Home » Când, unde, cum » Locul din lume în care apa e mai scumpă ca benzina. Unde se află situată această țară

Locul din lume în care apa e mai scumpă ca benzina. Unde se află situată această țară

Balan Daniel / 31.12.2021, 11:55
Locul din lume în care apa e mai scumpă ca benzina. Unde se află situată această țară

Deși mulți dintre noi suntem foarte nemulțumiți atunci când crește prețul carburanților, în lume există o țară unde apa este mai scumpă ca benzina. Despre ce loc este vorba și care este motivul pentru care se întâmplă acest lucru, puteți afla în rândurile de mai jos.

Locul din lume în care apa e mai scumpă ca benzina

Fără apă nu poate supraviețui nicio vietate de pe Pământ, iar în unele locuri din lume deficitul de apă este extraordinar de mare. Aici, oamenii trebuie să facă eforturi mari pentru a se aproviziona cu apă potabilă. În timp ce unele state consideră apa ca fiind o resursă banală, în alte țări pentru acest lichid vital se plătește un preț destul de mare.

Mai exact, este vorba despre Qatar. Deși este o țară foarte dezvoltată, prețul benzinei este mai mic decât cel al apei potabile. Evident, acest lucru este posibil deoarece în Qatar se găsește petrol din abundență. Ei bine, în această regiune, în anul 2019, prețul unei sticle de apă plată de 0,33 l pornea de la 1,7 lei și crește în funcție de comerciant. Pe de altă parte, prețul unui litru de benzină ajungea cam pe la 1,2 lei.

Există locuri în lume unde deficitul de apă potabilă este extrem de ridicat

După cum bine știm, nivelul de trai în Qatar este mai mult decât comod pentru mulți dintre locuitorii săi. Majoritatea acestora nici măcar nu își fac singuri curat în casă și nu își spală hainele sau mașina. Se pare că ocupația preferată a celor din Qatar este luatul mesei în oraș. Ba chiar mai mult de atât, această țară a avut ani la rând cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume.

Este important să menționăm și faptul că, Qatar este considerat a fi cel mai bogat stat din lume, făcând o mare parte din avere din comerțul cu petrol. De asemenea, Qatarul este dezvoltat și în ceea ce privește turismul și industria aeriană. Interesant este faptul că locuitorii acestei țări nu plătesc taxe și impozite, însă au servicii de educație și sănătate gratuite.

În acest loc din lume apa e mai scumpă ca benzina
În acest loc din lume apa e mai scumpă ca benzina

Cu toate acestea, în țările mai puțin dezvoltate, mai bine de jumătate din totalul de locuitori trăiesc în cartiere extrem de sărace, iar de cele mai multe ori nu au acces la apă potabilă. Oamenii din aceste locuri se aprovizionează cu apă potabilă de la vânzători ambulanți și plătesc prețuri mult mai mari spre deosebire de concetățenii lor mai bogați, care au permanent apă la robinet.

Lucruri interesante despre Qatar

Această țară are aproximativ 2.5 milioane de locuitori, dintre care circa 700.000 sunt femei. Se pare că această inegalitate are legătură directă cu imigrarea, deoarece mulți dintre cei care vin să lucreze în Qatar sunt bărbați tineri.

În Aeroportul internațional Hamad din Doha există un ursuleț uriaș făcut din bronz. Acesta a fost realizat de către artistul elvețian Urs Fischer și cântărește aproape 20 de tone.

Totodată, Aeroportul Internațional Hamad este considerat a fi al treilea cel mai bun aeroport din lume.