Home » Când, unde, cum » Cum poți afla cât costă benzina și motorina, în România, în funcție de oraș. Harta prețurilor la combustibil

Cum poți afla cât costă benzina și motorina, în România, în funcție de oraș. Harta prețurilor la combustibil

Cojocaru Cristian / 10.03.2022, 16:53
Cum poți afla cât costă benzina și motorina, în România, în funcție de oraș. Harta prețurilor la combustibil

Ultimele luni au venit cu creșteri semnificative de prețuri în cazul alimentelor și al carburanților. Cel mai recent fenomen a fost cel de miercuri, 9 martie 2022 atunci când mai multe benzinării din țară au fost luate cu asalt de către mii de oameni. Cozi de zeci de mașini puteau fi observate în cazul fiecărei benzinării. Așadar, cum poți afla cât costă benzina și motorina fără a mai fi nevoit să te deplasezi până acolo.

Aplicația care îți arată cât costă benzina și motorina

În ultima perioadă, prețul benzinei premium a depășit chiar și opt lei/ litru. Astfel, benzinăriile din întreaga țară au fost luate cu asalt, iar oamenii s-au speriat că prețul benzinei ar putea ajunge la 10 lei/litru, în contextul actual al conflictului armat lansat de către Rusia asupra Ucrainei.

Totul a plecat de la o benzinărie din Beiuș, județul Bihor, care a vândut benzină și motorină cu 11 lei pe litru. Ministrul Energiei, Virgil Popescu a afirmat că românii nu ar trebui să se panicheze și nicidecum să stea la acele cozi infernale. În urma acestui fenomen, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că va efectua controale în cazul benzinăriilor care au crescut prețul la benzină și motorină.

Află că, pentru a nu mai fi păcălit data viitoare, există o aplicație cu ajutorul căreia te poți informa cu privire la prețul produselor din magazine, dar și cu privire la prețul carburanților practicat în benzinăriile din apropierea ta. Platforma Monitorul prețurilor este o aplicație care va compara în mod automat prețurile produselor din magazine și din benzinării.

Astfel, vei economisi foarte mult timp pe care obișnuiești să îl pierzi în fața rafturilor magazinelor, sau în cazul benzinăriilor, în cazul în care unele vor profita din nou de naivitatea românilor. Această platformă a fost lansată de către Consiliul Concurenței și poate verifica prețul carburanților.

Platforma a fost lansată în anul 2016, la acea vreme încadra și analiza doar prețurile produselor care se regăsesc în magazinele din București și județul Ilfov. Autoritățile însă au considerat în anul 2019 că aceasta trebuie extinsă la nivel național. Așadar, cu ajutorul aplicației, cumpărătorii din întreaga țară vor putea verifica prețul din magazinele din zona în care se află.

costă benzina motorina
Monitorul preturilor este platforma care iti arata preturile practicate in magazinele din apropiere

Magazinele ale căror prețuri pot fi verificate pe platformă

Acest lucru este valabil și în cazul prețurilor la benzină și motorină de pe teritoriul României. Ceea ce trebuie să faci ca să poți afla prețurile produselor este să permiți accesul aplicației respective la locația telefonului sau a laptopului. După aceea, va trebui să selectezi minim cinci produse ale căror prețuri urmează a fi verificate.

Aceiași pași trebuie întruniți și dacă dorești să afli care sunt prețurile carburanților auto, astfel că va fi nevoie să permiți accesul la locația dispozitivului pe care îl utilizezi, sau poți alege dintr-o listă tipul de combustibil, indiferent că vorbim despre benzină, motorină, GPL sau încărcare electrică.

În cadrul aplicației Monitorul prețurilor sunt înscrise cele mai cunoscute magazine de pe teritoriul României, astfel că vei putea afla prețuri din Auchan, Carrefour, Cora, Kaufland, Lidl, Mega Image, Penny Market, Profi și Selgros. În ceea ce privește companiile de distribuție a carburanților auto listate de aplicație, aici poți regăsi nume precum Rompetrol, Petrom, OMV, MOL, Sokar, Lukoil și Gazprom.

Consiliul Concurenței precizează faptul că acele prețuri au un caracter pur informativ și că prețurile afișate la punctul de vânzare poate avea o altă valoare în comparație cu cele care sunt afișate în cadrul aplicației sau pe site, fiind valabile de la data raportării acestora pe platforma Monitorul prețurilor.