pe Marte. NASA a surprins o situație inedită. Ce s-a întâmplat cu apa de pe această planetă

Una dintre întrebările pe care oamenii de știință le-au repetat este cu privire la apa lichidă de pe Marte. Posibilitatea de a răspunde în mod clar la această întrebare care i-a ținut pe astronomi în cercetări continue este din ce în ce mai aproape. O imagine unică de pe Marte a fost făcută publică de către NASA, arătând o situație incredibilă.

Imagine de pe Marte care dă de gândit astronomilor

Astăzi, Marte este un deșert înghețat. Dar deltele și malurile uscate relevă faptul că, în trecut, apa curgea pe suprafața planetei roșii. Oamenii de știință au încercat să rezolve acest mister de zeci de ani, sperând să înțeleagă cum Marte a devenit un pustiu arid, în timp ce vecinul său, Pământul, și-a păstrat apa și a devenit un paradis biologic.

Marte găzduiește o cantitate considerabilă de apă. De exemplu, ambii poli au calote de gheață de o grosime de câțiva kilometri, formate în mare parte din apă. Cercetările anterioare au sugerat că cea mai mare parte a apei de pe Marte a scăpat în spațiu atunci când radiația solară a dezbrăcat-o de atmosfera sa.

Marte a avut o atmosferă mai groasă în trecut, iar presiunea sa a permis existența apei lichide la suprafață, iar motivele exacte ale pierderii apei sunt încă necunoscute astăzi, deși este probabil ca respectivul câmp magnetic protector al planetei să joace un rol cheie în acest sens.

Noi informații au fost publicate recent care afirmă că orbiterul ExoMars al ESA (Agenția Spațială Europeană) a găsit dovezi ale unui depozit uriaș de apă sub sistemul de canioane marțiane Valles Marineris, care este unul dintre cele mai mari canioane din Sistemul Solar, de aproximativ cinci ori mai adânc și de zece ori mai mare decât Marele Canion din Arizona.

Pentru a face această descoperire importantă, oamenii de știință au evaluat datele înregistrate de instrumentul Frend (Fine Resolution Epithermal Neutron Detector) de la TGO (Gas Tracking Orbiter), care cartografiază hidrogenul în cel mai de sus metru al solului marțian pentru a măsura conținutul de apă al acestuia.

„Dacă presupunem că hidrogenul pe care îl vedem aparține moleculelor de apă, până la 40% din materialul apropiat de suprafață din această regiune pare să fie apă. Cu TGO putem privi până la un metru sub acest strat de praf și putem vedea ce se întâmplă cu adevărat sub suprafața lui Marte și, mai important, putem localiza „oaze” bogate în apă care nu au putut fi detectate cu instrumentele anterioare”, a declarat autorul principal al studiului, Igor Mitrofanov, de la Academia Rusă de Științe, din Moscova.

Astăzi știm că Marte a adăpostit cândva apă lichidă la suprafața sa. Studiile anterioare au găsit indicii de apă adâncă sub pământ la latitudinile mijlocii ale Planetei Roșii, precum și dovezi ale unor bazine adânci de apă lichidă sub polul sud marțian, aceste rezervoare potențiale sunt la câțiva kilometri sub pământ și mai puțin accesibile explorărilor viitoare decât. cele găsite recent chiar sub suprafață.

imagine marte
Datorita canioanelor de pe Marte se presupune ca a existat candva apa lichida

Marte era acoperit în proporție de 20% cu apă

Știm că ciclul apei pe Pământ este complex, însă nici pe Marte nu este simplu. Potrivit unor estimări, precum cele derivate dintr-o investigație efectuată în urmă cu câțiva ani de echipa lui Geronimo Villanueva și Michael Mumma, de la NASA, și care sunt ilustrate cu această imagine, a existat o perioadă în care suprafața lui Marte era acoperită de apele maritime în proporție de 20% din suprafața totală.

Deși considerabil mai mică decât procentul din suprafața Pământului acoperită de mări, această întindere marțiană dominată de apă a făcut planeta foarte diferită de ceea ce este acum. Printre altele, acel Marte maritim trebuie să fi posedat condițiile de bază pentru apariția vieții.

Hărțile în infraroșu ale izotopilor de apă produse de Villanueva și echipa sa de cercetători arată distribuția H2O și a apei „semigrele” (HDO: apă deuteră care conține un amestec de izotopi de hidrogen) pe Marte.

„Îmbogățirea HDO variază în funcție de timp și locație; de exemplu, semnalele izotopice neregulate sunt asociate cu diferite caracteristici ale terenului. Măsurătorile permit, de asemenea, estimarea nivelurilor de sublimare sezonieră a calotei glaciare nordice și, prin urmare, ar putea fi utilizate pentru a dezvălui comportamentul climatic din trecut”, explică omul de știință Gerónimo Villanueva în studiul său.

Hărțile atmosferice indică faptul că gheața de apă din depozitele polare este îmbogățită în deuteriu până la cel puțin 8 VSMOW, ceea ce înseamnă că Marte timpuriu, acum 4,5 miliarde de ani, avea un strat de apă echivalent global de cel puțin 137 de metri adâncime.