Home » Când, unde, cum » De unde provin denumirile lunilor anului și ce înseamnă ele de fapt. Semnificații nebănuite

De unde provin denumirile lunilor anului și ce înseamnă ele de fapt. Semnificații nebănuite

Cojocaru Cristian / 17.08.2021, 12:51
De unde provin denumirile lunilor anului și ce înseamnă ele de fapt. Semnificații nebănuite

Ești obișnuit cu denumirile lunilor anului dar poate te-ai întrebat de unde vin acestea. Desigur că fiecare denumire are o explicație în spate, unele dintre ele fiind destul de neașteptate.

Denumirile lunilor anului au o explicație în spate

Se pare că în prima lună a anului au loc cele mai multe divorțuri în timp ce, una dintre luni este pe locul întâi în ceea ce privește numărul de nașteri. Iată că există și o explicație pentru denumirile fiecărei luni a anului, precum și obiceiurile care au dat startul acestor nume.

Ianuarie  

Luna ianuarie nu a fost mereu prima lună a anului, astfel că romanii considerau că începutul anului era marcat cu luna martie, iar acesta se încheia în decembrie. Sute de ani, lunile ianuarie și februarie nu aveau nume oficiale. În anul 690 î.Hr. regele Pompilius a reînnoit calendarul roman și denumirea de ianuarie provine de la zeul roman al ușilor și începuturilor, Janus.

Februarie

La sfârșitul anului exista festivalul care se numea ”Februa”. Astfel că regele Pompilius a numit luna februarie ca cea de-a 12-a lună a anului, punându-i denumirea după celebra sărbătoare. Papa Grigorie, a modificat calendarul în anul 1582, schimbând începutul anului la 1 ianuarie, astfel fiind stabilit un nou calendar pentru majoritatea țărilor occidentale. În continuare, Anglia și coloniile americane sărbătoreau noul an în februarie, asta până în 1752.

Martie

În antichitate, tradiția romanilor arăta că sabia trebuia pusă deoparte vreme de două luni, acestea fiind lunile ianuarie și februarie. Astfel, războaiele erau reluate abia în luna martie. Mulți experți sunt de părere că luna martie este denumită după Marte, care reprezintă zeul roman al războiului.

Aprilie

Aprilie este luna care a ridicat multe semne de întrebare oamenilor de istorie de-a lungul anilor. Sunt mulți care consideră că fiind a doua lună din calendarul roman, numele proviel din cuvântul latin pentru ”a doua”. Pe de altă parte, ceilalți sunt de părere că termenul provine de la ”aperire” care înseamnă ”a deschide” din limba latină, reprezentând revenirea la viață a naturii. Mai sunt și alții care intuiesc că aprilie provine de la zeița iubirii și a frumuseții, Afrodita.

Mai

Luna mai a primit numele în onoarea zeiței grecești Maia, care reprezenta protectoarea naturii. Chiar dacă mulți nu știu de această zeiță, mitologia gracă afirmă că Maia era fiica lui Atlas, cel care purta lumea pe umeri, precum și mama lui Hermes, mesagerul zeilor. Ea a mai fost cunoscută și ca zeița pământului.

denumirile lunilor anului
Istoricii au pareri diferite in ceea ce priveste denumirea lunii Aprilie

A doua jumătatea a anului începe cu zeița Juno

Iunie

Luna iunie reprezintă prima lună a verii și totodată și cea care dă startul la nunți. Aceasta ar putea fi explicația pentru care romanii au boteza luna iunie după Juno, zeița romană a căsătoriei și iubirii. Juno era căsătorită cu zeul roman Jupiter, fiind considerată regină a zeilor.

Iulie

Calendarul roman începea cu luna martie, iar iulie ar fi fost cea de-a cincea lună. Astfel, numele lui iulie provinte din latinescu ”quintilis”, care înseamnă ”a cincea”. În anul 44 î.en., iulie a fost redenumită în onoarea lui Iulius Cezar, care s-a născut în această lună a anului.

August 

Luna august a primit un nume similar cu luna anterioară, astfel că ”sextilia” din latină înseamnă ”al șaselea”, iar ulterior, a fost numit după Augustul Caesar, în momentul în care a devenit împărat al Romei. În copilărie, acesta se numea Octavian, iar ulterior a primit numele de Augustus care însemna ”consacrat sau venerabil”.

Septembrie

Provenit din latinescul ”septem” care înseamnă ”șapte”, cea de-a șaptea lună a calendarului roman a primit astfel numele de septembrie. Chiar dacă în actualul calendar, cel gregorian, luna septembrie este cea de-a noua lună, în vechiul calendar, aceasta reprezenta bucuria începerii noului an.

Octombrie 

Octombrie are un nume puțin amuzant. Indiferent că ne gândim la octogon sau octopus care înseamnă caracatiță, latinescul ”octo” este cel care a dat denumirea acestei luni. Potrivit calendarului romanilor, aceasta reprezenta cea de-a opta lună, numind-o ca atare.

Noiembrie 

După cum te așteptai deja, denumirea lui noiembrie are de-a face cu aceeași numerotare latină. Astfel că cea de-a noua lună a anului roman, a primit numele din rădăcina ”novem”, care semnifică ”nouă”.

Decembrie

În ciuda faptului că sute de ani au trecut de-atunci, iar calendarul roman nu mai este folosit, numele lunilor s-au păstrat în acea formă. Astfel că decembrie a primit numele din latinescul ”decem” care înseamnă ”zece”.