Home » Când, unde, cum » De ce nu mănâncă asiaticii cu furculița, ci cu bețișoare. Când și cum a luat naștere tradiția

De ce nu mănâncă asiaticii cu furculița, ci cu bețișoare. Când și cum a luat naștere tradiția

Cojocaru Cristian / 10.11.2021, 15:53
De ce nu mănâncă asiaticii cu furculița, ci cu bețișoare. Când și cum a luat naștere tradiția

Asiaticii sunt cunoscuți drept un popor cu foarte multe tradiții și obieceiuri, dintre acestea fiind și utilizarea bețișoarelor. Află de ce nu mănâncă asiaticii cu tacâm normal și utilizează bețișoarele.

De ce mănâncă asiaticii cu bețișoare

Această practică a asiaticilor de a utiliza bețișoarele atunci când mănâncă este una veche de mii de ani. Aceștia au început să utilizeze bețișoarele în anul 1200 î.en. în China, fiind utilizate pentru prima oară la gătit, atunci când erau utilizate drept frigărui. Bețișoarele erau confecționate din crengile copacilor.

Chiar dacă nu există o dată exactă, două mii de ani mai târziu, undeva prin anul 500, acestea au început a fi utilizate drept tacâmuri la masă de-a lungul întregului continent, începând din Vietnam și până în Japonia. Unul dintre factorii care au contat foarte mult în această tradiție a fost explozia demografică. Astfel, aceasta a reprezentat că multe resurse, cu precădere cele în domeniul alimentației, au devenit resurse limitate.

Totodată, bucățile mici de mâncare au făcut ca tacâmurile normale, pe care le utilizăm majoritatea să fie scose din uz, iar acest lucru pentru că foarte puține alimente necesitau a fi tăiate, din cauza porțiilor mici de mâncare. Astfel, mâncarea a ajuns să poată fi mâncată cu ajutorul bețișoarelor, fiind ustensile realizate din materiale naturale, ieftine și ușor de prelucrat pe întregul continent.

Acest lucru a determinat ca utilizarea bețișoarelor să aibă loc și în prezent. Totodată, Confucius la rândul lui a perpetuat această tradiție, astfel că popularitatea cuțitului și a furculiței a scăzut în foarte multe regiuni din Asia. Marele filosof chinez a fost unul dintre cei mai înverșunați susținători ai vegetarianismului.

Acesta își propovăduia învățăturile sale pașnice și era împotriva utilizării cuțitului la masă. Potrivit marelui gânditor, aceste ustensile de bucătărie nu erau tocmai potrivite pentru a fi utilizate la masă, menționând acest lucru în: ”Omul onorabil și drept trebuie să stea departe de abator și de bucătărie și nu ar trebui să permită cuțite pe masa lui”.

Acesta este motivul pe baza căruia se crede că bețișoarele cu care mănâncă asiaticii nu sunt ascuțite în vârf. Totodată, sunt o alegere mai bună în detrimentul furculiței pentru că cea din urmă, înțeapă mâncarea. Există și o diferență între bețișoarele chinezești și cele japoneze, iar acest lucru pentru că cele din urmă erau folosite inițial doar în cadrul ceremoniilor religioase.

mănâncă asiaticii
Anterior, asiaticii utilizau betisoare din argint pentru a nu fi otraviti

Cum reușesc asiaticii să mănânce orezul cu bețișoare

Astfel, indiferent de diferențele dintre ele, ulterior, în ambele părți acestea au rămas la fel de populare și sunt utilizate și în prezent de asiatici pentru a mânca. La început, acestea erau confecționate din bambus, un material destul de ieftin. Ulterior, au început a fi confecționate și bețișoare din argint și utilizate în China pentru a preveni intoxicațiile alimentare.

Acest lucru se datorează faptului că anterior, se credea că tacâmurile din argint se vor înnegri în momentul în care vor lua contact cu o toxină care ar putea fi letală. Desigur, acest lucru s-a dovedit a avea nicio relevanță, astfel că în contact cu arsenicul, cianura sau alte otrăvuri, argintul continuă să strălcucească.

Alimentele care produs această schimbare de culoare a argintului sunt usturoiul, ceapa sau oule stricate din cauza faptului că eliberează hidrogen sulfurat care, în reacție cu argintul determină ca respectivul obiect să își schimbe culoarea. Cei care au încercat să mănânce orez cu bețișoarele chinezești s-au întrebat de multe ori cum reușesc asiaticii să consume acest aliment fără a se chinui.

Ceea ce nu știu aceștia este faptul că în Asia, orezul aparține unui soi cu bob scurt sau mediu care eliberează amidon, fiind lipicios. Aceasta este și denumirea soiului, ”orez lipicios” făcându-l mai ușor de luat cu bețișoarele. Pe de altă parte, străinii au tendința de a mânca cereale mai lungi care sunt mult mai moi și implicit, greu de utilizat bețișoarele pentru a le consuma.