Home » Când, unde, cum » 15 dintre cele mai mici case din lume. Suprafața este sub 15 mp. FOTO

15 dintre cele mai mici case din lume. Suprafața este sub 15 mp. FOTO

Cojocaru Cristian / 08.02.2022, 17:17

Te-ai întrebat vreodată cum este să trăiești într-una dintre cele mai mici case din lume? Visul american al unei case mari s-a schimbat cu siguranță de-a lungul anilor, iar oamenii învață cum să renunțe la bunurile inutile și să trăiască doar cu ceea ce au nevoie, chiar și în ceea ce privește spațiul.

Ce suprafețe au cele mai mici case din lume

Atunci când vine vorba despre achiziționarea unei case, cu toții căutăm să fie cât mai spațioasă. Dar cum ar fi să trăiești într-o casă de doar 17 m² sau chiar…5 m² ? Află ce suprafețe au cele mai mici case din lume și cum sunt acestea amenajate.

Casa Ursa Tiny pe roți – 17 m²

Directorul executiv al Madeiguincho a stabilit provocarea de a proiecta și construi trei prototipuri de case pe roți, cu lungimi diferite (4m, 5m și 7m, 2,5m în lățime și o înălțime maximă de 4m, conform reglementărilor de dimensiune pentru autovehicule, să fie printre cele mai mici case din lume. Conceptul de case mobile este intrinsec legat de conceptul de case mici și implică regândirea stilului nostru de viață modern pentru a se potrivi cu diversele aspecte ale vieții (mâncat, dormit, relaxare, baie, muncă, socializare) într-un spațiu mic de 17,5 m².

MuMA Hut – 15 m²

Cabana Muma este una dintre cele mai mici case din lume, construită prin eforturi voluntare într-o livadă, în Vechiul Sat Armenis din România, invitând oaspeții care doresc să experimenteze natura atât în ​​exterior, cât și în interiorul cabanei cu o fereastră îndrăzneață asupra peisajului. Cabana își propune să fie un exemplu de formă, iar materialele folosite sunt achiziționate din zonă pentru a revitaliza practicile tradiționale. Lemnul a fost folosit pentru structură/incinte precum și șindrilă, făcută local de nepotul unui bătrân meșter.

„Clara” – 15 m²

Spațiul este compus dintr-o serie de niveluri, fiecare încărcat cu intenție programatică, dar cu un grad de nespecificitate astfel încât utilizarea să poată fi definită de utilizator. O suprafață de ședere devine o suprafață de dormit, care devine o suprafață de mâncat. Logica exterioară a cabinei a fost guvernată de limitele transportului vehiculelor către amplasament.

Cabana Carbonizată – 15 m²

Spre deosebire de împrejurimile deschise, cabina este concepută ca un adăpost cu o legătură raportată la exterior, care poate fi înțeles în două momente. Nivelul de intrare este reprezentat de o singură fereastră cu o înălțime deosebită, care modelează activitățile încăperii înalte, în timp ce gătitul și îmbăierea sunt presate de mezanin. În mijlocul planului, o scară de oțel permite o mansardă , care diferă de ferestrele orizontale extinse ce încadrează munții emblematici.

Elsewhere – 15 m²

În altă parte, o companie de închiriere de vacanță din zona Austin și una dintre cele mai mici case din lume, l-a însărcinat pe Sean O’Neill să proiecteze prima lor cabină. Scopul a fost de a crea un spațiu de locuit compact, cu tot ce ar avea nevoie pentru un weekend de concentrare și aer curat. Atmosfera pe care arhitectul și-a propus să o recreeze a fost cea a unei verande din Texas. Este o senzație senină de a sta afară, la căldură, briză și ploaie, la umbra unui acoperiș. Un perete de sticlă pliabil de 10 inci permite întregului spațiu de locuit să devină o verandă.

Casa Keret – 14,5 m²

În Varșovia, Polonia, în districtul Wola se află o mică crăpătură între clădirile de pe strada Chłodna 22 și strada Żelazna 74. Jakub Szczęsny de la Centrala, a recunoscut potențialul de a crea ceva unic în această zonă îngustă și a derivat un design al unei instalații de artă intitulată Keret House, care a ajuns să fie una dintre cele mai mici case din lume. Măsurând un interior care va varia între 122 de centimetri și 72 de centimetri în cel mai îngust loc, casa este un loc de muncă, un schit creat pentru un scriitor israelian remarcabil, Etgar Keret. În plus, îndeplinește și funcția de studio pentru invitații tineri creatori și intelectuali din întreaga lume.

mici case lume
Cu toate ca spatiul este unul foarte mic, acesta ofera strictul necesar locuitorilor

Etno Hut – 14 m²

Ascuns într-o pădure veche, adormită, Etno Hut este cel mai mic adăpost pentru o escapadă romantică, un studio de creație, o tabără de retragere de yoga sau orice altceva te poți gândi să faci înconjurat de natura lituaniană uluitoare. A început ca un proiect de arhitectură personal. Ideea principală a fost de a proiecta o casă care să fie una dintre cele mai mici case din lume și, în același timp, să poată satisface toate nevoile de bază a două persoane.

