Home » Când, unde, cum » Învie sau înviază. Cum se scrie corect

Învie sau înviază. Cum se scrie corect

Ileana Mladinoiu / 19.02.2022, 12:12
Învie sau înviază. Cum se scrie corect

Indiferent că pronunţăm şi scriem învie sau înviază, cert este că avem de-a face cu o parte de vorbire numită verb. Verbul este compus din trei elemente: rădăcină, sufix, și desinenţe. Ele sunt uşor de recunoscut, în situaţia unuia care nu prezintă neregularităţi la nivelul rădăcinii şi al afixelor (sufixe, prefixe, infixe). Mai concret, structura verbului va face referire la rădăcină, sufixe de mod şi de timp, desinenţe/terminaţii de persoană şi de număr.

Învie sau înviază. Cum se scrie corect

Ca să ajungem la modul corect de pronunţare şi scriere a verbului a învia, în conjugare învie sau înviază, ne oprim, aşa cum obişnuim, la semnificaţiile lui. Chiar dacă nu avem îndoieli că sunt deja ştiute.

Semnificaţiile verbului a învia/sinonime

  1. A învia este sinonim cu: a căpăta viaţă, a reveni la viaţă, desigur după moarte. Verbul este întrebuinţat și ca formulă sacramentală în religia creştină prin care credincioşii ortodocşi şi catolici se salută între ei în perioada dintre Paşte şi Înălțare. Binecunoscute sunt formulările: Hristos a Înviat! Cu răspunsul: Adevărat a Înviat!”
  2. A învia în expresia a muri şi a învia înseamnă a readuce la viaţă.
  3. Cu sens figurat, a învia se traduce prin: a reveni în memoria cuiva, a trezi în amintirea cuiva.
  4. Vorbind despre vegetaţie, a învia are ca sinonime: a se dezvolta din nou, a renaşte după iarnă, a începe să înverzească. La insecte, lui a învia îi admitem sensul de a se trezi din amorţire.
  5. Avem și reflexivele, tot cu sens figurat: a se umple de viaţă, a se anima.
  6. Din latinescul in+vivere, a apărut și substantivul feminin înviere, articulat Învierea, ca sărbătoare, la cazurile G.D. Învierii, apoi adjectivul înviat.
  7. Expresiei a învia din morţi îi se găsesc explicațiile: a se reface după o boală sau un accident grav, a se ridica/a se scula din pat după ce a zăcut mult.

Învie sau înviază. Cum se scrie corect

Structura gramaticală/morfologică a lui învie/înviază

Structura stabileşte rădăcina, în cazul de faţă partea comună din paradigmă, adică totalitatea formelor ce reies prin conjugarea verbului a învia la un anumit mod şi timp, care este „înv”. Acesteia i se lipesc terminațiile i și a. De aici infinitivul a învia.

Prin adăugarea terminaţiilor specifice indicativului prezent la rădăcină de mai sus, obținem conjugarea verbului la acest mod și timp. Modul indicativ prezintă cele mai variate opoziții de timp, cea mai bogată flexiune (trecut, viitor etc).

Cum se scrie corect în limba română
Cum se scrie corect în limba română

Potrivit principiului economie de efort în pronunţare, formele așa-zis preferate ar putea fi cele scurte. După modelul lui el/ea aderă, el/ea arogă, ar trebui să ne oprim la el/ea învie. Ați observat, însă, că de multe ori hotărârea de a introduce o formă sau alta o ia uzul. Aşa se face că permisivul DOOM3 acceptă dublete verbale. Deși, mult mai înainte normativele erau pe aceeași direcție, adică a variantelor de tipul dărui/dăruiesc, zurui/zuruiește etc.

Ezitări apar şi în cazul formelor unice recomandate de normele actuale, pentru că procesul de fixare a unor terminații nu s-a încheiat.

Conjugarea verbului a învia la indicativ prezent

Îndreptarul ortografic și ortoepic din 2004 îl conjugă folosind modelul verbului a întârzia (eu învii, tu învii, el/ea învie). DOOM2 acceptă conjugarea și după verbul a lucra (eu înviez, tu înviezi, el/ea înviază). Lucrurile stau la fel la modul conjunctiv, timpul prezent, persoana a III-a, singular și plural: el/ea/ei/ele să învie/să învieze.

La modul imperativ, forma afirmativă, singular, persoana a II-a, găsim:  învie.

De ex. Ne gândim la un copac. Învie-l tu dacă poți! Dacă folosim DOOM2 și DOOM3, vom scrie: Înviază-l tu, dacă poți.

Pe rețelele de socializare, am întâlnit opiniile unor utilizatori pentru care eu învii este o formă greșită. Corect, scria într-o postare, ar fi: Eu înviu, tu învii, el învie. Și se făcea comparația cu verbul a lua (eu iau, nu eu iei).

Acum, revenim la studiile de specialitate, pentru a nu vă crea un disconfort și mai mare, cu atâtea explicații. După DOOM3, pe care-l vom cita din ce în ce mai des, ambele forme, respectiv învie și înviază sunt corecte. Mai ales că înviază e variantă bisericească.

Dacă morții învie/înviază, vom spune odată cu Paștele „Hristos a înviat”!

Ileana Mlădinoiu