Home » Auto » Ce se întâmplă de fapt dacă tragi frâna de mână atunci când ești în mers

Ce se întâmplă de fapt dacă tragi frâna de mână atunci când ești în mers

Alexandru Cazacu / 20.05.2021, 09:31
Ce se întâmplă de fapt dacă tragi frâna de mână atunci când ești în mers

Nu este tocmai ușor să fii șofer în România, ținând cont de faptul că există mulți alți participanți la trafic care nu respectă de multe ori regulile de circulație. Cu siguranță mulți dintre conducătorii auto, atunci când erau începători, s-au întrebat ce se poate întâmpla dacă tragi frâna de mână în mers.

Ce se întâmplă dacă tragi frâna de mână atunci când ești în mers

Ei bine, în ultimii ani, companiile producătoare de mașini au scos din dotare frâna de mână clasică cu manetă, deci lucrurile sunt puțin diferite. Mai exact, la autovehiculele cu frâna de mână acționată mecanic, dacă aceasta este trasă în timpul mersului, iar volanul mașinii este drept, atunci mașina se va opri treptat, însă dacă volanul este virat, autovehiculul se va roti, chiar și la 360 de grade, dacă viteza a fost destul de mare. Cu toate acestea, potrivit specialiștilor, nu este indicat să folosim această modalitate, decât în cazul în care rămânem fără frâna principală, de picior.

Pe de altă parte, la modele de ultimă generație care au frâna electrică, lucrurile sunt total diferite, deoarece aici frâna nu mai este acționată mecanic cu ajutorul cablurilor care acționau asupra roților din spate. Mașinile moderne au altele care sunt conectate la computerul de bord și la niște motoare electrice care fac parte din mecanismele de frânare posterioare. Astfel, la o mașină care stă pe loc sau este oprită, frâna de mână i se va activa automat.

Ce se întâmplă dacă activezi în mers frâna de mână electrică

Un test s-a făcut în acest sens și s-a descoperit ce se poate întâmpla atunci când acționezi în mers frâna de mână electronică. Ma exact, un specialist în domeniul condusului, a accelerat până la o viteza de 65 de kilometri la oră și a acționat butonul care acționează frâna despre care vorbim, iar autovehiculul a aplicat automat frânarea în cazuri de urgenţă. Adică sistemul electronic a acționat frânele automat până la oprirea definitivă a mașinii, după care a inclus frâna de mână, potrivit shtiu.ro.

Constructorii de mașini au creat acest sistem de frânare atât pentru siguranța pasagerilor, cât și pentru a anticipa cazurile în care acționarea frânei de picior nu oferă rezultate. Așadar, după ce autovehiculul frânează de urgenţă la acționarea frânei de mână electrice, se aprind automat și stopurile pentru ca ceilalți participanți la trafic să aibă timp să reacționeze.

Ce se întâmplă de fapt dacă tragi frâna de mână atunci când ești în mers
Ce se întâmplă când tragi frâna de mână în mers

Frâna de mână electronică

Frâna de mână își are denumirea de la modul prin care este acționată (cu mâna). Cu toate aceste, în zilele noastre, la mașinile de ultimă generație nu mai este chiar o frână de mână, deoarece, în locul manetei se regăsește un buton electronic. Însă, denumirea acesteia nu i-a fost schimbată.

Rolul său a rămas același, însă a suferit unele modificări majore. Mai exact, în timpul staționării, frâna de mână electrică ține mașina fixată pe poziție, iar în timpul mersului, acționarea ei nu va duce la blocarea instantanee a roților spate, iar în acest fel mașina nu va derapa.