Home » Când, unde, cum » Prima personalitate care a fost înmormântată în Cimitirul Bellu din Capitală. Ce stă scris pe pe piatra funerară a acestuia

Prima personalitate care a fost înmormântată în Cimitirul Bellu din Capitală. Ce stă scris pe pe piatra funerară a acestuia

Cojocaru Cristian / 13.02.2022, 10:32
Prima personalitate care a fost înmormântată în Cimitirul Bellu din Capitală. Ce stă scris pe pe piatra funerară a acestuia

Cimitirul reprezintă locul unde odihna veșnică este găsită de către cei care nu aleg incinerarea. Toate orașele și comunele țării dețin un cimitir, iar unele dintre ele au povești impresionante. Este și cazul celui mai celebru cimitir din România și totodată unul dintre cele mai scumpe, Cimitirul Bellu. Află care a fost prima personalitate înmormântată în Cimitirul Bellu din București.

Prima personalitate care și-a găsit somnul de veci în Cimitirul Bellu

În Cimitirul Bellu se odihnesc cele mai cunoscute personalități ale României. Odată cu trecerea timpului, acest loc a luat o tot mai mare amploare, fiind presărat cu nenumărate alei. Una dintre ele este aleea artiștilor unde își duc somnul de veci personalități importante precum Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale sau Mihail Sadoveanu.

Cu toate acestea, prima personalitate care a fost înmormântată în celebrul Cimitir Bellu a fost C.A. Rosetti. Acesta a fost un om politic și publicist român, fiind unul dintre cele mai importante nume ale Revoluției din anul 1848, viața lui fiind o dramă adevărată. În noiembrie 1859, C. A. Rosetti a fost prima persoană care cumpăra un loc de veci în Cimitirul Bellu, pentru fiica sa Elena.

În anul 1860, scriitorul Cezar Bolliac cumpăra cel de-al doilea loc de veci pentru soția sa, Aristița. Lângă mormântul Elenei, și-a găsit somnul de veci și C. A. Rosetti care în anul 1885 murea. Pe piatra funerară a acestuia este gravat: „Primăria Capitalei recunoscătoare marelui cetățean și bun român C. A. Rosetti”.

prima personalitate bellu
C. A. Rosetti a fost prima personalitate care a cumparat un loc de veci in Cimitirul Bellu

Unul dintre cele mai frumoase monumente ale cimitirului

Timpul a trecut, cimitirul s-a mărit și tot mai multe persoane, oameni de rând sau personalități cu greutate în istorie au ajuns cu toții în același loc. Acest cimitir reprezintă totodată și o atracție a Capitalei pentru cei care doresc să vadă unde se odihnesc cei mai cunoscuți oameni ai României, dintre care Marin Preda, Adrian Păunescu și nu numai.

Unul dintre cele mai frumoase monumente ale Cimitirului Bellu este reprezentat de cavoul Iuliei Hașdeu, fiica lui Bogdan Petriceicu Hașdeu. Aceasta, o adolescentă foarte inteligentă la acea vreme, la doar 19 ani a murit de tuberculoză. Bogdan Petriceicu Hașdeu povestea la acea vreme că acel cavou a fost construit după planurile pe care fiica sa i le-a indicat, de dincolo de mormânt.

Ulterior decesului Iulie Hașdeu, prozatorul a devenit pasionat al ședințelor de spiritism. B. P. Hașdeu ținea nenumărate ședințe de spiritism în cadrul cavoului pentru „a se sfătui” cu Iulia. Așadar, acesta a afirmat că un prim mesaj de la fiica sa îi spunea:

„Sunt fericită: te iubesc; ne vom revedea; asta ar trebui să-ți fie îndeajuns”.

Statul român a primit o ofertă de cinci milioane de dolari din partea unei asociații spiritiste din Brazilia pentru cavoul Iuliei Hașdeu care să conțină și osemintele. La acea vreme, Nicolae Ceaușescu a refuzat această tranzacție. Potrivit site-ului bucureștiivechisinoi.ro. , statul român ar fi solicitat însă suma de 50 de milioane de dolari.

În anul 1859, Cimitirul Bellu măsura 17 hectare de teren, iar în prezent, acesta numără peste 28 de hectare. Cimitirul poate fi vizitat zilnic între orele 10:00 – 20:00. În zilele de sărbătoare programul poate varia de la aceste ore.