Home » Când, unde, cum » Stema Rusiei: scurt istoric, culori, semnificație. Ce reprezintă cele 2 simboluri care apar

Stema Rusiei: scurt istoric, culori, semnificație. Ce reprezintă cele 2 simboluri care apar

Cojocaru Cristian / 01.03.2022, 10:57
Stema Rusiei: scurt istoric, culori, semnificație. Ce reprezintă cele 2 simboluri care apar

Rusia este una dintre cele mai titrate țări la momentul actual din cauza atacului pe care l-a lansat asupra Ucrainei în urmă cu șase zile. Află detalii despre originea Rusiei, dar și despre stema Rusiei, ce culori au fost alese pentru aceasta și ce semnificație are. Detalii pe care probabil nu le știai despre una dintre marile puteri ale lumii.

Ce semnifică stema Rusiei

Stema Federației Ruse provine încă din perioada Imperiului Rus. Aceasta a fost adoptată după ce Uniunea Sovietică s-a prăbușit, în anul 1991. Elementele care compun stema Rusiei provin încă de pe vremea domniei lui Ivan cel Mare, între anii 1462-1505. Culorile stemei oficiale ale Federației Ruse corespund standardului care era aplicat la începutul secolului al XV-lea.

Vulturul bicefal este din perioada împăratului Petru cel Mare și este unul cele mai importante simboluri ale stemei. Cel de-al doilea element este Sfântul Gheorghe ucidând balaurul, iar aceste două simboluri au o vechime și mai mare decât domnia lui Petru cel Mare. Sigiliul de Stat al Cneazului Moscovei, Ivan cel Mare prezenta atunci un călăreț care ucidea sau se lupta cu un balaur.

Imaginea respectivă a fost identificată în mod oficial cu Sfântul Gheorghe începând cu anul 1730, fiind astfel descris la acea vreme, decret imperial. Forma anterioară a călărețului cunoscut ca fiind Sfântul Gheorghe Purtătorul Victoriei a fost imaginea asociată dintotdeauna cu Cnezatul Moscovei.

Mai târziu, aceasta a devenit stema oficială a Moscovei. O altă reprezentare care datează dinaintea acesteia a fost cea a unui călăreț înarmat cu o suliță, stemă utilizată în cazul unui sigiliu din timpul cneazului Moscovei, Vasili Dimitrievici. Șarpele sau balaurul respectiv, a fost adăugat în timpul lui Ivan cel Mare, acela fiind și momentul când Sfântul Gheorghe a devenit patronul Moscovei și ulterior al Rusiei.

În prezent, descrierea oficială a călărețului de pe scutul central a stemei se referă pentru a sublinia caracterul secular al statului și nu se referă la Sfântul Gheorghe. Vulturul bicefal a apărut tot în timpul lui Ivan cel Mare, după ce prințesa bizantină, Sofia Paleologu a devenit soția acestuia.

stema rusiei
Stema Rusiei dateaza inca de pe vremea cneazului Ivan cel Mare

Ce reprezintă cele trei coroane de pe stemă

Aceasta a fost nepoata ultimului împărat bizantin, Constantin al XI-lea Paleologul. Vulturul bicefa reprezenta simbolul bizantin al reunificării vestului și estului al Imperiului Roman. După ce Constantinopol a căzut, în anul 1453, Ivan cel Mareau proclamat Cnezatul Moscovei ultimul bastion al adevăratei credințe.

Astfel, el a devenit urmașul Imperiului Roman, astfel că Moscova și prin extensie Rusia erau denumită „ a treia Romă”. În anul 1497, Rusia era proclamată egala Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană. Atunci când la putere se afla primul țar din dinastia Romanov, Mihail Feodorovici, stema Rusiei a fost modificată.

Astfel, în anul 1625, acesteia i s-au adăugat trei coroane. Aceste trei coroane variau în semnificație, putând reprezenta cucerirea celor trei regate: Kazan, Astrahan și Siberia, dar și unitatea Marii Rusii: Rusia, Mica Rusie – Ucraina și Rusia Albă – Belarus. În prezent, aceste trei coroane repreintă unitatea și suveranitatea Federației Ruse.

Atât globul cruciat cât și sceptrul reprezintă simboluri tradiționale pentru putere suverană și autocrată. Acestea au fost păstrate pe stema modernă a Rusiei, chiar dacă țara este, de fapt, o republică și nu o monarhie, astfel că foștii comuniști au venit cu obiecții cu privire la aceasta.

După ce panglica albastră a Ordinului Sfântului Andrei care susținea cele trei coroane a fost înlocuită, actuala stemă a fost adoptată în anul 1993. Această lege a fost promulgată de către președintele Vladimir Putin în data de 20 decembrie 2000.