În preajma Sărbătorilor, multe dintre gospodinele din România prepară fel și fel de mâncăruri, iar printre acestea se află și delicioasele sarmalele. Dacă și tu vrei să faci sarmale în acest an, însă nu ai destulă experiență în bucătărie, în următoarele rânduri vei afla câteva trucuri și sfaturi utile pentru sarmale demne de un adevărat maestru în arta culinară.
Dacă pentru unele gospodine prepararea sarmalelor este floare la ureche, pentru cele începătoare împăturitul sarmalelor poate fi o adevărată provocare. Află mai departe cum se împăturesc sarmalele ca să nu se desfacă la fiert, dar și alte trucuri ușoare pentru niște sarmale delicioase.
Evident, pentru sarmale se folosesc doar frunzele fine de varză. Acestea nu trebuie să aibă nervuri foarte groase sau să fie rupte. Frunzele cu nervuri groase le vom toca și pune apoi pe fundul oalei. Împăturim sarmalele, iar la fiecare dintre ele vom pune câte o lingură de compoziție. Pentru a împături mai ușor sarmalele, încearcă să tai frunzele în forme cât de cât pătrate.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Pe mijlocul frunzei punem aproximativ o lingură de umplutură. Rulați foile de varză, iar capetele le împingeți în interior. Astfel, sarmalele își vor păstra forma și nu se vor desface. După ce le-ai împăturit, așază sarmalele în oală cât mai înghesuite.
Gospodinele mai iscusite pun printre straturile de sarmale bucăți de șuncă afumată sau piept de porc. De asemenea, printre sarmale mai putem pune felii de cârnați afumați.
Este important ca din compoziția de sarmale să nu lipsească grăsimea. Adică, putem pune slănină de porc în proporție de 25%.
Pentru ca sarmalele să iasă pufoase și să se topească în gură, pune la călit orezul și ceapa în câteva linguri de apă cu ulei. Călește pentru câteva minute, până orezul se înmoaie. Apoi, adaugă peste orez și carnea tocată și restul legumelor.
Printre sarmale se pun foi de dafin, suc de roșii și câte o crenguță de cimbru. Legumele care dau un gust deosebit sarmalelor sunt morcovii. Aceștia se curăță și se dau prin răzătoare și se adaugă în compoziție în proporție de aproximativ 10%.
Unele gospodine folosesc la fierberea sarmalelor un amestec de apă, borș și vin roșu. Acestea frăgezesc mai bine carnea și dau un gust incredibil sarmalelor.
În ceea ce privește fierberea sarmalelor, aceasta se poate face pe aragaz, în oale emailate. De asemenea, sarmalele se fierb și în cuptor, însă astfel timpul de fierbere va fi mai mic.
Pentru ca sarmalele tale să fie mai pufoase, poți să pui la fiert și două linguri de smântână. Pe de altă parte, cei care preferă sarmalele mai acre, pot pune în apa de fiert borș sau zeamă de varză.
Este recomandat să nu „îneci sarmalele” în apa din oală, pentru că vor ieși prea moi și se vor sfărâma. Trebuie să pui apă doar cât să le acopere și apoi să completezi daca scade prea mult în timpul fierberii. Cu toate acestea, sarmalele nu trebuie să rămână nicio clipă fără apă.