Home » Când, unde, cum » De ce unele mări strălucesc noaptea. Specialiștii au descifrat misterul

De ce unele mări strălucesc noaptea. Specialiștii au descifrat misterul

Manolică Anca / 10.05.2022, 14:55
De ce unele mări strălucesc noaptea. Specialiștii au descifrat misterul

Vreme de mulți ani, marinarii raportează zone din larg în care apele strălucesc și fenomene luminoase ciudate, precum globuri de lumină care ies din ape. Și nimeni nu a reușit să găsească o explicație pentru acest lucru. Acum, însă, se pare că specialiștii au reușit să deslușească misterul. Iată cu ce explicații au venit.

De ce unele străluesc unele mări pe timp de noapte

În Oceanul Indian, în special în apele Golfului Persic, este obișnuit ca navele să dea de zone cu apă strălucitoare, un fenomen descris de scriitorul Rudyard Kipling și care apare și în romanul lui Jules Verne „20.000 de leghe sub mări”.

Multă vreme s-a crezut că aceste povești sunt pură imaginație sau simple exagerări ale marinarilor, care încă din secolul al XVII-lea au descris existența unor ape luminoase, ca niște câmpuri de gheață într-o noapte fără lună, sau a unor ape strălucitoare care se întindeau în toate direcțiile.

Din 1915, însă, s-a început documentarea a 235 de astfel de mări, majoritatea concentrate în nord-vestul Oceanului Indian și în apropiere de Java, cu toate că acest fenomen a fost observat și în largul coastelor Somaliei și Portugaliei. Și, bineînțeles, există faimosul golf bioluminescent din Puerto Rico, Mosquito Bay, un loc în care prolifera un tip de plancton care, atunci când se mișcă, eliberează energie sub formă de lumină albastră.

De la ce ar proveni această lumină

Potrivit cercetătorilor de la Divizia de Meteorologie a Laboratorului de Cercetare Navală din California și de la Centrul Național de Date Geofizice, lumina din aceste mări ar putea proveni de la populații uriașe de bacterii, cu toate că durata sa scurtă a făcut dificilă dovedirea originii unei astfel de fosforescențe.

Strălucire în largul coastei de nord-vest a Tasmaniei / Foto: EPV
Strălucire în largul coastei de nord-vest a Tasmaniei / Foto: EPV

Dar mările au unele fenomene luminoase și mai ciudate. Uneori pot fi văzute baloane de lumină care se ridică din apă și explodează la suprafață, lumini care se învârt în jurul unui punct, inele de lumină care se extind pe o noapte senină, benzi de lumină care stau la suprafața mării. În vreme ce marinarii sunt deopotrivă uimiți și mirați de aceste fenomene, oamenii de știință nu le-au acordat prea mare importanță.

Ar putea fi același mecanism care stă la baza aurorelor

În acest sens, „ceața” luminoasă care însoțește adesea aurorele la altitudine joasă seamănă cu ceea ce văd marinarii în Golful Persic. Unii indică o interacțiune particulară între radar și binecunoscuta fosforescență marină, în timp ce alții indică un comportament colectiv al unor organisme marine luminescente, similar cu sclipirile provocate de norii de licurici de la tropice.

Iată câteva relatări făcute de unii marinari:

Ofițerul secund al WMS Olympic Challenger, Armin Roth, despre ce a întâlnit în Golful Oman la 5 noiembrie 1953, relatare apărută în revista Marine Observer din 1954: „La un metru deasupra suprafeței apei, au apărut brusc benzi de lumină care se mișcau rapid (asemănătoare cu ceața). Aveau o întindere de două mile marine (3,7 km), se roteau în sensul acelor de ceasornic și traversau nava la intervale regulate”.

La 24 aprilie, în Golful Siam, echipajul navei MV Rafaela s-a confruntat cu ceva asemănător: trei roți luminoase care se intersectau, una care se rotea în sensul acelor de ceasornic și două în sens invers.