Home » Când, unde, cum » Școala online 2022. Cine sunt elevii din România care vor putea să învețe în continuare online. Situațiile din lege

Școala online 2022. Cine sunt elevii din România care vor putea să învețe în continuare online. Situațiile din lege

Alexandru Cazacu / 16.03.2022, 12:33
Școala online 2022. Cine sunt elevii din România care vor putea să învețe în continuare online. Situațiile din lege

După cum bine știm, numărul infectărilor cu COVID-19 a scăzut, iar majoritatea elevilor din România s-au reîntors la școală, pentru cursuri cu prezența fizică. Cu toate acestea, există și unii elevi care vor putea să stea acasă și să facă școala online până la finele acestui an școlar. Haideți să vedem cine sunt elevii din România care vor putea să învețe online.

Cine sunt elevii din România care vor putea să facă în continuare școala online

Conform unui ordin al Ministerului Educației, elevii care suferă de afecțiuni grave vor putea rămâne acasă pentru a face școala online până la sfârșitul anului școlar 2021 – 2022. Mai exact, este vorba despre Ordinul ME nr. 3.352/2022. Actul normativ a apărut în urmă cu doar câteva zile și stabilește situațiile în care mai este posibilă suspendarea cursurilor cu prezența fizică.

Trebuie să menționăm că, suspendarea cursurilor cu prezență fizică se face la nivel individual, până la finele acestui an școlar, la cererea părintelui și cu avizul medicului curant, în situația în care elevul suferă de următoarele afecțiuni:

  • boli ce afectează capacitatea de oxigenare;
  • boli respiratorii cronice severe;
  • boli cardiovasculare;
  • obezitate severă;
  • diabet zaharat tip I;
  • boli inflamatorii;
  • boli imune/ autoimune;
  • boli rare;
  • boli ereditare de metabolism;
  • alte afecțiuni cronice;
  • tratament imunosupresiv;
  • afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă precum: transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare.

În cazurile menționate, activitatea didactică se va desfășura în sistem hibrid. Concret, o parte din elevi vor participa la cursuri cu prezența fizică, iar cei care suferă de afecțiuni medicale vor participa la ore de acasă, din fața calculatorului.

Elevii din România care vor putea să facă în continuare școala online
Ce elevi din România pot participa la cursuri fără prezență fizică

În ce situații mai este posibilă suspendarea cursurilor cu prezență fizică

De asemenea, suspendarea cursurilor cu prezență fizică mai este posibilă la nivelul claselor sau a grupelor unei școli sau grădinițe, dar și la nivelul instituțiilor de învățământ, la solicitarea directorului. Evident, după o hotărâre în acest sens a consiliului de administrație și cu informarea inspectorului școlar general, se mai arată în ordinul Ministerului Educației.

Totodată, în Ordinul 3.352 din 10 martie 2022 mai este menționat și că suspendarea cursurilor se mai poate face și „la nivelul grupurilor de unități de învățământ din același județ/municipiul București (la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea ministerului), dar și la nivel regional sau național, prin ordin al ministrului educației, ca urmare a hotărârii comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență”.

De la începutul pandemiei de coronavirus, cursurile cu prezență fizică au fost suspendate de mai multe ori

Este de asemenea important să menționăm și faptul că, începând din 2020 și până în prezent, suspendarea cursurilor desfășurate cu prezența fizică a elevilor a fost stabilită de mai multe ori. Aceasta s-a făcut în funcție de mai mulți factori, precum rata de infectare cu COVID-19 din localitate, gradul de vaccinare al cadrelor didactice sau gradul de ocupare al spitalelor din județe, potrivit avocatnet.ro.

În concluzie, elevii care suferă de afecțiuni grave precum cele prezentate mai sus, vor putea să învețe în continuare online, până la sfârșitul Semestrului II din anul școlar 2021 – 2022.