Home » Când, unde, cum » Cele mai cunoscute obiceiuri și tradiții de Paște. Ce e bine să faci în a doua zi de Paște ca să ai noroc tot anul

Cele mai cunoscute obiceiuri și tradiții de Paște. Ce e bine să faci în a doua zi de Paște ca să ai noroc tot anul

Alexandru Cazacu / 25.04.2022, 08:57
Cele mai cunoscute obiceiuri și tradiții de Paște. Ce e bine să faci în a doua zi de Paște ca să ai noroc tot anul

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinismului. Ca și în cazul altor sărbători de peste an, românii au mai multe obiceiuri și tradiții de Paște, iar în continuare noi vă vom prezenta câteva dintre ele. Haideți să vedem care sunt cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri în perioada sărbătorilor pascale. Iată ce e bine să faci în a doua zi de Paște pentru a avea parte de noroc tot anul.

Ce e bine să faci în a doua zi de Paște. Cele mai cunoscute obiceiuri și tradiții

În Lunea Albă, cum mai este denumită a doua zi a Sfintelor Paști, în unele zone din țară se obișnuiește să se „umble cu pasca”. Mai exact, oamenii își vizitează rudele și prietenii pentru a vesti Învierea Domnului. Finii merg în vizită la nași, aducând cu ei cu pască, colaci și ouă roșii, iar copiii își vizitează părinții.

Un alt obicei din a doua zi de Paște este stropirea cu apă. După cum spune o legendă veche, o fată evreică a leșinat atunci când a aflat de Învierea Mântuitorului, iar oamenii au readus-o la simțuri stropind-o cu apă. Așadar, în Transilvania se obișnuiește ca fetele să fie stropite cu parfum de flăcăii îmbrăcați în haine tradiționale.

În alte locuri din România se merge cu „udatul” și se umblă cu pasca pentru a vesti Învierea lui Hristos. Se spune că în această zi este bine să stropești casa cu agheasmă și să îți cinstești rudele și apropiații.

De asemenea, se spun că în prima zi de după Duminica Paștelui se deschid porțile Raiului. Fiind o zi a iertării, conform credinței populare, cei care mor în această zi nu mai trec prin Judecata de Apoi. În Bucovina, creștinii ciocnesc ouăle vopsite „cap cu cap” în prima zi de Paște, iar abia în a doua zi le ciocnesc „dos cu dos”.

Cele mai cunoscute obiceiuri și tradiții de Paște
Cele mai cunoscute obiceiuri și tradiții de Paște

Obiceiuri și tradiții cu ocazia sărbătorilor de Paște

Fără îndoială, cel mai cunoscut obicei de Paște al creștinilor este vopsirea ouălor roșii. Însă, cu ocazia sărbătorilor de pascale se preparară și multe alte mâncăruri tradiționale.

Imediat după Duminica Paștelui urmează Săptămâna Luminată, iar în această perioadă creștinii trebuie să respecte mai multe tradiții și obiceiuri. Începând din prima zi de Paște și până în Duminica Mare, oamenii pot ciocni ouă roșii.

De Paște se dă de pomană pentru sufletul celor trecuți în neființă, iar oricine ne trece pragul casei este binevenit.

În unele zone din România, tinerii umblă în cete și trec pe la casele fetelor nemăritate. Aceștia salută gazda cu „Hristos a Înviat”, cântă unele cântece și joacă o horă, după care gazda îi răsplătește. Obiceiul este cunoscut sub denumirea de „valarit”.

În marțea din Săptămâna Luminată nu se face curat, nu se spală și nu se face curățenie. La sate, femeile dau de pomană în această zi pască și vin roșu.

În zona Moldovei, oamenii au obiceiul de a se spăla pe față cu apa dintr-un vas în care a fost pus un ou roșu, bani și flori.