Home » Auto » Câți bani primești la programul Rabla 2021. Bugetele au fost suplimentate

Câți bani primești la programul Rabla 2021. Bugetele au fost suplimentate

Cojocaru Cristian / 24.08.2021, 14:00
Câți bani primești la programul Rabla 2021. Bugetele au fost suplimentate

Mulți români preferă să acceseze programul Rabla, astfel că mașinile vechi sunt înlocuite cu altele noi. Acordarea primei de casare are drept scop reînnoirea parcului auto din România, iar în acest an, bugetele au fost suplimentate.

Programul Rabla suferă modificări

Programul Rabla este compus din Rabla Clasic și Rabla Plus. Astfel că o primă de casare este acordată celor care au mașini vechi, întrunesc anumite condiții și doresc să le schimbe cu autoturisme noi. Această ofertă este destinată persoanelor fizice, iar programul este derulat de către Administrația Fondului pentru Mediu și finanțat din Fondul pentru mediu.

Programul Rabla Clasic este destinat celor care doresc să schimbe vechiul automobil cu unul cu motor pe combustie sau hibrid fără Plug-In. La baza programului stă acordarea unui tichet în valoare de 7.500 de lei pentru o mașină veche casată, fiind utilizabil doar în cazul achiziționării de mașini noi, care au o normă de poluare de maxim 140g CO2/km de noxe emise, în regim WLTP.

Pentru achiziționarea unui autoturism nou se poate folosi un singur tichet de acest fel. Bonusurile eco de care beneficiază utilizatorul, pe lângă suma de 7.500 de lei, se acordă celor care întrunesc următoarele condiții:

  • eco-bonusul de 1.500 de lei este oferit suplimentar față de prima de casare în cazul celor care doresc să achiziționeze o mașină a cărei motor generează emisii de CO2 mai mici sau egale cu valoarea de 105g CO2/km;
  • eco-bonusul de 1.500 de lei este oferit suplimentar față de prima de casare celor care doresc să cumpere o mașină cu sistem GPL;
  • eco-bonusul de 3.000 de lei este oferit suplimentar față de prima de casare celor care achiziționează un autoturism nou hibrib, fără Plug-In.

Spre exemplu, o persoană care achiziționează o mașină hibrid care are emisii de CO2 mai mici sau egale cu valoarea de 105g CO2/km va beneficia de o sumă totală de 12.000 de lei, reprezentând  prima de casare în valoare de 7.500 de lei, la care se adaugă eco-bonusul de 1.500 de lei și eco-bonusul hibrid în valoare de 3.000 de lei.

programul rabla
Cei care opteaza pentru o masina 100% electrica beneficiaza de suma de 52.500 de lei

Programul Rabla Plus

În cazul celor care optează pentru vehicule 100% electrice sau hibrid cu tehnologia Plug-In, aceștia trebuie să acceseze programul Rabla Plus. Astfel, cei care aleg ca noua mașină să fie 100% electrică sau hibrid Plug-In, beneficiază de două tipuri de tichete:

  • eco-tichetul în valoare de 20.000 de lei pentru achiziționarea unui autoturism nou hibrid Plug-In cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 50g/km în regim WLTP;
  • eco-tichetul de 45.000 de lei pentru achiziționarea unei mașini 100% electrice.

Un alt lucru care merită menționat este faptul că programele Rabla Clasic și Rabla Plus pot fi accesate împreună. Astfel, la achiziționarea unei mașini 100% electrice, suma totală de care vor beneficia cei care vor accesa programul va fi de 52.500 de lei care reprezintă eco-tichetul în valoare de 45.000 de lei la care se adaugă suma de 7.500 de lei, prima de casare a vechiului autoturism.

Bugetele programului Rabla au fost suplimentate

Potrivit unui comunicat din partea AFM, bugetele pentru programele Rabla Clasic și Rabla Plus, au fost suplimentate cu câte 200 de milioane de lei fiecare. Începând cu data de 21 august, Rabla Plus a cunoscut această majorare a bugetului, iar cu data de 28 august, va fi suplimentat și Rabla Clasic.

”Programele Rabla Clasic și Rabla plus au fost suplimentate cu câte 200 de milioane de lei fiecare, începând cu data de 21 august pentru Programul Rabla Plus și cu data de 28 august pentru Programul Rabla Clasic. Valoarea alocată Programului Rabla Plus în anul 2020 a fost de 200 de milioane de lei. Acest program s-a bucurat de un interes impresionant din partea solicitanților, iar în anul 2021 bugetul alocat este triplu, respectiv 600 de milioane de lei, rezultând un buget total aferent anilor 2020 și 2021 de 800 de milioane de lei.

De asemenea, pentru Programul Rabla Clasic, ritmul înscrierilor s-a menținut crescut, ceea ce a condus la alocarea de noi sume. Pentru acest program, valoarea alocată în anul 2020 a fost de 405 milioane de lei, iar în anul 2021, ca urmare a acestei suplimentări, bugetul alocat este de 640 de milioane de lei, rezultând astfel o valoare totală alocată pentru acest program, cumulat în anii 2020 și 2021 de 1,045 miliarde de lei”, se arată în comunicatul AFM.