Home » Când, unde, cum » Ar putea omenirea supraviețui unei invazii extraterestre? Ce spun oamenii de știință

Ar putea omenirea supraviețui unei invazii extraterestre? Ce spun oamenii de știință

Manolică Anca / 04.07.2022, 09:53
Ar putea omenirea supraviețui unei invazii extraterestre? Ce spun oamenii de știință

Ți-ai pus și tu vreodată întrebarea dacă ar putea omenirea supraviețui unei invazii extraterestre? Ei bine, dacă, da, în rândurile de mai jos vom afla ce spun oamenii de știință despre o astfel de catastrofă. Ce s-ar putea întâmpla cu noi? Le-am putea face față?

Ce spun oamenii de știință, ar putea omenirea supraviețui unei invazii extraterestre?

Gândul la invazia extratereștrilor nu este pe placul oamenilor de știință implicați în SETI, programul de căutare a inteligențelor extraterestre. Carl Sagan, Francis Drake sau Jill Tarter, dintre cei mai cunoscuți, sunt de părere că o civilizație avansată, care a fost capabilă să evite autodistrugerea, va fi în esență pașnică.

Argumentul „extratereștrii grijulii” presupune că toate rasele extraterestre, indiferent de structura lor biologică, psihologică, politică sau socială, de-a lungul istoriei lor de colonizare a spațiului, se comportă ca niște surioare de caritate. Este cu adevărat credibil? Nu numai atât, dar trebuie să credem că toate posibilele civilizații extraterestre, de-a lungul istoriei lor spațiale, au acționat întotdeauna invers decât noi, care suntem certăreți.

Oricum ar fi, dacă o civilizație avansată dorește să distrugă Pământul, o poate face fără probleme. Motivele pot fi foarte variate. Dar dacă scopul lor nu este anihilarea rasei umane, atunci le putem face rău. Trebuie doar să ne gândim cum.

Primul pas în invazia extraterestră

Pentru extratereștri, punerea Pământului sub control este destul de simplă: trebuie doar să ne distrugă toți sateliții. Fără victime, fără aterizări și trăgând cu tunurile lor cu laser – sau orice ar fi ele – de la o distanță cosmică sigură. Fără îndoială că acesta ar fi primul pas într-o ipotetică invazie.

Și ce-ar fi să supunem planeta unui puls electromagnetic brutal (EMP) care ar prăji toate componentele electronice? Între 1961 și 1962, Uniunea Sovietică a lansat Proiectul K, ale cărui obiective includeau studierea efectelor unui EMP creat de explozii atomice în atmosfera superioară.

În timpul testului din 22 octombrie 1962, pulsul electromagnetic a topit 570 de kilometri de linii telefonice monitorizate și a dat foc la protecțiile pe care le instalaseră, precum și un incendiu care a distrus o centrală electrică și a făcut inutilizabili 1.000 km de cabluri electrice subterane.

Desigur, dacă ideea lor este de a cuceri planeta, vor trebui să ne înfrunte la un moment dat. Trebuie să învățăm să ne apărăm împotriva unui inamic superior din punct de vedere tehnologic – ceea ce se numește război asimetric – și trebuie să fim pregătiți pentru acest lucru. La început am putea fi tentați să credem că, așa cum spunea Borg în serialul SF Star Trek, orice rezistență este inutilă. Dar nu trebuie să fie așa.

Cum să reziști invadatorului extraterestru

O dovadă în acest sens poate fi găsită în ceea ce a fost cel mai scump joc de război din istorie, Millenium Challenge 2002. Cu un buget de 250 de milioane de dolari, a fost conceput de armata americană pentru a testa o serie de noi teorii de luptă. Scenariul era un război împotriva unei țări fictive din Golful Persic, curios de asemănătoare cu Irakul.

Inamicul (Echipa Roșie) a fost pus sub comanda unui general în retragere pe nume Paul Van Riper, un veteran din Vietnam. Pentagonul a preconizat o victorie totală și radicală a Echipei Albastre, „băieții buni”, folosind noile lor idei de război tehnologic. Echipa Roșie a primit un ultimatum prin care li se cerea să se predea în 24 de ore.

Pentru Van Riper era clar: flota de război inamică sosise în Golful Persic pentru a lansa un atac preventiv împotriva țării sale. Așa că, urmând vechea maximă conform căreia cea mai bună apărare este un atac bun, a decis să lovească primul. Știind că a pierdut războiul electronic, a decis să se întoarcă la vremurile de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial: a închis toate radiourile și a folosit motociclete pentru a livra comenzile.

Pentru a ocoli contramăsurile electronice, a înarmat navele de patrulare rapidă și ambarcațiunile de agrement cu rachete de prima generație, de tip „point-and-shoot”, de tip „wait-and-see”. Și dacă asta nu era de ajuns, a pregătit un val masiv de atacuri sinucigașe cu bărci mici și avioane cu elice încărcate cu explozibil, în adevăratul stil kamikaze.

Rezultatul? Când fumul (digital) s-a risipit, el a scufundat 2/3 din flota echipei albastre. Mitul primului război demontat: superioritatea tehnologică nu asigură câștigarea unui război.

Deci, dacă pierdem bătălia pentru Pământ și extratereștrii ne calcă în picioare, așa cum fac în Independence Day, Războiul lumilor, Invazia Pământului, Marte atacă!, Skyline sau multe alte filme cu invazii extraterestre, noi încă le putem ține piept. Pentru că un lucru care se uită cu ușurință este că orice război are două faze: invazia și ocupația.

Noi, oamenii, suntem foarte creativi și cu siguranță am găsi modalități de a afecta armata ocupantă extraterestră folosind arme simple, chiar și cele care nu sunt concepute pentru război.