Lupta cu focul este una extrem de grea, iar cei care practică această meserie sunt expuși unor riscuri foarte mari. În ciuda acestor lucruri, salariile pompierilor nu sunt pe măsura efortului pe care îl depun. Cu toate acestea, haideți să vedem ce salariu are un pompier în Capitală.
De fiecare dată când participă la o intervenție, pompierii își riscă viața, având una dintre cele mai solicitante meserii din lume. Ei bine, dacă ținem cont de acest lucru, bani pe care oamenii care luptă cu focul îi încasează lunar nu sunt deloc unele dintre cele mai motivante. Ba chiar mai mult de atât, nu este chiar atât de ușor să devii pompier.
Cei care își doresc să practice această meserie și să salveze vieți trebuie să știe că după terminarea liceului va fi nevoit să dea un examen de admitere la o unitate de învățământ de profil. De asemenea, candidatul trebuie să susțină un test psihologic, va da un examen scris și totodată, va susține mai multe probe fizice și medicale, care sunt eliminatorii. Ei bine, după terminarea studiilor de profil, absolvenții vor fi cadre militare, iar fiecare ofițer și subofițer va fi repartizat la unitatea care are nevoie de personal.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Revenind la subiectul nostru, trebuie să menționăm că salariul unui pompier din București se calculează cu tot cu sporurile de risc. Deși mulți dintre noi am putea crede că oamenii care au ales această meserie au un salariu motivant, realitatea este cu totul și cu totul alta.
Mai precis, în urmă cu doar câțiva ani pompierii aveau un salariu de bază foarte mic (1.340 de lei), dacă e să ne luăm după riscurile la care sunt expuși. Cu toate acestea, în 2018, leafa de bază a pompierilor a crescut la 1.717 lei. Evident că și la brigada ISU din Capitală, salariile sunt calculate în funcție de postul ocupat.
Așadar, în 2019, un pompier care nu avea o funcție de comandă încasa un salariu care pornea de la 1.400 de lei. Pe de altă parte, un ofițer câștiga aproximativ 7.700 de lei. Ulterior, începând din 2020, salariile celor care luptă cu flăcărie au fost majorate, deoarece li s-a un sport de condiții grele de lucru și toxicitate. Acesta a fost în valoare de 25% din salariul minim brut pe țară, adică o mărire cuprinsă între 200 și 400 de lei, sumă brută, potrivit kanald.ro.
Ei bine, pentru acest an, pompierii vor primi o majorare de 75% la salariul de funcție sau de bază, pentru zilele de sărbătoare sau de repaus săptămânal, în care ei sunt obligați să muncească. Așadar, salariul unui pompier cu funcție de comandă poate ajunge la aproximativ 8.000 de lei, iar un ofițer fără funcție de conducere poate încasa aproximativ 5.000 de lei, potrivit sursei citate.
Cu toate acestea, în misiunile de salvare merg subofițerii, ei fiind, de fapt, cei care sting incendiile și își riscă viața, iar salariile lor ajung la aproximativ 4.000 de lei.