Home » Când, unde, cum » Când se închide oficial Transalpina pentru perioada iernii

Când se închide oficial Transalpina pentru perioada iernii

Alexandru Cazacu / 11.08.2021, 10:58
Când se închide oficial Transalpina pentru perioada iernii

Transalpina este cea mai înaltă șosea din România, iar cel mai înalt punct este în Pasul Urdele, la o altitudine de 2.145 m. Acest drum impresionant face legătura între Novaci și Sebeș. Totodată, Transalpina traversează Munții Parâng de la sud la nord, străbătând nu mai puțin de patru județe (Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba). Acestea fiind spuse, haideți să vedem când se închide oficial cel mai înalt drum din țara noastră.

Când se închide Transalpina pentru perioada sezonului rece

Cu o lungime de 148 de kilometri, Transalpina, străbate cele patru județe menționate, iar în zona Gorjului turiștii pot găsi și cel mai întins iezer glaciar, cu o lungime de 230 metri, o lățime de 165 metri și o suprafață de 3,2 hectare. Cel mai înalt drum din țara noastră poate fi parcurs în aproximativ 3 ore.

Ei bine, dacă te-ai hotărât să vizitezi Transalpina în acest an, trebuie să știi faptul că, deși nu s-a făcut încă un anunț oficial în acest sens, cel mai probabil circulația se va închide la data de 1 noiembrie, așa cum s-a întâmplat și în anii trecuți.

Anul acesta circulația pe cel mai înalt drum din România a fost deschisă la 16 iunie, însă data deschiderii variază de la an la an, în funcție de când se topește zăpada. De exemplu, anul trecut circulația pe Transalpina a fost redeschisă pe 23 mai.

De asemenea, este important să menționăm și faptul că pentru circulația pe acest drum, autoritățile au impus unele restricții. În 2020, Transalpina a putut fi circulată doar în timpul zilei, iar viteza maximă admisă a fost de 30 km/oră. Totodată, pe acest drum au avut voie doar autovehiculele până la 7,5 tone.

Când se închide Transalpina pentru iarnă
Când se închide circulația pe Transalpina pentru perioada de iarnă

Când a luat naștere cel mai înalt drum din România

Cu toate că nu se știe cu exactitate cum început totul, unii sunt de părere că Transalpina a fost construită pe vremea când legiunile romane se războiau cu dacii. Ba chiar mai mult de atât, acest drum este trecut pe hărțile istorice sub denumirea de ”coridorul IV strategic roman”.

De-a lungul timpului, în jurul Transalpinei au luat naștere mai multe legende. Una dintre acestea spune că pe la sfârșitul secolului XVIII și la începutul secolului XIX, fiecare familie a participat la construirea unei porțiuni din acest drum, în funcție de posibilități. Cu toate acestea, unii susțin că Transalpina a fost refăcută și pietruită în timpul primului Război Mondial de către nemți. Se pare că la vremea respectivă, acest drum era denumit ”Poteca Dracului”.

Ulterior s-au făcut mai multe reabilitări a acestui drum. Ba chiar Regele Carol al II-lea a decis refacerea acestuia în 1934, iar lucrările au durat până în 1939. Așadar, după inaugurarea de la acea vreme, Transalpina a fost cunoscută sub numele de ”Drumul Regal”.

Ei bine, după Revoluția din decembrie 1989, cel mai înalt drum din România nu a mai fost întreținut, iar o parte din elementele de sprijin s-au deteriorat. Cu toate acestea, Transalpina a intrat din nou în reparații, iar la data de 11 iunie 2016, circulația rutiera pe acest drum a fost redeschisă, potrivit Wikipedia.