Home » Când, unde, cum » Intensitatea curentului electric pe care o poate suporta corpul uman. Aceasta este tensiunea maximă

Intensitatea curentului electric pe care o poate suporta corpul uman. Aceasta este tensiunea maximă

Alexandru Cazacu / 07.04.2022, 12:24
Intensitatea curentului electric pe care o poate suporta corpul uman. Aceasta este tensiunea maximă

V-ați întrebat vreodată care este intensitatea maximă a curentului electric la care poate rezista corpul uman? Obișnuința de a folosi dispozitive de măsurare a tensiunii a stabilit în mintea oamenilor o anumită tendință. Astfel am ajuns să credem că un voltaj mai mare este mai letal decât unul mai redus, ceea ce este adevărat în mare parte. Însă, se pare că intensitatea este cea care ucide și nu tensiunea.

Intensitatea curentului electric pe care o poate suporta corpul uman

Da, ați citit bine, nu tensiunea este cea care ucide oameni. De exemplu, au fost cazuri în care unii oameni au decedat la doar 42 volți, în schimb, alții care s-au electrocutat la 10.000 de volți au reușit să supraviețuiască. De aici ne putem da seama că intensitatea este cea letală. Cu toate acestea, care este intensitatea curentului electric pe care o poate suporta corpul uman?

Dacă atunci când ne electrocutăm intensitatea este de 10 miliamperi, adică 0,01 amperi, vom simți doar un șoc. Pe de altă parte, pe măsură ce intensitatea curentului electric se apropie de 100 de miliamperi, încep să apară contracțiile musculare periculoase. Trebuie însă să menționăm faptul că, în cazul persoanelor cu o rezistență mai scăzută a corpului, chiar și 10 miliamperi pot fi fatali.

Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când ne electrocutăm

De obicei, rezistența pielii noastre este destul de ridicată și reușește să absoarbă complet o intensitate de până la 1 miliamperi, iar curentul nu ajunge la inimă. Ei bine, atunci când intensitatea depășește 10 miliamperi, mușchii se contractă mai mult, iar uneori nu putem retrage mâna de pe fir, aceasta fiind o consecință a paraliziei musculare.

În situația în care intensitatea curentului electric ajunge la 75 de amperi, respirația se oprește. Mai rău este atunci când curentul ajunge la 100 de amperi, deoarece încep să apară probleme la inimă, care va prezenta fibrilație ventriculară și va bate neregulat. Prin urmare, asta poate duce chiar și la deces dacă se acordă ajutor imediat.

În caz că nu știați deja acest lucru, printr-un bec de 100 W circulă o intensitate de aproximativ 0,9 amperi (900 miliamperi).

Intensitatea curentului electric pe care o poate suporta corpul uman
Intensitatea curentului electric pe care o poate suporta corpul uman

Intensitatea curentului electric de 2 amperi produce arsuri și inconștiență

După ce curentul trece de 200 miliamperi, cel electrocutat va avea contracții musculare atât de mari încât, în timpul șocului, inima i se va strânge forțat. Acesta este un mecanism care protejează inima pentru a nu intra în fibrilație ventriculară. Astfel, victima va avea mai multe șanse de supraviețuire.

Foarte grav este însă atunci când intensitatea curentului electric ajunge la 2000 de miliamperi (2 amperi). În acest moment intervin arsurile și inconștiența. Ba chiar mai mult de atât, contracția musculară va fi extrem de puternică și apar arsuri teribile atât interne, cât și externe, potrivit atlas-geografic.net.

În concluzie, curentul electric poate produce accidente ușoare sau foarte grave. Așa că, dacă nu ești cumva specialist în domeniu, atunci când trebuie să repari o priză sau să faci alte lucrări de genul, cel mai bine e să apelezi la unul.