Home » Când, unde, cum » Cine a fost, de fapt, Carol Davila, omul care dă numele facultății de medicină

Cine a fost, de fapt, Carol Davila, omul care dă numele facultății de medicină

Ileana Mladinoiu / 05.08.2021, 10:39
Cine a fost, de fapt, Carol Davila, omul care dă numele facultății de medicină

Spre mijlocul secolului al XIX-lea, când principatele Țării Românești și Moldovei începeau să se modernizeze, majoritatea instituțiilor specifice societăților moderne, născute în Europa de Vest, lipseau grav. Sistemul de sănătate este un exemplu.

Cine a fost Carol Davila, omul care dă numele facultății de medicină

Situația se schimbă atunci când Barbu Știrbei, domnitor al Țării Românești între 1849 – 1853 și între 1854 – 1856, l-a chemat pe medicul Carol Davila să organizeze sistemul medical al micului stat dunărean.

În cele din urmă, ceea ce trebuia să fie doar un stagiu temporar a devenit un loc de muncă pe tot parcursul vieții. Alături de intelectualii români și de soția sa, Ana Racoviță, Carol Davila a fondat mai multe societăți medicale, a publicat două reviste în domeniu, punând bazele învățământului medical universitar.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

În primii ani ai secolului al XX-lea, opera sa a fost completă, pentru că în 1903 Palatul Facultății de Medicină și Farmacie și-a deschis în cele din urmă porțile.

Carol Davila
Carol Davila

Deși de naționalitate franceză, Carlo Antonio Francesco d’Avila (Charles d’Avila) s-a născut la Parma, Italia, în 1828 sau 1830. Nu se cunoaște cu adevărat data nașterii, așa cum nu se știa numele tatălui său. Carol Davila și-a făcut studiile în Germania și în Franța.

Potrivit unei legende, asumată chiar de medic, părinții săi erau contesa Marie d’Agoult și muzicianul Franz Liszt. Contesa a avut într-adevăr trei copii cu celebrul pianist și compozitor, unul dintre ei, Cosima urmând să devină soția lui Richard Wagner.

A făcut parte din echipele medicale care luptau împotriva holerei

A crescut, adoptat fiind de familia Avila, la Limoges, Nantes și Angers, unde a studiat farmacie și medicină, terminându-și doctoratul la Paris în februarie 1853 . În 1849, a făcut parte din echipele medicale care luptau împotriva holerei în Maine-et-Loire și a urmat cursuri și în Germania.

Faptul că a fost adoptat și crescut de familia lui Avila este dovedit de surse, dar nu avem nicio certitudine cu privire la părinții săi biologici: nu este menționat în nicio biografie a lui Liszt și nu vedem de ce Liszt ar fi recunoscut trei copii și nu și pe al patrulea. Dacă Charles este într-adevăr descendent din Marie d’Agoult, este mai probabil să fi venit din legătura ei cu Pierre Tribert, un bogat proprietar de pământ din Champdeniers.

Însuși Charles nu a abordat subiectul și pe cărțile sale de vizită a pus doar „C. Davila, dr. med.”, deasupra adresei. Se mai știe că la sfârșitul studiilor sale, el nu a încercat să se stabilească în Franța.

Istoricul Ion Bulei continuă biografia doctorului Carol Davila: „În acest moment al nașterii modernității românești, mulți români erau educați în școlile din Europa de Vest. El, dimpotrivă, este un străin care călătorește în direcția opusă, se stabilește aici unde rămâne și datorită celei de-a doua soții a sa Ana Racovița, pe care a cunoscut-o în 1861.

Carol Davila este cel care a introdus sistemul de consultații medicale gratuite

Este rudă cu familia boierilor învățați Golescu și recunoscută ca una dintre marile frumuseți ale timpului ei. Davila era atât de îndrăgostit de ea, încât unii istorici consideră că acesta este unul dintre motivele deciziei sale de a se stabili în Principatele Române.

Davila a considerat că instituțiile erau esențiale pentru dezvoltarea unui stat și de aceea s-a implicat în fondarea câtorva dintre ele – Școala Națională de Chirurgie în 1855, Facultatea de Medicină în 1869. El este încă cel care a propus predarea cursurilor de farmacie și medicină veterinară, dând el însuși lecții cu demonstrații practice.

A reușit să introducă sistemul de consultații medicale gratuite, a deschis aziluri pentru orfani și surdo-muți. La sfârșitul studiilor din București, studenții lui Carol Davila își perfecționează competențele în principalele capitale din străinătate, Paris, Roma, Berlin, Viena.

Doctorul Carol Davila este aproape peste tot, deosebit de activ și conștient de faptul că numai prin crearea acestor instituții România ar putea să se doteze cu un sistem de îngrijire a sănătății.

Contribuția sa esențială la dezvoltarea medicinei românești a fost apreciată și de succesorii lui Barbu Stirbei: prințul Alexandru Ioan Cuza și regele Carol I. Mai mult, întreaga familie a doctorului Davila și-a pus amprenta asupra diferitelor domenii ale medicinei.

În 1855 a înființat o școală de felceri, iar în 1856 o școală secundară de chirurgie cu program școlar teoretic-liceal și sanitar-militar. Când adversarii filoruși au făcut demersuri pentru închiderea școlii, Davila s-a adresat guvernului francez, care s-a obligat să o mențină pe cheltuiala lui. Abia atunci caimacamul Alexandru Dimitrie Ghica a dat un opis domnesc pentru menținerea tinerei instituții, pe care Davila a transformat-o curând în „Școala națională de medicină și farmacie”.

Facultatea de Medicină din București îi poartă astăzi numele
Facultatea de Medicină din București îi poartă astăzi numele

După 10 ani, în 1869, a înființat Facultatea de Medicină

Așadar, importanța meritelor generalului în punerea bazelor medicinei moderne din România, este recunoscută și prin faptul că unele dintre cele mai importante instituții de sănătate îi poartă numele, precum Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Spitalul Universitar de Urgențe Militar Central „Dr. Carol Davila”, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” etc.

Construită în stil neoclasic francez, conform planurilor făcute de celebrul arhitect elvețian, Louis Pierre Blanc, Universitatea de Medicină și  Farmacie, această bijuterie arhitecturală situată pe bulevardul Eroii Sanitari, amintește trecătorilor de solemnitatea templelor antice.

Întregul Palat al Facultății de Medicină dovedește că oamenii și statul român s-au dezvoltat respectând memoria doctorului care își organizase sistemul medical, social și militar.

A murit la 24 august 1884 (avea doar 56 de ani) în București. Medicul Carol Davila este încă apreciat și onorat de români și astăzi. Universitatea de Medicină din București îi poartă numele și o statuie în mărime naturală a medicului se află în grădina din fața intrării.

Un bust al lui Carol Davila, sculptat de Constantin Brancuși, poate fi admirat în curtea Spitalului Militar Central din București și este declarat monument istoric, fiind înscris în Lista monumentelor istorice din București.

(surse: Wikipedia, bucurestiivechisinoi, agerpres,ro, rri.ro)

Ileana Mlădinoiu