Home » Când, unde, cum » Conducătorul care a impus taxă pe barbă. A fost unul dintre cei mai importanți lideri ruși din istorie

Conducătorul care a impus taxă pe barbă. A fost unul dintre cei mai importanți lideri ruși din istorie

Cojocaru Cristian / 20.03.2022, 10:40
Conducătorul care a impus taxă pe barbă. A fost unul dintre cei mai importanți lideri ruși din istorie

În 1698, unul dintre cei mai cunoscuți conducători ai vremurilor, a impus o taxă pe barbă. El nu a fost singurul conducător din istorie care a făcut acest lucru. Află cine a fost cel care a taxat pilozitatea și care a fost motivul din spatele taxei neobișnuite.

Taxă pe barbă impusă în urmă cu câteva secole

Țarul Petru I, cunoscut sub numele de Petru cel Mare, a stabilit o taxă pe barbă. El nu a fost singurul conducător din istorie care a făcut asta pentru că Henric al VII-lea din Anglia a făcut același lucru, dar ceea ce este interesant este povestea din spatele motivului lui Peter pentru impozit.

Înainte de Petru I, Rusia nu era foarte legată de Europa și nici nu avea o flotă care să-și poată afirma autoritatea la granițele sale maritime. Deși Rusia era uriașă, scrie Encyclopedia Britannica, ea a rămas în urmă în nave într-un moment în care puteri europene precum Anglia și olandezii explorau și colonizau globul. Cu scopul de a învăța din succesele națiunilor europene, Petru I a petrecut timp în anii 1697 și 1698 călătorind prin Europa, deghizat, într-o „Mare Ambasadă”.

Țarul a călătorit incognito ca „sergent Pyotr Mikhaylov”. Deoarece Marea Ambasada era formată din 250 de persoane, inclusiv ambasadori de rang înalt, el a putut să se integreze și să petreacă timp învățând despre Europa direct. Potrivit enciclopediei, el a petrecut patru luni lucrând la un șantier naval pentru Compania Olandeză a Indiilor de Est, unde a putut să învețe despre inovațiile în domeniul construcțiilor navale ale zilei.

După aceea, scrie enciclopedia, „a plecat în Marea Britanie, unde și-a continuat studiile de construcții navale, lucrând în șantierul naval al Marinei Regale la Deptford și a vizitat, de asemenea, fabrici, arsenale, școli și muzee și chiar a participat la o sesiune a Parlamentului”.

Când s-a întors de la Marea Ambasadă, Petru I s-a angajat într-un proiect ambițios de modernizare a Rusiei, astfel încât să poată concura cu superputeri europene. El „a jucat un rol crucial în occidentalizarea Rusiei prin schimbarea economiei, guvernului, culturii și afacerilor religioase”, scrie Mario Sosa pentru Universitatea St. Mary.

„Făcând toate acestea, Rusia a putut să se extindă și să devină una dintre cele mai puternice țări din emisfera estică”.

Printre reformele sale, el a revizuit calendarul Rusiei, a introdus modificări în modul în care era scris în limba rusă, a schimbat complet armata și a încercat să-i facă pe ruși să rămână fără barbă, precum europenii „moderni” de vest pe care îi întâlnise în turneul său.

taxă pe barbă
Tarul Petru I a fost cel care a impus taxa pe barba

Care era taxa pentru părul facial

După cum scrie Mark Mancini pentru Mental Floss, Peter I a început practica fără barbă într-un mod destul de dramatic, la o recepție organizată în onoarea sa, la scurt timp după ce s-a întors din Europa.

„În prezență au fost comandantul său al armatei, frecventul său secund Fyodor Romodanovski și o mulțime de asistenți și diplomați variați.Deodată, starea de spirit a mulțimii a trecut de la bucurie la groază, când Peter a scos în mod neașteptat un aparat de ras masiv pentru frizer”, scrie Mancini.

După cum a dovedit Marea Ambasadă, Peter I era un fel de conducător de tip „do-it-yourself”. El a procedat să radă personal bărbile de la oaspeții săi îngroziți.

El a declarat că toți bărbații din Rusia trebuiau să-și radă barba. Această politică era ceva anormal, fiind judecată chiar și de către biserica ortodoxă rusă care afirma că a merge fără păr facial este o blasfemie. Gândindu-se că ar putea câștiga bani pentru stat, permițând totuși oamenilor să opteze pentru a-și păstra barba, el a impus o taxă pe barbă.

După cum descrie Departamentul de Stat, „pentru nobilimi și comercianți, taxa ar putea ajunge până la 100 de ruble anual, iar pentru plebei era mult mai mică, doar 1 copec. Cei care plăteau impozitul au primit un jeton, argint pentru nobilime și aramă pentru plebei”. Deși multe dintre reformele lui Petru I nu sunt amintite în mod obișnuit astăzi, taxa pe barbă a devenit unul dintre momentele mai ciudate ale istoriei.