Home » Când, unde, cum » Romanul de dragoste scris de Saddam Hussein. Ce poveste descrie în cele 160 de pagini

Romanul de dragoste scris de Saddam Hussein. Ce poveste descrie în cele 160 de pagini

Alexandru Cazacu / 28.04.2022, 13:00
Romanul de dragoste scris de Saddam Hussein. Ce poveste descrie în cele 160 de pagini

Cu siguranță, mulți dintre voi ați auzit de celebrul dictator Saddam Hussein. El a fost președintele Irakului între 1979 și 2003, iar regimul său a fost, după cum spuneam, unul dictatorial. Fostul lider irakian s-a stins din viață la 30 decembrie 2006, la vârsta de 69 de ani. Ei bine, acestea sunt lucrurile știute despre fostul dictator, însă nu mulți știu că Saddam Hussein a scris un roman de dragoste. Hai să vedem ce poveste descrie în cele 160 de pagini.

Romanul de dragoste scris de Saddam Hussein

În caz că nu știați deja acest lucru, în anul 2000, fostul dictator irakian, Saddam Hussein, a publicat un roman de dragoste. Deloc surprinzător, romanul lui Hussein „Zabiba și King” nu a intrat pe listele celor mai vândute romane, însă a fost analizat de CIA imediat după lansare.

Intriga, plasată cu mii de ani în urmă, descrie în cele 160 de pagini povestea de dragoste dintre un rege irakian (putem ghici despre cine ar putea fi vorba) și o țărancă pe nume Zabiba. Relația personajelor se dezvoltă pe măsură ce ei discută despre religie, naționalism și alte subiecte încântătoare.

Romanul de dragoste a lui Saddam Hussein analizat atent de CIA

Cartea cu pricina a fost cercetată cu atenția de CIA, încă de la lansarea din 2000. „Zabiba și Regele” este unul dintre cele patru romane atribuite lui Saddam Hussein, însă agenții de la CIA bănuiau că nu a fost scrisă de fostul dictator irakian. În schimb, agenții americani i-au supravegheat producția și au analizat viziunile prezentate în roman, pentru a afla mai multe detalii despre ideologia dictatorului.

Ulterior s-a ajuns la concluzia că volumul a fost, cel mai probabil, scris de unii scriitori fantomă, sub supravegherea lui Hussein. Cu toate acestea, unele voci susțin cu tărie că Saddam Hussein a fost responsabil pentru proză.

Romanul de dragoste scris de Saddam Hussein. Ce poveste descrie fostul dictator în cele 160 de pagini
Romanul de dragoste scris de Saddam Hussein. Ce poveste descrie fostul dictator în cele 160 de pagini

Dacă e să ne luăm după recenziile cumpărătorilor de pe Amazon, romanul fostului lider Irakian nu este neapărat unul memorabil. Însă, în volumul cu pricina există o scenă mai puțin obișnuită, care poate rămâne întipărită în mintea cititorului. Mai exact, în roman este descrisă, la un moment dat, o scenă intimă între un păstor și un urs, despre care se crede că este o metaforă pentru relația dintre Irak și Rusia.

Ce romane a mai scris Saddam Hussein

După cum am menționat anterior, lui Saddam Hussein i se atribuie patru romane, inclusiv cel despre care am vorbit. Se pare că toate cărțile sale tind să se concentreze asupra unui protagonist eroic.

De exemplu, în volumele „Damned One” și „Get Out Of Here”, Hussein a prezentat povestea unui războinic arab care și-a salvat orașul natal de la o revoltă în care oamenii voiau să îl răstoarne pe lider de la putere. Romanul conținea o prefață a fiicei lui Hussein, potrivit metro.co.uk.

De asemenea, înainte ca Statele Unite să invadeze Irakul în 2003, Saddam Hussein terminase volumul „While Begone, Demons”, o carte de 256 de pagini despre lupta dintre Orientul Mijlociu și America, mai scrie sursa citată.