Home » Când, unde, cum » Cine a fost Sfânta Irina, prăznuită pe 5 mai în calendarul ortodox, și ce semnificație importantă are sărbătoarea

Cine a fost Sfânta Irina, prăznuită pe 5 mai în calendarul ortodox, și ce semnificație importantă are sărbătoarea

Alexandru Cazacu / 05.05.2022, 11:37
Cine a fost Sfânta Irina, prăznuită pe 5 mai în calendarul ortodox, și ce semnificație importantă are sărbătoarea

Creștinii ortodocși o prăznuiesc la data de 5 mai pe Sfânta Irina. Aceasta a trăit în secolul al IV-lea și a fost fiica împăratului Liciniu. Se spune că încă de la o vârstă foarte fragedă, ea a fost înzestrată cu o frumusețe ieșită din comun, iar din dorința de a o proteja, tatăl său a crescut-o într-un turn bine păzit. Haideți să vedem, mai exact, cine a fost Sfânta Mare Muceniță Irina și ce semnificație are sărbătoarea.

Cine a fost Sfânta Irina, prăznuită pe 5 mai în calendarul ortodox

Unica fiică a împăratului Liciniu, din cetatea Maghedon, Sfânta Irina a primit la naștere numele de Penelope. Ea este una dintre cele 12 sfinte fecioare care i s-au arătat în vis Sf. Serafim din Savrov, dar și maicii Eupraxia, la praznicul Bunei Vestiri, în 1831.

Sfânta Irina s-a născut păgână, iar pe vremea când avea doar 6 ani, împăratul a decis să ridice pentru ea, în apropierea cetății Maghedon, un turn cu mai multe camere și foarte bine păzit. Copila a fost închisă apoi în turn, împreună cu 13 fecioare, o învățătoare numită Caria și cu un bătrân înțelept pe nume Apelian.

Conform credinței creștine, într-o noapte, fetei i s-a arătat în vis un înger al Domnului care i-a spus următoarele: Penelope, de-acum nu te vei mai numi așa, ci Irina („pace”), și vei fi multora scăpare și adăpostire și prin tine se vor mântui multe suflete, iar numele tău va fi mare în toată lumea”.

Trecerea la creștinism

Sfânta Muceniță Irina a aflat despre Iisus Hristos de la bătrânul înțelept Apelian, iar Taina Botezului a fost primită de la Sf. Timotei, unul dintre ucenicii Sfântului Apostol Pavel. Cum era și de așteptat, împăratul păgân s-a înfuriat foarte tare când a aflat că unica s-a fiică a trecut la creștinism și a decis ca ea să fie supusă la mai multe chinuri.

Cu toate acestea, prin harul ce la primit de la Dumnezeu, Sfânta Mare Muceniță îl va converti în chip minunat și pe tatăl ei la creștinism, potrivit crestinortodox.ro.

Cine a fost Sfânta Irina, prăznuită pe 5 mai în calendarul ortodox
Cine a fost Sfânta Irina, prăznuită pe 5 mai în calendarul ortodox

Chinurile prin care a trecut Sfânta Irina

Sfânta a dus o viață grea, fiind torturată în vremea a patru împărați. Se spune că regele Sedechia a poruncit ca Sf. Irina să fie îngropată până la gât într-o groapă cu scorpioni și șerpi veninoși. Datorită credinței sale în Dumnezeu, un înger a ocrotit-o pe Sfânta Muceniță, iar astfel a reușit să iasă din groapă nevătămată.

Fiind martor la minune, regele a porunci apoi ca Sfânta Irina să fie tăiată în două, însă fierăstrăul s-a rupt trupul său ca și când acesta ar fi fost făcut din piatră. Același rege a încercat de mai multe ori să o omoare, însă Mucenița a scăpat e fiecare dată.

Din nefericire, chinurile și suferințele sfintei nu s-au oprit aici. Fiul regelui Sedechia, regele Sapor, a poruncit ca ea să fie încălțată cu papuci de fier, apoi i s-a pus un sac cu nisip în spinare și a fost înhămată la căruță, fiind mânată ca un animal de povară.

„Cu adevărat sunt ca o vită înaintea Ta, O Doamne!” a strigat mucenița, alergând legata în urma chinuitorilor săi.

Atunci, un înger a cutremurat pământul, iar acesta s-a deschis și i-a înghițit pe torționarii Sfintei Irina. Văzând asemenea minuni, mulți dintre oamenii prezenți s-au lepădat de păgânism și au fugit în brațele ocrotitoare ale lui Hristos, botezându-se creștini.

Moartea Sfintei Mucenițe Irina

Nici măcar acum chinurile nu au luat sfârșit. Intrând în cetatea lui Calinicus pentru a predica Evanghelia, la porunca regelui Numerian, Sfânta a fost băgată consecutiv în trei tauri din metal încins, însă nu a murit nici de această dată.

Apoi, ea a mers în cetatea Mesembria. Aici, regele Sapur a reușit să o omoare pe Sf. Irina, însă Dumnezeu a înviat-o. Văzând această mare minune, atât regele, cât și mulți oameni din popor au început să creadă în Hristos.

Într-un final, Sfânta Irina și-a dar duhul într-un sicriu, poruncindu-i lui Apelian să îl închidă. Se spune că după patru zile, când sicriul a fost deschis, trupul Muceniței nu mai era acolo, acesta fiind felul în care Dumnezeu a proslăvit-o în veci pe Sfânta Muceniță Irina.