Home » Când, unde, cum » Când și cum a apărut alcoolul. Istoria mai puțin știută

Când și cum a apărut alcoolul. Istoria mai puțin știută

Cojocaru Cristian / 30.01.2022, 15:59
Când și cum a apărut alcoolul. Istoria mai puțin știută

Alcoolul a jucat un rol influent de-a lungul istoriei și și-a pus amprenta asupra multor culturi și civilizații, inclusiv sumerieni, egipteni, greci, romani, chinezi și britanici. Din cele mai vechi timpuri, când rețetele de bere erau înregistrate pe tablete, până la prohibiția în Statele Unite, până la ratele uluitoare ale alcoolismului modern, consumul de alcool a reunit oamenii și i-a destrămat. Află când a apărut alcoolul.

Când a apărut alcoolul și care este istoria acestuia

De mii de ani, oamenii din întreaga lume au folosit cereale și fructe fermentate pentru a face alcool. Mulți oameni se întreabă cine a descoperit alcoolul, dar originile alcoolului sunt variate. Cele mai vechi dovezi că oamenii preparau alcool provine din reziduurile din borcanele de ceramică găsite în nordul Chinei, care datează între 7000 și 6600 î.Hr..

Sumerieni

Între 3.000 și 2.000 î.Hr., sumerienii din Mesopotamia făceau bere. Cercetătorii au găsit peste 20 de rețete diferite de bere înregistrate pe tablete de lut. Sumerienii au băut bere cu paie deoarece bucăți de piure și cereale au rămas în amestecul de alcool nefiltrat. Cercetările și textele antice sugerează că sumerienii au stabilit reguli și reglementări privind consumul de alcool. Cu toate acestea, sumerienii foloseau alcoolul și în cadrul sacrificiilor religioase ca ofrandă către zei. În povestea epică sumeriană, Gilgamesh, un om primitiv și subdezvoltat se transformă într-o ființă umană cultivată după ce a băut 7 căni de bere.

Egiptenii

În Egiptul antic, pâinea și berea erau elementele de bază în dieta zilnică. La vremea aceea, berea era considerată băutura zeilor. Berea egipteană era fabricată de obicei din orz, grâu și aluat cu drojdie. Majoritatea egiptenilor au băut bere pentru virtuțile ei și presupusele beneficii nutriționale. Un text medical străvechi din această perioadă enumera berea ca leac pentru mai multe afecțiuni. În Giza, a fost folosită pentru compensarea muncii, astfel că muncitorii primeau 3 rații de bere pe zi. Oamenii au mai băut bere la festivaluri și sărbători, cum ar fi Festivalul Tekh numit Festivalul Beției.

Greci

Grecia antică a fost unul dintre cele mai vechi centre cunoscute de producție de vin. Vinificatorii au înființat podgorii încă din anul 2000 î.Hr. Alcoolul a jucat un rol esențial în cultura religioasă greacă timpurie și a fost adesea folosit ca ofrandă către zei. De asemenea, a fost folosit ca monedă în întreaga regiune mediteraneană.

La fel ca egiptenii, grecii foloseau alcoolul și ca medicament. Textele grecești fac referire frecvent la consumul de vin pentru afecțiuni medicale, cum ar fi letargia, diareea, durerile la naștere și menținerea rănilor curate și sterile. Vinul era atât de important încât avea propriul zeu în societatea greacă: Dionysos. De asemenea, era considerat zeul fertilității și al extazului și a reprezentat mijlocul dintre cei vii și cei morți.

Romani

Romanii au adoptat producția de vin de la greci. Poetul grec Euripide a scris piesa Bacchae, înfățișând modul în care adepții zeului Bacchus au băut în exces și au comis crimă în timp ce erau sub influență. Până în 186 î.Hr., Senatul Roman a interzis îndeplinirea ritului bacchic în Italia. Ei credeau că acești adepți ar putea reprezenta o amenințare la adresa siguranței publice.

Imperiul Roman a impus, de asemenea, restricții asupra creșterii și producției de viță de vie pentru a crește cererea locală de vin roman. În primele două secole î.Hr., romanii au exportat vinuri, adesea pentru a fi folosite ca monedă pentru munca sclavilor. Cu toate acestea, după epurarea anti-bachică, perspectiva romană asupra băuturii s-a schimbat.

Vinul a devenit o rație standard pentru personalul militar. Producția de alcool a devenit rapid standardizată, iar romanii au creat podgorii model și au dezvoltat vinul în vrac. Scriitorii romani au lăudat vinul și chiar au condamnat apa de băut. Povestea legendară a lui Bacchus a devenit una dintre ele, personajul fiind portretizat ca o creatură mitică, dar competentă, cu un acompaniament comic.

