Home » Când, unde, cum » Mașini care ar putea fi interzise în România. Toți șoferii trebuie să știe asta

Mașini care ar putea fi interzise în România. Toți șoferii trebuie să știe asta

Cojocaru Cristian / 04.03.2022, 17:00
Mașini care ar putea fi interzise în România. Toți șoferii trebuie să știe asta

Piața auto din România este una foarte variată, atât din punct de vedere al brandurilor, cât și a vechimii autoturismelor sau poziția volanului acestora. Un nou proiect de lege care a trecut de Senat arată că anumite mașini ar putea fi interzise în România. Află dacă ești și tu unul dintre acei proprietari cu mașini care vor fi interzise.

Legea care prevede ce mașini vor fi interzise în România

Politicienii pregătesc o nouă lege care trezește îngrijorări șoferilor. Șoferii din România care conduc mașini cu volanul pe dreapta trebuie să știe că actualul proiect de lege stabiliște interzicerea circulației pe drumurile publice a acestui tip de autovehicule.

De la această regulă vor face excepție mașinile istorice. Proiectul de lege a fost adoptat de către Senat, urmând a fi votat într-un mod decisiv de către Camera Deputaților. Scopul acestui proiect de lege este acela de a asigura îmbunătățirea siguranței rutiere prin limitarea circulației mașinilor înmatriculate pe teritoriul țării noastre cu volanul pe partea dreaptă.

În document se arată faptul că „circulația pe drumurile publice a autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România care au postul de conducere situat pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului” va fi interzisă.

Pe lângă mașinile istorice, de la lege vor fi exceptate mașinile utilitare cum ar fi spre exemplu cele de curățenie stradală. Astfel, dacă acest proiect de lege va ajunge să fie publicat în Monitorul Oficial, toți cei care conduc o mașină cu volanul pe dreapta vor risca sancțiuni aspre din partea autorităților.

mașini interzise
Masinile cu volan pe dreapta ar putea fi interzise in Romania

Ce amenzi se vor aplica celor prinși pe picior greșit

În cazul acestora se vor aplica amenzi din clasa a III-a de sancțiuni, adică între șase și opt puncte-amendă, reprezentând echivalentul a unei amenzi cuprinse între 870 de lei și 1.160 de lei. În prezent, punctul de amendă a rămas plafonat la 145 de lei.

În afara amenzii primite, șoferii suprinși că vor conduce o mașină cu volanul pe dreapta după introducerea acestei interdicții vor rămâne și fără talonul autovehiculului. Aceștia își vor putea recupera talonu doar după ce vor muta postul de conducere de pe partea dreaptă pe partea stângă.

Totodată, în cazul acestor mașini care sunt prevăzute cu volanul pe dreapta, valabilitatea inspecției tehnice periodice va fi redusă la șase luni După ce mutarea volanului de pe partea dreaptă pe partea stângă este realizată, atunci va reveni la valabilitatea standard care se aplică majorității mașinilor, aceea fiind de doi ani.

“Intervenţia legislativă este necesară, deoarece numărul total de accidente produse de maşini cu volanul pe dreapta depăşeşte 10% din totalul accidentelor pe an. Coliziunile sunt frontale, iar posibilitatea de evitare este nulă din cauza lipsei de vizibilitate a şoferilor acestor maşini”, au afirmat inițiatorii propunerii legislative.

Acest proiect de lege va intra în vigoare abia după ce va trece de votul decisiv al Camerei Deputaților, de asemenea, el va trebui promulgat de către președintele țării și apoi publicat în Monitorul Oficial. Astfel că din acel moment, șoferii din România vor trebui să renunțe la mașinile importate de cele mai multe ori din Marea Britanie sau Irlanda.