Home » Când, unde, cum » Cele mai puternice 5 tsunami din istorie. Când și unde au avut loc

Cele mai puternice 5 tsunami din istorie. Când și unde au avut loc

Cojocaru Cristian / 18.03.2022, 14:08
Cele mai puternice 5 tsunami din istorie. Când și unde au avut loc

Tsunami-urile sunt unul dintre cele mai distructive evenimente naturale. Japonia este în prezent în alertă după ce în trecut a avut loc un cutremur puternic de 7,3 grade. Află care sunt cele mai puternice tsunami din istorie și când au avut acestea loc.

Tsunami puternice care rămân în istorie

Valurile tsunami se pot mișca la fel de repede ca un avion în marea liberă. Totodată, acestea sunt extraordinar de puternice și distructive. Ele sunt capabile să zdrobească totul în calea lor, lăsând doar pagube materiale și de vieți omenești în urmă. Iată care sunt cele mai puternice tsunami înregistrate în istorie.

Oceanul Indian, 2004

Tsunami-ul care a afectat Indonezia, Sri Lanka, Thailanda, India, Maldive, Sumatra, Andaman și sud-estul Chinei a avut loc pe 26 decembrie 2004 și s-a soldat cu peste 227.000 de morți. Cutremurul subacvatic cu magnitudinea 9,1 – 9,3 a declanșat un mare tsunami care a străbătut Oceanul Indian. Estimările au stabilit că pierderile materiale ale imensei distrugeri au fost în jur de 10 miliarde de euro.

Au existat, de asemenea, daune ecologice pe termen lung, care au strămutat sute de mii de oameni, deoarece tsunami-ul a distrus sate, stațiuni, terenuri agricole și zone de pescuit. Tsunami-ul a fost cauzat de un cutremur subacvatic când placa Indiei a fost subdusă de placa Birmania și a declanșat o serie de tsunami distructive de-a lungul țărilor de coastă indiene. Acesta este probabil cel mai grav tsunami pe care l-am văzut în trecutul recent.

Japonia, 2011

Cunoscut popular sub numele de „Marele Cutremur din Estul Japoniei”, 11 martie 2011 i-a șocat pe japonezi și, în mod terifiant, al patrulea cel mai puternic cutremur înregistrat de când au început înregistrările moderne în secolul al XX-lea. Valuri de 10 metri înălțime au fost înregistrate într-un tsunami devastator care a durat șase minute, lăsând în urmă distrugerea unuia dintre cele mai grave tsunami înregistrate din istoria țării nipone.

Multe locuri au fost literalmente măturate, fiind înregistrați aproape 20.000 de morți și peste 2.500 de oameni dispăruți. Acest eveniment a provocat și un dezastru nuclear la Centrala Nucleară Fukishima Daiichi. Cutremurul cu magnitudinea de 9,0 a făcut ca trei dintre reactoarele sale să se topească și să elibereze o descărcare radioactivă care a afectat mii de locuitori și a determinat mai multe evacuări. Este cel mai costisitor dezastru natural din istorie pentru că a dus la pierderi de peste 20 de miliarde de dolari.

puternice tsunami istorie
Tsunami-ul din Oceanul Indian se numara printre cele mai puternice din istorie

Valdivia, Chile 1960

Două milioane de oameni au rămas fără adăpost și peste 1.600 au murit în mega-cutremurul de la Valdivia din 1960, cunoscut și sub numele de marele cutremur din Chile. S-a întâmplat duminică, 22 mai 1960 și a durat aproximativ 14 minute. A fost un cutremur cu magnitudinea de 9,5 care a venit cu un tsunami peste Pacific cu valuri de până la 25 de metri înălțime.

Tsunami-ul a provocat pagube în valoare de milioane de dolari în Hawaii și a ucis japonezii și filipinezi. Nu a lăsat neatins niciun colț al Oceanului Pacific, lăsând devastare în urma sa și făcându-l unul dintre cele mai grave cinci tsunami din istoria modernă.

Messina, Italia 1908

Pe 28 decembrie 1908, Sicilia și Calabria, în sudul Italiei, au fost surprinse de un cutremur provocat de o alunecare de teren subacvatică care a provocat un tsunami cu magnitudinea 7,1 care a ucis un estimativ. 123.000 de oameni în Messina, Italia, la 28 decembrie 1908.

Evenimentul, cunoscut sub numele de cutremurul Messina și Reggio din 1908, și-a avut epicentrul în strâmtoarea Messina, care separă Reggio Calabria de continentul aglomerat oraș-port al Italiei, Messina, în Sicilia. Tsunami-ul a distrus totul. 91% dintre structuri au suferit daune ireparabile. A fost cel mai distructiv cutremur care a lovit Europa. Au fost între 75.000 și 200.000 de victime.

Golful Moro, Filipine, 1976

Pe 16 august 1976, un cutremur cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter a provocat un tsunami care a devastat țărmurile Golfului Moro, situat în Marea Celebes din Insulele Mindanao din Filipine, lăsând cel puțin 90.000 de persoane fără adăpost, 5.000 de morți și 9.500 de răniți. A fost unul dintre cele mai mortale cutremure din lume. Șocul principal a fost urmat de o mare replică 12 ore mai târziu, care a provocat daune suplimentare.