Casă de vară Viking pe litoral – 12 m²

FREAKS a fost însărcinat să recondiționeze o baracă de pescuit preexistentă din beton construită în anii 50 pe o stâncă, pe plajă, cu vedere la mare. Dimensiunile și raportul său sunt exact aceleași ca și cabana din bușteni a lui Henry David Thoreau din Walden, 3 metri pe 4, 12 m². Casa de vară este acum una dintre cele mai mici case din lume. Datorită reglementărilor foarte stricte privind construcția de coastă din Franța, proiectul nu a putut modifica nici dimensiunea, nici forma colibei, dar s-au făcut lucrări majore pentru a schimba acoperișul și izolația exterioară, folosind o placare metalică galvanizată de culoare șampaniei și pentru a instala două ferestre mari glisante care să permită deschiderea casei spre orizont.

Casa Parazit – 12 m²

Parasite House este una dintre cele mai mici case din lume. Proiectarea și construcția unei locuințe de 12 m², situată pe acoperișul unei clădiri existente în cartierul popular San Juan din Quito-Ecuador, Casa parásito este un obiect de design minimal, axat pe rezolvarea necesităților de bază de locuit pentru o persoană sau cuplu tânăr. Include: baie, bucătărie, pat, spațiu de depozitare și spațiu To-be (mâncat, lucru și socializare), care asigură toate facilitățile unei locuințe într-o zonă redusă.

Studentboende: Student Unit – 10 m²

Pentru a construi cu succes locuințe pentru studenți la prețuri accesibile necesită gândire inovatoare și soluții noi. Suprafața din fiecare unitate este redusă de la cerința actuală, 25 m² la 10 m² prin acordul legal. Acest apartament cu adevărat compact oferă încă un dormitor confortabil, bucătărie, baie și o mică grădină cu terasă. Printr-o amenajare eficientă și utilizarea lemnului stratificat încrucișat ca material de construcție, chiria este redusă cu 50%, iar impactul ecologic și amprenta de carbon sunt, de asemenea, reduse semnificativ.

Casă de vacanță – 9 m²

Spațiul limitat a fost o provocare, dar constructorii au reușit să potrivească cu tot ce era necesar, fără senzația neplăcută de claustrofobie. Înălțimea standard de 2,4 m la coama acoperișului, precum și geamul substanțial au făcut ca acest proiect mic să se simtă mai mult ca o casă spațioasă. Lumina provenind de la ferestrele pe toată înălțimea a permis priveliștii uimitoare la mare să devină o parte dominantă în interior. Deoarece senzația materialelor folosite era foarte importantă, aceștia au ales un placaj alb uleiat.

Seelenkiste – Spirit Shelter Finding Arcadie – 8 m²

Visul Arcadiei este adânc înrădăcinat în cultura europeană de secole. Pe de o parte, termenul descrie o adevărată zonă de pământ în Grecia antică. Pe de altă parte, este o idee pentru o ascunzătoare emoțională, pentru a trăi în armonie cu tine și natura. În secțiunea de dormit există spațiu pentru meditație și autoexplorare. Pentru a găsi Arcadia personală, Spirit Shelter este proiectat mobil. Construcția cu cadru din lemn poate fi dezasamblată și transportată în orice peisaj.

Diogene – 7,5 m²

Designul își are originile într-o fascinație recurentă pe care Piano a avut-o încă de pe vremea când era student: spațiul minim în care poate locui o persoană. Revenind la tema cu aproximativ 10 ani în urmă, Piano a dezvoltat un prototip pentru un spațiu minim, pe care l-a numit Diogene ca referință la Diogene din Sinope, filozoful grec antic despre care se spunea că trăia într-un butoi. În interior, Diogene constă dintr-un spațiu compartimentat, cu o canapea extensibilă și o masă pliantă la un capăt și un duș, toaletă și bucătărie în celălalt. Ca produs Vitra, Diogene se dorește a fi o unitate versatilă care ar putea servi drept refugiu de weekend, birou sau chiar plasat în grupuri pentru a forma un hotel informal.

Cabane în sălbăticie Kudhva – 5 m²

Cabanele, proiectate de Ben Huggins, sunt destinate să fie prima fază a unui masterplan mai larg pentru locul respectiv, oferind publicului șansa de a experimenta arhitectura experimentală temporară la scară mică. Huggins a lucrat cu clientul și colaboratorul pe termen lung Louise Middleton la proiect înainte de a dezvolta primele patru cabane prototip. Construite de constructorul de bărci transformat în producător de mobilă Toby Sharp cu o echipă mică de meșteri într-un atelier din apropiere, cabanele au fost apoi asamblate și transportate la fața locului înainte de a fi întinse pe bazele lor, transformându-se într-una dintre cele mai mici case din lume. Cabanele sunt construite din panouri structurale izolate din pin paginat, cu o membrană de cauciuc EDPM.

The One SQM House – 1 m²

Aceasta este cea mai mică casă din lume. În 2012, arhitectul Van Bo Le-Mentzel din Berlin a creat One SQM House, o structură de bricolaj care oferă un metru pătrat de suprafață care poate fi folosită în orice scop imaginat. Având o înălțime de doi metri, poate fi folosit în poziție verticală sau așezată în plan orizontal pentru a dormi. Deoarece casa este pe roți, poate fi mutată cu ușurință în orice locație. Van Bo descrie Casa One SQM ca un loc în care „nimeni, în afară de mine, nu poate decide ce se întâmplă cu acest metru pătrat al meu în lume. Este singurul metru pătrat din lume în care pot decide în ce direcție se uită fereastra, în ce direcție se deschide ușa, ce vecini am.”