Home » Când, unde, cum » Câtă cofeină conține de fapt o Coca-Cola. Răspunsul te va surprinde

Câtă cofeină conține de fapt o Coca-Cola. Răspunsul te va surprinde

Cojocaru Cristian / 20.01.2022, 10:00
Câtă cofeină conține de fapt o Coca-Cola. Răspunsul te va surprinde

Atât Coca-Cola Classic care este denumită în mod obișnuit pur și simplu Coca-Cola, cât și Coca-Cola dietetică sunt băuturi populare în întreaga lume. Cu toate acestea, consumul de astfel de băuturi răcoritoare poate avea anumite efecte asupra organismului tău, atât din cauza cofeinei cât și a concentrației mare de zahăr. Alfă câtă cofeină conține, de fapt, Coca-Cola.

Cantitatea de cofeină pe care o conține Coca-Cola

Coca-Cola conține o doză consistentă de cofeină care poate crea probleme mai ales celor care doresc să reducă consumul acesteia. Cafeina este o substanță chimică natuturală care acționează ca un stimulent al sistemului nercos central, sporind vigilența și combaterea oboselii. Aceasta poat fi găsită în frunzele, semințele și fructele mai multor plante și este răspândită în special în boabele de cacao, frunzele de ceai și boabele de cafea.

De asemenea, ea este adăugată în mod obișnuit în mai multe produse, inclusiv băuturi răcoritoare, băuturi energizante și anumite medicamente care nu au nevoie de prescripție medicală.  În zilele noastre, cofeina se află în fruntea topurilor ca unul dintre cele mai des consumate ingrediente din întreaga lume.

De fapt, se estimează că 85% din populația SUA consumă cel puțin o băutură cu cofeină pe zi, cu un aport mediu zilnic de 165 mg de cofeină. În timp ce cafeaua reprezintă cea mai mare parte a consumului de cofeină în general, băuturile răcoritoare carbogazoase precum Coca-Cola reprezintă o proporție mare din consumul de cofeină la cei sub 18 ani.

Conținutul de cofeină al produselor Coca-Cola depinde de mai mulți factori, inclusiv de mărimea porției și tipul de băutură. Așadar, 100 ml de Coca-Cola conțin 9,7 mg de cofeină, ceea ce reprezitnă 32 mg de cofeină într-o doză de 330 ml de Coca-Cola Classic. Pe de altă parte, o cană de ceai conține 75 mg de cofeină, iar o cană de cafea, aproximativ 100 mg.

cofeină coca-cola
Cantitatea de cofeina din 330 ml de Coca-Cola este mai mică decât în cazul unei cani cu ceai

Numărul de calorii care se regăsesc în 330 ml de băutură

În ceea ce privește compoziția băuturii răcoritoare, află că aceasta conține apă carbogazoasă în proporție de 90%. Partea carbogazoasă este dioxidul de carbon purificat, care face băutura să aibă „bule”. Zahărul, de asemenea, este un ingredient al băuturii. Pe de altă parte, Coca-Cola Zero nu conține zahăr, fiind îndulcită cu îndulcitori intenși, hipocalorici.

Coca-Cola are un ingredient special conceput pentru producător și anume colorantul de caramel, care dă băuturii culoarea specifică. Acidul fosforic este ingredientul care dă băuturii aspectul înțepător, și conține fosfor care se poate regăsi în lapte, brânză, dar și în sistemul osos. Formula secretă a Coca-Cola este reprezentat de amestecul de arome naturale, fiind unul dintre cele mai bine păstrate secrete de pe planetă, precum și al companiei.

Diferența între Coca-Cola Diet și Coca-Cola Zero constă în gust. Cu toate acestea, niciuna dintre cele două nu conține zahăr sau calorii. Coca-Cola Zero se apropie la gust foarte mult de Coca-Cola Classic, în timp ce Diet Coke conține un amestec de arome diferit, ceea ce oferă un gust mai ușor.

Din punctul de vedere al valorilor nutritive, Coca-Cola Classic de 330 ml conține 134 calorii. Această cantitate reprezintă 5% din aportul de total de calorii zilnice pe care un adult trebuie să le administreze organismului. Aceasta mai este cunoscută și precum doza zilnică recomandată sau DZR. Consumul de referință al unui adult este de 8.400kj/ 2.000 kcal.