Home » Știri » Știri externe » Regina Elisabeta a II-a, 70 de ani de domnie. Imagini nemaivăzute, din copilărie și tinerețe. FOTO

Regina Elisabeta a II-a, 70 de ani de domnie. Imagini nemaivăzute, din copilărie și tinerețe. FOTO

Alexandru Cazacu / 02.06.2022, 14:08

Monarh de la vârsta de 25 de ani, Regina Elisabeta a II-a a fost servită de nu mai puțin de 14 prim-miniștri britanici și sa întâlnit cu 13 președinți ai Statelor Unite. Din 2 iunie 2022, englezii sărbătoresc un moment istoric și anume împlinirea a 70 de ani de domniei a Reginei Elisabeta. Având în vedere că nici un monarh al Marii Britanii nu a domnit pentru o perioadă atât de îndelungată, este puțin probabil ca recordul să fie egalat.

70 de ani de la încoronarea Reginei Elisabeta a II-a

Patru zile de festivități îi așteaptă pe britanici începând de astăzi, 2 iunie., pentru „Jubileul de Platină”, eveniment care marchează șapte decenii de domniei a Reginei Elisabeta a II-a. Suverana Marii Britanii, în vârstă de 96 de ani, s-a întors la Windsor, după ce a petrecut câteva zile de odihnă la castelul din Balmoral.

În timp ce Marea Britanie sărbătorește în această săptămână cei 70 de ani de domnie ai Reginei Elisabeta a II-a, noi vă vom prezenta câteva momente foarte importante din lunga domnie și viața sa.

În 1947, Elisabeta își dedică viața serviciului public

Prințesa Elisabeta se afla într-un turneu în Africa de Sud, parte a Imperiului Britanic la acea vreme, când a împlinit 21 de ani. Atunci, ea a ținut unul dintre primele sale discursuri publice.

„Declar în fața voastră tuturor că întreaga mea viață, fie că este lungă sau scurtă, va fi dedicată slujirii voastre și slujirii marii noastre familii imperiale, căreia îi aparținem cu toții”, spunea prințesa Elisabeta, într-un discurs difuzat la un post de radio din Cape Town, potrivit Washington Post.

Momentul încoronării

Calea Elisabetei către tron ​​a fost grăbită de abdicarea unchiului său și de moartea timpurie a tatălui ei, regele George al VI-lea. Elisabeta a devenit regină în februarie 1952, la vârsta de 25 de ani. Cu toate acestea, încoronarea oficială a avut loc în vara anului 1953.

Evenimentul televizat pentru prima oară va catapulta familia regală în casele oamenilor pentru deceniile următoare. Milioane de oameni din Marea Britanie și din alte colțuri ale lumii au urmărit emisiunea difuzată de BBC.

„Deși experiența mea este atât de scurtă și sarcina mea atât de nouă, am în părinții și bunicii mei un exemplu pe care îl pot urma cu siguranță și cu încredere. Vă mulțumesc tuturor din toată inima”, a spus Regina Elisabeta a II-a, în acea seară.

În 1957, Regina Elisabeta a II-a face prima vizită oficială în Statele Unite

De-a lungul domniei sale, regina Marii Britanii a efectuat peste 90 de vizite de stat. Monarhul britanic l-a vizitat pe președintele american Harry S. Truman în 1951, când era prințesă, însă a făcut prima ei vizită în calitate de regină în 1957. La vremea respectivă regina Elisabeta a II-a l-a întâlnit pe președintele Dwight D. Eisenhower, la cea de-a 350-a aniversare a primei așezări permanente engleze din SUA.

Regina Elisabeta a II-a, 70 de ani pe tronul Marii Britanii
Regina Elisabeta a II-a, 70 de ani pe tronul Marii Britanii

Dezastrul de la mina Aberfan din 1966

Domnia reginei Elisabeta a fost, de asemenea, marcată și de momente nefericite. Mai exact, pe 21 octombrie 1966, după o ploaie puternică, o avalanșă de resturi de cărbune s-a repezit peste orașul galez Aberfan, ucigând un număr de 144 de persoane, majoritatea copii.

