Home » Când, unde, cum » Cine a fost Vladimir Lenin, numit de Putin “arhitectul Ucrainei”

Cine a fost Vladimir Lenin, numit de Putin “arhitectul Ucrainei”

Alexandru Cazacu / 23.02.2022, 12:05
Cine a fost Vladimir Lenin, numit de Putin “arhitectul Ucrainei”

La data de 7 noiembrie 1917, la cârma Rusiei s-au instalat bolșevicii, iar în fruntea lor era Vladimir Ilici Lenin. Primul guvern comunist din lume avea să genereze peste 70 de ani de dictatură a clasei muncitoare din Rusia. Află în continuarea acestui articol, cine a fost Vladimir Ilici Lenin, cel pe care Putin la numit „arhitectul Ucrainei”.

Cine a fost Vladimir Ilici Lenin

Vladimir Ilici Ulianov (cunoscut mai târziu drept Lenin) s-a născut la data de 22 aprilie 1870, într-o familie de profesori. În momentul nașterii lui Lenin, tatăl său era inspector al școlilor primare din Sibirsk. Fiind funcționar în domeniul educației, Ilia Nicolaevici a militat pentru democrație și și educație liberă în Rusia.

Vladimir Lenin a avut trei surori și doi frați, el fiind al treilea născut al familiei Ulianov. Încă de la o vârstă foarte fragedă, Vladimir s-a făcut remarcat la studiile de latină și greacă. Ulterior, în 1887, fratele său mai mare, Alexandr, este condamnat la moarte și executat prin spânzurare, pentru participarea la un complot care avea ca scop asasinarea țarului Alexandru al III-lea.

Apoi, pentru că participase la un protest, Vladimir este exmatriculat din facultate. Se pare că aceste întâmplări au dus la dorința lui Lenin de a distruge statul țarist. Cu toate acestea, el și-a continuat studiile în particular și a fost licențiat în avocatură.

Revoluționarul Vladimir Ilici Lenin

Încărcat cu resentimente, la începutul anilor 1890 Lenin s-a implicat din ce în ce mai mult în propaganda revoluționară și în studiul marxismului. De fapt, în iarna lui 1895, el a stat un an după gratii, fiind ulterior exilat în Siberia, în satul Șușenskoe.

În 1900, exilul lui Vladimir a luat sfârșit, iar el călătorește prin Rusia și Europa. Tot în această perioadă, el a publicat mai multe articole și cărți cu privire la mișcarea revoluționară. Fiind un personaj activ în Partidul Social Democrat din Rusia al Muncii, în 1903, Lenin a condus fracțiunea bolșevică. Trei ani mai târziu, în 1906, Vladimir Ilici Lenin este ales în prezidiul partidului.

Ulterior, el și-a continuat călătoriile prin Europa unde a participat le mai multe întruniri socialiste. În 1913, aflându-se la Cracovia, Lenin făcea propagandă pentru dezlipirea Ucrainei de Rusia.

Cine a fost Vladimir Ilici Lenin
Cine a fost Vladimir Ilici Lenin, omul pe care Putin la numit „arhitectul Ucrainei”

În primăvara lui 1917, Lenin s-a întors în Rusia, unde a urmărit răsturnarea de la putere a țarului Nicolae al II-lea. El a condus în acea perioadă mișcarea bolșevică, iar după o revoltă eșuată, în vara aceluiași an a fugit în Finlanda. Cu toate acestea, în luna octombrie 1917 s-a reîntors în țara natală, conducând o revoluție armată împotriva Guvernului Provizoriu.

Ei bine, lovitura de stat a bolșevicilor a reușit de această dată. Așadar, la 8 noiembrie 1917, Vladimir Ilici Lenin a fost ales Președinte al Consiliului Comisarilor Poporului.

Vladimir Lenin, cel pe care Putin la numit „arhitectul Ucrainei”

În cadrul unei intervenții televizate, liderul de la Kremlin a precizat că o mare parte din Ucraina a fost creată din părți din Rusia date de Lenin. După spusele lui Putin, „Ucraina modernă a fost creată de Rusia comunistă”.

„Principiile lui Lenin de a reconstrui Uniunea Sovietică au fost greșite. Este o rușine că pe aceste principii am construit fără să ne gândim la viitor. Liderii de atunci au fost convinși că au reușit să rezolve conflictele naționaliste, dar aceste probleme au fost doar o bomba cu ceas care s-a acutizat în anii 80 și au dus la separarea de Uniunea Sovietică”, a declarat Putin.

Ba chiar mai mult de atât, președintele Rusiei l-a numit pe Vladimir Ilici Lenin „autorul și arhitectul” Ucrainei, susținând că acesta a dezavantajat Rusia.