Home » Când, unde, cum » Cod rutier trotinete electrice. Ce amendă usturătoare riscă cei care circulă prin locuri nepermise

Cod rutier trotinete electrice. Ce amendă usturătoare riscă cei care circulă prin locuri nepermise

Alexandru Cazacu / 01.11.2021, 16:23
Cod rutier trotinete electrice. Ce amendă usturătoare riscă cei care circulă prin locuri nepermise

Cod rutier trotinete electrice. În ultimii ani, pe străzile din România au apărut din ce în ce mai multe trotinete electrice. Cu toate acestea, cei care circulă pe drumurile publice cu astfel de mijloace de transport trebuie să respecte legislația în vigoare, altfel riscă amenzi usturătoare. Află în următoare rânduri ce trebuie să știi dacă mergi utilizezi o trotinetă electrică.

Cod rutier trotinete electrice. Ce trebuie să ai în vedere când folosești un astfel de mijloc de transport

În contextul în care, autoritățile au aprobat circulația pe drumurile publice a trotinetelor electrice, cei care folosesc aceste mijloace de transport trebuie să știe și ce reguli trebuie respectate. Ei bine, încălcarea acestora poate atrage amenzi usturătoare.

Așadar, utilizatorii acestor trotinete, la circulația pe drumurile publice, trebuie să aibă asupra lor actul de identitate. De asemenea, dacă deții o trotinetă electrică și vrei să mergi la plimbare cu prietenii, trebuie să știi că aveți voie să  circulați doar unul în spatele celuilalt, nu în paralel.

Evident, persoanelor care au consumat alcool le este interzisă circulația cu trotineta electrică. De altfel, nici cei care au consumat unele substanțe psihoactive nu au voie să facă acest lucru.

Un alt aspect foarte important este faptul că trotinetele electrice nu au voie să circule pe trotuare, ci numai pe pistele pentru bicicliști (dacă acestea există). De asemenea, atunci când conducătorii acestor trotinete vor să schimbe direcția de mers, nu au voie să ridice o mână precum bicicliștii. Ei vor trebuie să coboare și să schimbe sensul de mers, după care vor putea să își continue drumul.

Trotineta electrică trebuie să fie corespunzătoare din punct de vedere tehnic

Pe lângă regulile prezentate mai sus, posesorii de trotinete electrice trebuie să știe că nu au voie să circule cu astfel de mijloace de transport pe carosabilul acoperit cu zăpadă, gheață sau polei. De asemenea, este interzisă circulația atunci când trotineta electrică nu este într-o stare tehnică corespunzătoare.

Mai exact, acest tip de trotinete trebuie să fie dotate cu un sistem corespunzător de direcție. De asemenea, dispozitivul de frânare trebuie să fie eficient, iar trotinetele electrice necesită să fie dotate cu sistem de avertizare sonoră. Totodată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, aceste mijloace de deplasare trebuie să aibă lumini și dispozitive fluorescent-reflectorizante. Mai exact, aceste dispozitive trebuie amplasate și pe roți, astfel, în mișcare, vor forma un cerc luminos continuu.

Cod rutier trotinete electrice. Ce amendă usturătoare riscă cei care circulă prin locuri nepermise
Cod rutier trotinete electrice. Ce amendă usturătoare pot primi persoanele care circulă prin locuri nepermise

Ce amendă riscă cei care circulă prin locuri nepermise

Pe trotineta electrică nu au voie să circule minorii sub 13 ani, iar în cazul celor care vor fi prinși de oamenii legii, părinții pot fi trași la răspundere. Pe de altă parte, cei care nu au împlinit încă vârsta majoratului, trebuie să poarte obligatoriu casca de protecție, pentru că în caz contrar riscă să fie sancționați cu o amendă de peste 300 de lei.

După cum spuneam și mai sus, este interzisă circulația trotinetelor electrice pe trotuare sau în locurile unde nu există piste de biciclete. Persoanele care nu respectă această regulă sau cei care merg câte doi pe o trotinetă riscă amenzi care pornesc de la 580 de lei.