1969 – vizita astronauților de pe Apollo 11

Explorarea spațială se află pe primul loc printre progresele științifice și tehnologice din timpul domniei Reginei Elisabeta a II-a. După ce au devenit primii oameni care au aterizat pe Lună, americanii Neil Armstrong, Michael Collins și Buzz Aldrin au întreprins un turneu global, oprindu-se la Palatul Buckingham, pe data de 14 octombrie 1969.

Armstrong a dezvăluit ulterior că era atât de bolnav în acea zi încât se gândea să oprească evenimentul, totuși nu a putut să piardă ocazia de a o întâlni pe regina Marii Britanii. Collins aproape că a căzut pe scări încercând să nu-i întoarcă spatele reginei, spunea Aldrin într-un tweet din 2016.

1981 – Căsătoria Prințului Charles cu Diana

Una dintre perioadele mai stânjenitoare ale vieții de familie a reginei a început cu nunta de basm a fiului ei cel mai mare, Prințul Charles, cu Diana Spencer, pe 29 iulie 1981. Aproximativ un milion de oameni au dorit să vadă procesiunea din centrul Londrei, în timp ce BBC a estimat că 750 de milioane de oameni din întreaga lume au vizionat evenimentul la televizor.

Primul monarh britanic care vizitează China

În octombrie 1986, Regina Elisabeta a II-a a devenit primul monarh britanic care a vizitat China. Călătoria a fost văzută ca o piesă importantă a efortului diplomatic al Marii Britanii. Regina a văzut Marele Zid și războinici de teracotă și nu a fost deranjat atunci când liderul chinez Deng Xiaoping a scuipat într-un așa-zis „scuipător” de lângă scaunul său.

Întâlnirea din 1996 cu Nelson Mandela

Nelson Mandela, președintele sud-african a sosit în Marea Britanie în iulie 1996, pentru o vizită de stat de patru zile. În timp ce se adresa membrilor parlamentului, el a denunțat rasismul ca fiind „o nenorocire a conștiinței umane”. În acea călătorie, Mandela și regina s-au împrieteni. Elisabeta l-a găzduit la Palatul Buckingham și l-a dus într-o plimbare cu trăsura prin centrul Londrei.

1997 – Moartea prințesei Diana

Milioane de oameni încă își amintesc exact unde se aflau în 1997, când au aflat de moartea Prințesei Diana. Momentul a șocat lumea întreagă și a pus presiune asupra familiei regale britanice. Regina a fost criticată pentru un răspuns lent, însă câteva zile mai târziu, ea a vorbit cu națiunea în direct de la Palatul Buckingham.

„Nimeni care a cunoscut-o pe Diana nu o va uita vreodată. Milioane de oameni care nu au cunoscut-o niciodată, dar au simțit că o cunosc, își vor aminti de ea. Cu toții am încercat în diferitele noastre moduri de a trece peste asta”, spunea Regina Elisabeta a II-a, potrivit sursei citate.

Moartea Prințului Philip (2021)

Regina era căsătorită cu Philip timp de 73 de ani, când Palatul Buckingham a anunțat decesul acestuia, pe 9 aprilie 2021. La înmormântarea sa, în plină pandemie de coronavirus, au fost prezenți doar membri apropiați ai familiei și prieteni. Regina stătea singură într-o strană, purtând o mască de față neagră, în conformitate cu restricțiile impuse în pandemie.

2022 – Jubileul de Platină

Paradele, petrecerile și festivitățile din această săptămână vor marca „Jubileul de Platină” al reginei, care marchează cei 70 de ani de domniei ai Reginei Elisabeta a II-a.

Decorațiunile împodobesc deja monumentele importante din Londra și din alte orașe din Marea Britanie. Festivitățile încep joi, 2 iunie, și țin patru zile, adică până duminică.