Home » Când, unde, cum » Ce este scutul antirachetă de la Deveselu din România. De ce capacități dispune de fapt

Ce este scutul antirachetă de la Deveselu din România. De ce capacități dispune de fapt

Alexandru Cazacu / 10.03.2022, 13:10
Ce este scutul antirachetă de la Deveselu din România. De ce capacități dispune de fapt

Acțiunile Rusiei din ultima perioadă trezesc imaginea uneia dintre cele mai mari temeri ale omenirii, adică riscul declanșării unui nou război mondial. În cazul unui conflict militar la nivel mondial ar fi posibilă și utilizarea armelor nucleare. În acest context, mulți români se întreabă dacă țara noastră este protejată în cazul unui război nuclear. Află în rândurile de mai jos ce este scutul antirachetă de la Deveselu și care este de fapt rolul său.

Ce este scutul antirachetă de la Deveselu

După cum probabil știți deja, România găzduiește site-ul Aegis Ashore, esențial pentru planurile de apărare antirachetă ale Alianței Nord-Atlantice. Scutul de la Deveselu are ca scop apărarea împotriva amenințărilor cu rachete balistice care pot veni din afara zonei euro-atlantice. Totodată, scutul NATO protejează forțele desfășurate din Statele Unite și contribuie la o mai bună apărare al SUA.

Pe pagina oficială a Ambasadei Statelor Unite în România sunt publicate o serie de detalii despre scutul antirachetă de la Deveselu. Haideți să vedem de ce capacități dispune de fapt acesta.

Aspecte tehnice ale scutului antirachetă de la Deveselu

Potrivit sursei citate, site-ul este compus din radarul de control și suita de comandă, control și comunicații de tip Aegis. Separat, site-ul găzuiește și câteva module de lansare cu interceptoare SM-3(Standard Missle 3).

Acestea din urmă au un scop defensiv, deoarece nu prezintă focoase explozive. Bazându-se doar pe energia chinetică, ele vor ciocni rachetele inamice pentru a le distruge înainte să atingă solul. Interceptoarele SM-3 au o viteză maximă de 9,600 km/h și pot ajunge până la 500 km depărtare.

Sistemul de apărare antirachetă al SUA în România

Un număr de circa 200 de militari (civili guvernamentali și contractori) operează instalația Statelor Unite de la Deveselu. Este important să menționăm faptul că, interceptoarele nu sunt folosite pentru teste de zbor, ele fiind lansate numai în cazul unui atac, potrivit zf.ro.

Se pare că eficiența acestui sistem este foarte ridicată, scutul fiind testat în mod repetat. Conform datelor existente, scutul antirachetă are o eficiență de aproximativ 82% în interceptarea rachetelor balistice.

Ce este scutul antirachetă de la Deveselu
Ce este scutul antirachetă de la Deveselu din România. De ce capacități dispune de fapt

Cât de eficient este scutul antirachetă în cazul unui potențial atac nuclear

Cel puțin teoretic, sistemul Aegis Ashore poate intercepta și opri un atac cu rachete intercontinentale. De fapt, potrivit sursei citate, interceptoarele SM-3 pot distruge în timpul zborului rachete balistice cu rază medie de acțiune, mai lente și cu o potențială încărcătură nucleară.

Totuși, ele nu ar fi la fel de eficiente împotriva armelor hipersonice, după cum susține Kingston Reif, expert în rachete la Asociația pentru Controlul Armelor din SUA, potrivit The Național Interest.

„Apărarea noastră actuală nu este capabilă să oprească un atac al vehiculelor cu planare hipersonică. În mare parte pentru că rachetele hipersonice zboară la o altitudine mai mică și într-o atmosferă diferită de rachetele balistice tradiționale”, spune specialistul.

Conform lui Reif, chiar și traiectoria mai puțin previzibilă și potențiala manevrabilitate a rachetelor ar putea reprezenta o provocare pentru aceste sisteme antirachetă. Se pare că radarele și senzorii existenți „ar fi provocați să urmărească rachetele la o altitudine joasă”.

Cu toate acestea, este bine că în România există un astfel de sistem de apărare care poate descuraja atacurile cu rachete balsitice.