Chinezi

China are propria sa istorie complexă cu alcoolul. Multe surse chineze citează consumul de „alcool natural” în antichitate. Acest alcool natural se referă la fermentarea naturală a fructelor și florilor. China a fost prima țară care a distilat băuturi spirtoase cu baze fermentate cu drojdie. Similar altor culturi, alcoolul era considerat sacru și în China. Oamenii au băut frecvent în timpul ritualurilor și sărbătorilor importante, cum ar fi mesele în familie, nunți și sărbători precum Anul Nou. Băutul a coincis cu muzica, dansul și lectura.

În plus, chinezii credeau că alcoolul poate vindeca și preveni bolile, poate reduce degenerarea și poate menține sănătatea generală. Un vechi proverb chinezesc sustine ca alcoolul este cel mai bun dintre toate medicamentele. În toate aceste culturi antice, alcoolul a fost folosit pentru o varietate de scopuri medicale, inclusiv pentru ameliorarea durerilor de cap, prevenirea răcelilor, întărirea sistemului imunitar, prevenirea problemelor intestinale și promovarea sănătății generale.

apărut alcoolul
Prohibitia a luat sfarsit in anul 1933

Secolele al XIX-lea și al XX-lea

Alcoolul a jucat un rol important în războiul civil. Asistentele și medicii îl foloseau pentru medicamente și sedare, iar capelanii îl foloseau în ministerele lor. În timpul războiului, alcoolul a avut, de asemenea, un rol important în celebrarea evenimentelor majore, cum ar fi 4 iulie și Ajunul Anului Nou.

Cu toate acestea, din cauza ratelor mari de abuz, mulți soldați au acționat iresponsabil și periculos atunci când erau sub influență. Lichiorul a fost asociat cu crime de război violente, cum ar fi violul. Mișcarea Temperance a început la începutul anilor 1800 și a luat amploare de-a lungul secolului. Intenția inițială a fost de a reduce consumul de alcool din cauza îngrijorării cu privire la efectele nocive ale consumului în exces.

Până în anii 1820, membrii au făcut eforturi pentru abstinența totală de la alcool. Oamenii care s-au alăturat acestei mișcări au devenit parte din Armata Apei Rece. Mișcarea a servit atât scopurilor religioase, cât și sociale, deoarece unii oameni s-au străduit să realizeze reforme societare și individuale.

Curând, în 1862, Marina SUA a eliminat rația de rom de jumătate de litru pentru marinari, iar până la sfârșitul secolului al XIX-lea, sprijinul pentru Prohibiție a câștigat popularitate. A devenit cel de-al 18-lea amendament în 1919. În 1919, Legea Volstead a precizat că alcoolul poate fi produs sau vândut numai din motive medicale sau religioase și poate fi consumat doar în casă dacă este cumpărat legal.

Cu toate acestea, Prohibiția nu a interzis consumul propriu-zis de alcool. Mulți americani l-au cumpărat și au băut în baruri și cu ajutorul crimei organizate. La începutul anilor 1930, mulți credeau că legalizarea alcoolului ar ajuta la stimularea economiei, iar al 21-lea amendament a pus capăt prohibiției în 1933.

În 1952, Asociația Medicală Americană a definit pentru prima dată alcoolismul. În anii care au urmat, deși AMA s-a oprit înainte de a declara alcoolismul o boală, au recunoscut alcoolicii ca un grup de oameni distinct, care poate fi tratat în mod legitim. Ei au revizuit definiția alcoolismului ca boală complexă în 1967, iar tratamentul prin consiliere și educație a devenit mai comun.

Abuzul de alcool în vremurile moderne

Istoria abuzului de alcool este la fel de vastă ca și inventarea alcoolului în sine. În ciuda unei mai bune înțelegeri a efectelor nocive ale consumului de alcool, consumul excesiv de alcool continuă să fie o problemă omniprezentă. În 2016:

  • 136,7 milioane de americani peste 12 ani au raportat că au consumat alcool în ultima lună;
  • 488.000 de adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani au avut o tulburare de consum de alcool (2% din această populație);
  • 3,7 milioane de adulți cu vârste între 18-25 de ani au avut o tulburare de consum de alcool (10,7% din această populație);
  • 10,9 milioane de adulți peste 26 de ani au avut o tulburare de consum de alcool (5,2% din această populație).

Din fericire, persoanele care se luptă cu alcoolismul au mai multe opțiuni de tratament, inclusiv:

  • Detoxifiere medicală;
  • Tratament internat;
  • Tratament ambulatoriu;
  • Tratament asistat cu medicamente;
  • Terapie individuală sau de grup;
  • Alcoolicii Anonimi (AA).