Home » Când, unde, cum » Când se despodobește bradul de Crăciun. Există o dată fixă

Când se despodobește bradul de Crăciun. Există o dată fixă

Alexandru Cazacu / 03.01.2022, 13:13
Când se despodobește bradul de Crăciun. Există o dată fixă

Împodobirea bradului este o tradiție minunată și un prilej minunat pentru toți membrii familiei să fie împreună. Cu toate acestea, nu se vorbește foarte mult despre despodobirea bradului. Mulți sunt de părere că această activitate nu este tocmai plăcută, așadar amână despodobirea minunatului pom de iarnă. Haideți să vedem când se despodobește bradul de Crăciun și ce putem să facem cu el după Sărbătorile de Iarnă.

Când se despodobește bradul de Crăciun

De-a timpului, mulți oameni s-au arătat nedumeriți în ceea ce privește data la care ar trebui să despodobească bradul de Crăciun. Evident, fiecare dintre noi facem acest lucru când credem de cuviință. Unii sunt de părere că bradul trebuie despodobit imediat după Anul Nou. Pe de altă parte, în unele zone din România, bradul se ține împodobit chiar până în apropierea Paștelui.

Ei bine, potrivit tradiției populare, bradul de Crăciun se ține până pe 7 ianuarie, în preajma sărbătorii Sfântului Ioan Botezătorul. Însă, după cum spuneam, unii oameni aleg să-l despodobească mult mai repede, mai ales dacă este natural și se usucă, iar acele ajung în toate colțurile încăperii.

Când se despodobește bradul de Crăciun
Când se despodobește bradul de Crăciun. Nu mulți știu că există o dată fixă

Superstiții legate de bradul de Crăciun

De-a lungul vremii, multe superstiții au luat naștere în jurul bradului de Crăciun. Una dintre acestea spune că nu trebuie să aducem bradul în casă înainte de Ajunul Crăciunului, deoarece aducem și ghinion. Se spune că atunci când aducem bradul de Crăciun în casă, este bine să ne punem o dorință și să ne facem planuri pentru anul care vine.

Pentru a proteja casa de duhurile rele, fiecare brad de Crăciun trebuie să aibă în vârf o stea și măcar un înger printre decorațiuni.

Conform unei alte superstiții, printre decorațiunile din brad e bine să avem și o monedă înfășurată în hârtie și legată cu ață roșie. Bănuțul ne va aduce în casă bunăstarea și belșugul, iar ața roșie norocul în dragoste.

În noaptea de Ajun, unele persoane își împodobesc bradul abia după ce copiii au adormit. În acest fel, atunci când cei mici se vor trezi vor avea parte fericire și se vor bucura de magia sărbătorilor de iarnă.

După ce ai terminat de împodobit pomul de iarnă, este bine să îl stropești cu agheasmă și să rostești o rugăciune.

Ce să faci cu bradul de Crăciun după ce l-ai despodobit

Dacă bradul tău de Crăciun este unul artificial, îl vei pune înapoi la locul de păstrare, până la Crăciunul viitor. Cu toate acestea, lucrurile stau diferit în cazul brazilor artificiali. După cum spuneam și mai sus, bradul natural se usucă după sărbători și nu poate fi păstrat pentru o perioadă foarte mare de timp (dacă nu poate fi replantat), așadar după ce îl despodobim trebuie să îl aruncăm.

Însă, trebuie să facem acest lucru într-un mod corespunzător, deoarece nu putem arunca bradul chiar oriunde. De exemplu, în unele localități din țară există centre special amenajate în acest sens, de unde brazii vor fi preluați de către responsabilii cu ridicarea gunoiului.