Home » Când, unde, cum » Animalul care rezistă 18 minute fără oxigen. Care este de fapt secretul

Animalul care rezistă 18 minute fără oxigen. Care este de fapt secretul

Alexandru Cazacu / 08.04.2022, 14:39
Animalul care rezistă 18 minute fără oxigen. Care este de fapt secretul

Șobolanul-cârtiță golaș (Heterocephalus glaber) a fost descris pentru prima dată în 1842. Vreme de mulți ani, descrierea sa taxonomică a fost respinsă, fiind considerați fie nou-născuți ai unei specii mult mai mari, fie mamifere care și-au pierdut blana ca urmare a unei boli. Curios este faptul că, aceste animale pot rezista chiar și 18 minute fără oxigen. Haideți să vedem care este secretul și cum este posibil acest lucru.

Șobolanul-cârtiță golaș, animalul care rezistă 18 minute fără oxigen

Originar din Africa de Est, acest rozător prezintă o serie de caracteristici fizice mai puțin obișnuite, care îi permit să trăiască în medii subterane severe. Durata lor de viață este, în medie, de 31 de ani, adică foarte mare pentru rozătoare.

Șobolanul-cârtiță golaș poate atinge o lungime medie de 8-10 cm și o greutate de 50 – 80 grame. Este foarte bine adaptat la traiul în mediul subteran, unde temperaturile sunt joasă, nivelul de oxigen redus și întuneric. Ochii lor sunt de dimensiuni mici, iar vederea este foarte slabă. Cu toate acestea, sunt foarte abili atunci când se deplasează prin galerii subterane, iar dinții îi ajută la săparea galeriilor.

Tocmai datorită acestor lucruri, animalul poate supraviețui până la șase ore în medii unde nivelul de oxigen este foarte scăzut. Ba chiar mai mult de atât, șobolanul-cârtiță golaș poate rezista, după cum am menționat anterior, chiar și 18 minute fără oxigen deloc, conform unor studii efectuate în laboratoarele din Berlin și Chicago. Dar cum este posibil așa ceva?

Animalul care rezistă 18 minute fără oxigen. Care este de fapt secretul
Șobolanul-cârtiță golaș, animalul care poate să reziste 18 minute fără oxigen

Cum poate șobolanul-cârtiță golaș să reziste atât de mult timp fără oxigen

Celulele mamiferelor folosesc oxigenul și glucoza drept combustibil. În lipsa oxigenului, celulele celor mai multe mamifere încep să moară. Ei bine, corpul șobolanului-cârtiță golaș are o mică portiță de scăpare din acest punct de vedere.

Conform neurobiologului Gary Lewin, de la Centrul Max Delbrück pentru Medicină Moleculară din Berlin, atunci când creierul și inima acestui animal sunt lipsite de oxigen, celulele sale trec la digerarea unui alt zahăr (fructoză). Acest proces este asemănător cu cel prin care trece drojdia atunci când fermentează alcoolul. Cercetările specialistului au fost publicate în revista Science.

„Acest lucru pare a fi un fel de mecanism de salvare pentru inima și celulele neuronale ale șobolanului-cârtiță, deoarece acestea pot continua să folosească fructoza chiar dacă produsele acestei metabolizări ar sfârși prin a fi toxice pentru ei. Dar este mai important să producă energie imediat și să aibă acest risc decât să moară”, a explicat Lewin”, a explicat Gary Lewin pentru PBS.

Prin metabolizarea fructozei, șobolanul-cârtiță intră în stare de „animație suspendată”

Potrivit oamenilor de știință, prin metabolizarea fructozei, șobolanul-cârtiță intră într-o stare de „animație suspendată”, în care organele vitale sunt menținute în siguranță. În schimb, la oameni lipsa de oxigen cauzează deteriorarea organelor vitale și poate duce la accidente vasculare cerebrale și chiar deces.

Specialiștii sunt de părere că abilitatea șobolanului-cârtiță golaș de a nu se sufoca în medii severe ar putea exista și la alte mamifere, chiar și la oameni. În opinia lui Lewin, medicii ar putea s-ar putea folosi de acest efect de stază în lupta împotriva leziunilor cerebrale.