Home » Când, unde, cum » Fructul care te trezește mai repede decât cafeaua. Este o adevărată sursă de energie

Fructul care te trezește mai repede decât cafeaua. Este o adevărată sursă de energie

Alexandru Cazacu / 23.05.2022, 09:23
Fructul care te trezește mai repede decât cafeaua. Este o adevărată sursă de energie

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume și mulți oameni consumă această băutură cu cofeină dimineața imediat după ce s-au ridicat din pat. Cu toate acestea, există un fruct care te trezește mai repede decât cafeaua. Ba chiar mai mult de atât, datorită conținutul său bogat de vitamina C, fibre și minerale, acest fruct este o adevărată sursă de energie.

Fructul care te trezește mai repede decât cafeaua

Mai exact, este vorba despre celebrul măr, unul dintre cele mai consumate fructe din lume. Acesta poate fi consumat ca atare sau poate fi folosit în diferite rețete delicioase. Există, totodată, o mare varietate de mere care diferă ca gust, culoare și dimensiune.

În caz că nu știați,  mărul oferă mai multă energie decât o ceașcă de cafea. Gustos, ieftin și foarte hrănitor, mărul poate fi alternativa perfectă la cafea, mai ales atunci când ora nu este potrivită pentru consumul de cofeină. Expert în știința alimentelor, cercetătorul Dan Vodnar spune că acest lucru se întâmplă datorită conținutul bogat de fibre, minerale și vitamina C al mărului

”Știați că?

Un măr oferă mai multă energie decât o cafea?

Băutorii de cafea s-ar putea să conteste această afirmație, însă ea este adevărată. Consumul unui măr este o opțiune pentru a vă reîmprospăta energia.

Merele au un conținut ridicat de carbohidrați, fibre, vitamina C și minerale, motiv pentru care sunt o adevărată sursă de energie”, susține cercetătorul Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii alimentare, și prorector la USAMV din Cluj, potrivit Antena 3.

Beneficiile consumului de mere

Fără îndoială, mărul este unul dintre cele mai apreciate fructe din lume, iar în România există peste 50 de soiuri. Pentru a te bucura de toate substanțele nutritive, merele trebuie consumate cu tot cu coajă, deoarece aici se găsesc principalele vitamine și săruri minerale. Ei bine toate aceste substanțe îți dau un surplus de energie.

Conform specialiștilor, mărul are o acțiune tonică, diuretică, depurativă și laxativă. Totodată, consumul acestor fructe este recomandat în astenie, anemie, surmenaj, convalescență etc. Fructul care te trezește mai repede decât cafeaua este bogat în fibre și ajută la eliminarea toxinelor din organism.

Mărul este fructul care te trezește mai repede decât cafeaua
Despre măr, fructul care te trezește mai repede decât cafeaua

Curiozități despre mere

Cu siguranță toată lumea a auzit de acel măr interzis din Grădina Edenului. Ei bine, Cartea Genezei nu spune în mod explicit ce fruct au împărtășit Adam și Eva. Biblia ebraică folosește termenul generic „peri”, despre care oamenii de știință spun că ar putea fi folosit pentru a descrie o smochină, un strugure, o rodie, o caise sau chiar grâu.

Merele cultivate în Statele Unite în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea ajungeau mai degrabă într-un butoi de cidru decât într-o plăcintă. La vremea respectivă, în zonele rurale, cidrul a luat locul nu numai vinului și berii, ci și cafelei și ceaiului, sucului și chiar apei.

Există un mare adevăr în zicala „Un măr pe zi ține doctorul departe”. Asta pentru că un măr mare are 110 calorii și 5 grame de fibre, iar polifenolii și fibrele fructului ajută la echilibrarea bacteriilor intestinale. Dar nu-l curățați, deoarece două treimi din antioxidanți și o mare parte din fibrele sale se află în coajă.