Home » Când, unde, cum » Care este pluralul la pască? Cum spunem atunci când ne referim la mai multe bucăți

Care este pluralul la pască? Cum spunem atunci când ne referim la mai multe bucăți

Alexandru Cazacu / 21.04.2022, 15:44
Care este pluralul la pască? Cum spunem atunci când ne referim la mai multe bucăți

În fiecare an, creștinii din toate colțurile lumii sărbătoresc Învierea Domnului. După cea mai lungă perioadă de post din an, creștinii ortodocși se vor bucura de fel și fel de bucate tradiționale. De pe mesele de Paște ale românilor nu lipsește delicioasa pască. Lăsând la o parte toate aceste lucruri, haideți să vedem care este pluralul la „pască”. Cum spunem atunci când ne referim la mai multe astfel de preparate.

Care este pluralul la pască

Nu toată lumea se pricepe în bucătărie, așa că mulți aleg să își cumpere preparatele tradiționale din comerț, în perioada sărbătorilor pascale. Cu toate acestea, majoritatea întâmpină greutăți atunci când trebuie să ceară vânzătorilor două sau mai multe astfel de preparate. Așadar, multă lume se întreabă care este pluralul la pască.

Ei bine, în limba română cuvântul „pască” nu are o formă de plural. Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, pasca este un „cozonac tradițional făcut din aluat dospit umplut cu brânză de vaci, stafide, smântână etc. care se mănâncă de obicei la Paști”.

De asemenea, conform explicațiilor din DEX, pasca este și anafură pe care preotul o împarte credincioșilor în ziua de Paști. Totodată, pasca este un „preparat alimentar tradițional, făcut din aluat nedospit, copt în foi subțiri, pe care îl mănâncă evreii în timpul Paștilor în loc de pâine”.

Cuvântul „pască” nu are o formă de plural

Termenul „pască” vine din latinescul „pascha” și nu are o formă de plural nici în DOOM (Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic). În concluzie, atunci când ne aflăm la tejghea sau în orice altă împrejurare, nu este corect să spunem „două păști”.

Așadar, vom fi nevoiți să ne descurcăm cum putem în această situație. De exemplu, am putea spune în felul următor: „Aș dori o pască, de fapt m-am răzgândit, vreau două”.

Ce simbolizează pasca

Conform tradiției populare, de pe masa de Paște nu trebuie să lipsească, pasca, cozonacul, carnea de miel și, evident, ouăle roșii. Cu siguranță, mulți dintre noi ne-am întrebat la un moment dat care este semnificația acestor preparate tradiționale. Hai să vedem ce simbolizează pasca, acest minunat desert specific sărbătorilor pascale.

După cum spuneam, alături de ouă roșii, cozonac și miel, pasca este un aliment nelipsit în perioada Sărbătorilor de Paște. Făcută, în mod tradițional din făină albă de grâu, pasca se face se coace doar o data pe an, la Sfintele Paști.

Care este pluralul la pască
Care este pluralul la pască Cum spunem atunci când ne referim la mai multe bucăți

De obicei, pasca creștinilor are o forma rotunda, la mijloc o cruce și este împodobită pe margini cu aluat împletit. Această pâine dulce semnifică promisiunea învierii trupului și a vieții veșnice. Dulceața aluatului din care este făcută înseamnă împlinirea sufletească care urmează după o lungă perioadă de post.

Potrivit tradiției populare, pasca se preparară în ajunul Învierii. Aceasta se taie în bucăți mici care sunt puse în pachețele și duse la biserică pentru a fi sfințite. Se obișnuiește ca bucățile de pască sfințite să fie apoi duse acasă și păstrate, deoarece există credința că au puterea de a alunga bolile și toate relele.