Home » Când, unde, cum » Ion Creangă – viața și cariera celebrului scriitor român. Din ce grupare secretă făcea parte și ce s-a întâmplat cu singurul lui copil

Ion Creangă – viața și cariera celebrului scriitor român. Din ce grupare secretă făcea parte și ce s-a întâmplat cu singurul lui copil

Cojocaru Cristian / 01.03.2022, 17:03
Ion Creangă – viața și cariera celebrului scriitor român. Din ce grupare secretă făcea parte și ce s-a întâmplat cu singurul lui copil

Ion Creangă este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori români. Cu toții știm basmele, poveștile și povestirile lui Creangă, fiind printre cele mai citite din timpul copilăriei. Opera „Amintiri din copilărie” este una dintre cele mai cunoscute ale scriitorului, fiind citită de milioane de români. Cu toate acestea, puțini știu despre faptul că acesta a avut un copil. Află ce s-a întâmplat fiul lui Ion Creangă.

Organizația din care făcea parte Ion Creangă

În data de 1 martie 1837 se năștea scriitorul Ion Creangă, fiind considerat unul dintre cei mai mari scriitori români. Cu toate acestea, data nașterii sale este una incerctă având în vedere că potrivit unei condici în care erau curpinși nou-născuții din Humulești de Gh. Ungureanu, celebrul scriitor s-ar fi născut pe 10 iunie 1839.

Ion Creangă a mai avut șapte frați și surori, dintre aceștia făcând parte Zahei, Maria, Ecaterina, Ileana, Teodor, Vasile și Petre. Ultimii trei ar au murit în timpul copilăriei, iar Zahei, Maria și Ileana în anul 1919. Ceea ce puțini știu este faptul că Ion Creangă a făcut parte dintr-o grupare secretă.

În anul 2014, a fost descoperit un jurământ în arhiva Muzeului Literaturii Române din Iași. Documentul dezvăluia existența unei grupări secrete din care făceau parte mai multe persoane cunoscute ale secolului al XIX-lea, printre care Nicolae Culianu, Nicolae Gane și Ion Creangă.

„Jur pe onoare şi conştiinţă./ Mă leg pe suflet şi pe Dumnezeu/ Să lucrez din toată inima pentru ridicarea neamului românesc/ Să respect şi să execut toate hotărârile luate de comitetul din care face parte. Şi să păzesc secret absolut./ Aşa să-mi ajute Dumnezeu şi sfânta Cruce”, scria în textul respectiv.

Acest document a fost semnat înainte de 1883, atunci când a încetat din viață unul dintre cei care l-au semnat.

„Având în vedere statutul moral şi profesional al celor care semnează succintul manuscris, putem considera că aceştia şi-au respectat jurământul. Semnatarii însă au reuşit, fără îndoială, să păzească secretul absolut, cu privire la forma lor de organizare, după cum s-au şi angajat”, a declarat cercetătorul ştiinţific al Muzeului Literaturii Române Iaşi, Dan Jumară.

ion creangă
Fiul lui Ion Creanga, Constantin Creanga a fost inscris la Scoala militara din Iasi la varsta de 12 ani

Ce s-a întâmplat cu fiul scriitorului

Despre tinerețea scriitorului, chiar el însuși a relatat în cadrul operei „Amintiri din copilărie”. În anul 1847, acesta începea școala de lângă biserica satului natal. Acesta a fost educat de către dascălul din sat, după care mama sa l-a încredințitat bunicului matern, David Creangă. Acesta din urmă decide să îl ducă pe Ion Creangă pe valea Bistriței, la Broșteni.

Ion Creangă își continuă studiile aici. În anul 1853 este înscris la Școala Domnească din Târgu neamț sub numele de Ștefănescu Ion, unde profesor i-a fost Isaia Teodorescu sau, așa cum apare în povestiri, Popa Duhu. Mama sa dorea să-l facă preot, astfel că este înscris la Școala catihetică din Fălticeni.

Aici este înscris ca Ion Creangă, nume pe care îl păstrează pentru tot restul vieții. După ce școala de la Făltciceni este desființată, scriitorul este obligat să se mute în Iași unde urmează cursul inferior al Seminarului teologic „Veniamin Costachi” de la Socola. Cursurile le începe în anul 1855 și durează până în anul 1859, iar după ce își ia atestatul, revine în satul natal.

După trecerea timpului, Ion Creangă se căsătorește cu Ileana în Iași, fiica lui Ioan Grigoriu, preot la biserica Patruzeci de Sfinți din iași, astfel că acesta devine diacon în 26 decembrie 1859. Cei doi au împreună un copil, Constantin Creangă.

Acesta s-a născut în anul 1860, dar scriitorul era cât se poate de sever cu copilul său, astfel că micul Creangă nu are parte de un mediu prielnic în care crește, fiind și abuzat fizic. La doar 12 ani, Constantin Creangă ajunge la Școala Militară din Iași, care era o formă de învățământ gratuită.