Home » Life & Style » Cât timp și cum se lasă ouăle la fiert înainte de a le vopsi pentru Paște. Așa eviți crăparea sau spargerea lor

Cât timp și cum se lasă ouăle la fiert înainte de a le vopsi pentru Paște. Așa eviți crăparea sau spargerea lor

Voicu Costin / 21.04.2022, 13:43
Cât timp și cum se lasă ouăle la fiert înainte de a le vopsi pentru Paște. Așa eviți crăparea sau spargerea lor

Toți credincioșii așteaptă Sfânta Sărbătoare de Paști cu mare drag și cu bucurie în suflete și se pregătesc temeinic pentru a întâmpina Învierea Domnului, așa cum se cuvine. Gospodinele își pregătesc casa și gătesc bucate alese. Printre acestea se numără și ouăle vopsite. Cât timp și cum se lasă ouăle la fiert înainte de a le vopsi?

Cum se vopsesc și cât se fierb ouăle de Paște?

Înainte de a fierbe ouăle, trebuie să le pregătești, spălându-le mai întâi într-un vas cu apă caldă în care ai pus detergent de vase. Spală-le bine cu un burete de vase și apoi clătește-le astfel încât să nu rămână urme de detergent pe ouă.

După ce le-ai curățat, poți să le pui la fiert timp de 15-20 de minute, după care poți începe să le vopsești. Ai grijă ca focul să fie mic spre mediu, pentru a evita crăparea sau spargerea lor. Pentru a vopsi ouăle poți folosi coloranți naturali sau folosind vopsele din comerț.

Dacă vrei să folosești sfeclă roșie, pune la fiert două sfecle într-un litru de apă. Adaugă apoi 2 linguri de oțet și lasă-le la fiert timp de 4-5 minute și apoi adaugă ouăle. După ce apa a dat în clocot, se lasă ouăle încă 4 minute și apoi se scot.

Dacă vrei să folosești ceapă roșie pentru ouă vopsite, trebuie să lași cojile de ceapă 12 ore la înmuiat într-un vas cu 1 litru de apă. În acest amestec, adaugă 2 linguri de oțet și fierbe ouăle timp de 5 minute.

Dacă folosești vopsea din comerț, pregătește vopseaua conform instrucțiunilor de pe pachet și apoi scufundă ouăle pe rând și lasă-le timp de 1 minut în vopsea. Scoate-le apoi cu mare atenție și așează-le pe o hârtie absorbantă ca să se usuce complet. Ca să fie lucioase, după ce s-au uscat ouăle, dar când sunt încă fierbinți, unge-le cu un pic de vată înmuiată în ulei.

Ziua în care se vopsesc ouăle de Paște

Conform tradiției religioase, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare din Săptămâna Patimilor, adică în ziua de joi de dinainte de Înviere. În 2022, Joia Mare cade pe dată de 21 aprilie, iar Paştele Ortodox pică pe 24 aprilie, în ziua de duminică. Persoanele care nu au timp să vopsească ouăle în Joia Mare, o pot face în Sâmbăta Mare. Cozonacul și pasca se coc în Vinerea Mare.

Cum poți să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi

Ouăle roşii de Paşte

Roșul reprezintă sângele vărsat de Mântuitorul nostru Isus Hristos, însă Biserica Ortodoxă permite vopsirea ouălor și în alte culori. Tradiția era ca toate culorile să fie preparate din plante, din scoarță de copac, coajă de nuc, frunze, ceapă sau alte plante. Ouăle încondeiate reprezintă o tradiție în România.

Tehnica de încondeiere constă în trasarea cu ceară de albine a unor desene pe ouăle vopsite într-o anumită culoare. De obicei ouăle încondeiate nu se mănâncă, ci se dăruiesc cadou rudelor și celor apropiaţi.