Home » Când, unde, cum » Cum a ajuns un cartonaș Pokemon să valoreze 12.000 de euro

Cum a ajuns un cartonaș Pokemon să valoreze 12.000 de euro

Manolică Anca / 20.06.2021, 16:49
Cum a ajuns un cartonaș Pokemon să valoreze 12.000 de euro

Un cartonaş Pokemon a fost vândut la în urma unei licitații cu aproape 12.000 de euro. Mai mult, oganizatorul a anunțat că suma totală de 85.000 de euro obţinută în urma vânzării de cartonaşe Pokemon şi Magic a stabilit un record absolut pentru o astfel de licitaţie în Franţa.

Ce cartonaș Pokemon a ajuns să valoreze 12.000 de euro

Licitație mai puțin obișnuită în Franța, unde un cartonaș Pokemon a fost vândut cu apoape 12.000 de euro. „Cu un total de 85.000 de euro pentru 100% dintre cele 94 de loturi vândute”, această vânzare a colecţiei de cartonaşe Pokemon şi Magic, aparţinând unei persoane fizice, a avut „cele mai bune rezultate înregistrate vreodată în cadrul unei licitaţii din Franţa”, a aunțat casa de licitaţii Ivoire Troyes.

„Dracaufeu, cartonaşul emblematic al jocului Pokemon”, estimat la o sumă cuprinsă între 2.500 şi 3.000 de euro, şi-a găsit un cumpărător pentru suma de 11.904 euro. Suma totală de 85.000 de euro obţinută la întreaga licitație în urma vânzării de cartonaşe Pokemon şi Magic a stabilit un record pentru o astfel de licitaţie în Franţa.

Potrivit informaţiilor difuzate de Ivoire Troyes, Maxime L., vânzătorul în vârstă de 33 de ani, a declarat că este un colecționar de astfel de cartonașe Magic şi Pokemon încă de la vârsta de 11 ani. De altfel, pentru anumiţi colecţionari, cartonaşele Pokemon reprezintă în prezent o importantă investiţie pe tot teritoriul Europei.

Cum a ajuns un cartonaș Pokemon să valoreze 12.000 de euro
Cum a ajuns un cartonaș Pokemon să valoreze 12.000 de euro

Nu este prima licitație de acest fel

Pe 11 iunie a avut loc prima vânzare la licitaţie a cartonaşelor Pokemon în Franţa, la hotel Drouot din Paris. Piesa de rezistenţă de atunci a fost un alt cartonaş Dracaufeu, aproape nou şi de primă ediţie (1999), estimat la o valoare cuprinsă între 10.000 şi 12.000 de euro, care a fost însă adjudecat pentru „numai” 7.800 de euro.

Iar aceasta nu cea mai mare sumă pe care s-a dat vreodată un astfel de cartonaș. Pe 22 februarie, un cartonaş Dracaufeu se vindea cu suma de 509.969 de dolari în Statele Unite. Mai mult, în 2020, cineva a plătit 375,000 USD pentru o cutie nedeschisă de cărți Pokémon vechi care s-a dovedit a fi falsă.

Saga Pokemon continuă să fie o afacere profitabilă

Pokémon, cunoscut și sub numele de Pocket Monsters în Japonia, este o franciză media gestionată de The Pokémon Company, un consorțiu japonez între Nintendo, Game Freak și Creatures. Franciza a fost creată de Satoshi Tajiri în 1995 și are la bază fictive numite „pokémon”, pe care oamenii, cunoscuți sub numele de antrenori Pokémon, îi captează și îi antrenează pentru a se lupta între ei.

Franciza a început ca „Pokémon Red and Green”, lansată în afara Japoniei ca „Pokémon Red and Blue”, o pereche de jocuri video pentru originalul Game Boy, dezvoltat de Game Freak și publicate de Nintendo în februarie 1996. În timp, Pokémon a devenit cea mai mare parte a francizei media din toate timpurile, cu venituri totale de franciză de 90 de miliarde de dolari.

Iată că, la aproape 26 de ani de la apariţia sa, saga Pokemon continuă să îi seducă atât pe cei mici, cât şi pe cei mari. Licenţa Pokemon, care cuprinde jocuri video şi desene animate, este astăzi una dintre cele mai profitabile din lume.