Home » Când, unde, cum » De ce se spune că dragostea trece prin stomac. Care este explicația științifică

De ce se spune că dragostea trece prin stomac. Care este explicația științifică

Alexandru Cazacu / 07.04.2022, 11:09
De ce se spune că dragostea trece prin stomac. Care este explicația științifică

Cu siguranță, majoritatea dintre noi am auzit, cel puțin o dată, expresia „dragostea trece prin stomac”. De-a lungul vremii, mulți au încercat să explice sentimentul de iubire în termeni clari, însă nu e chiar atât de ușor precum pare. Haideți să vedem de ce se spune că dragostea trece prin stomac. Care este explicația specialiștilor din acest punct de vedere.

De ce se spune că dragostea trece prin stomac

După cum spuneam, iubirea nu poate fi explicată chiar atât de ușor în termeni preciși, însă oamenii de știință nu s-au dat bătuți și au analizat dragostea din punct de vedere științific. Cercetătorii ne dau explicații cu privire ce se întâmplă atunci când aștepți să te sune persoana iubită sau atunci când te întâlnești cu ea.

Cu toate acestea, este destul de greu să îți dai seama ce se petrece în minte și în corp atunci când te îndrăgostești pentru prima oară sau chiar și atunci când te reîndrăgostești. Există totuși o serie de explicații științifice legate de serotonină, hormonul fericirii.

„Denumirea lui este serotonină, produs de celula nervoasă. Și mai este și în altă parte, în celulele tractului digestiv. Cum se spune în popor, dragostea trece prin stomac. Acea iubire de sexul opus, de îndrăgostire, este foarte bună pentru că ne stimulează. Acest lucru face foarte bine organismului, deci vă recomand: plimbați-vă, iubiți-vă, îndrăgostiți-vă”, spune profesorul în neurochirurgie, Alexandru Vlad Ciurea, potrivit smartradio.ro.

De ce se spune că dragostea trece prin stomac
De ce se spune că dragostea trece prin stomac. Ce spun specialiștii

Cât durează dragostea

Conform specialiștilor, este vorba de dragoste atunci când toți parametrii corespund. Neurologul Dumitru Constantin Dulcan spune că „iubirea înseamnă pace, altruism, compasiune, empatie, preocupare pentru destinul tuturor oamenilor. Iubirea nu este doar un cuvânt cu acoperire într-un sentiment, ci este un câmp de energie benefică pentru om și univers”.

De asemenea, specialiștii susțin că atât durata iubirii, cât și intensitatea acesteia, depind doar de noi, de relația noastră cu partenerul pe care l-am ales. Curios este faptul că, de obicei, suntem atrași de persoane pe care creierul le consideră familiare.

Ce se întâmplă în corpul tău când te îndrăgostești

În caz că nu știați deja acest lucru, atunci când ne îndrăgostim, zonele din creierul nostru responsabile cu plăcerea sunt inundate de neurochimale precum oxitocina și dopamina. În consecință, apar și unele răspunsuri pozitive, atât atât din punct de vedere psihologic, cât și fizic.

Atunci când simți „fluturi în stomac”, dopamina te face să te simți mult mai fericit decât de obicei. Această substanță chimică este un neurotransmițător ce controlează centrul de plăcere și cel de recompense din creierul uman. Conform unui studiu publicat în 2005, când vedem persoana iubită, în creierul nostru se activează zone asociate cu dopamina, iar datorită acestui lucru persoanele îndrăgostite sunt mult mai vesele.

Ba chiar mai mult de atât, atunci când ești îndrăgostit simți mai puțină durere, arată un alt studiu. Se pare că atunci când te uiți la cel pe care îl iubești, se activează zonele din creier responsabile cu recompensele, iar dragostea devine un fel de distragere care îți ia cumva gândul de la durere.