Home » Cum să faci orice » Care sunt cele mai profitabile culturi din România care nu necesită un spațiu mare

Care sunt cele mai profitabile culturi din România care nu necesită un spațiu mare

Alexandru Cazacu / 21.07.2021, 12:33
Care sunt cele mai profitabile culturi din România care nu necesită un spațiu mare

Și în acest an, mulți dintre români ale să investească în agricultură. Cu toate acestea, lista culturilor agricole care aduc profituri consistente se schimbă de la an la an. În următoarele rânduri, noi îți vom spune care sunt cele mai profitabile culturi pentru care nu ai nevoie de un spațiu foarte mare.

Cele mai profitabile culturi din România care nu necesită un spațiu mare

În primul rând, este important să menționăm faptul că înainte de a face investiții într-o cultură, este recomandat să ai în vedere și un plan de afaceri în ceea ce privește valorificarea producției. Adică, degeaba ai o recoltă bogată dacă nu reușești să vinzi produsele la un preț decent. Acestea fiind spuse, haideți să vedem care sunt unele dintre cele mai profitabile culturi pe suprafețe mici, din România.

Zmeura

Deși numărul celor care cultivă zmeură a crescut în ultimii ani, aceste fructe își mențin un preț bun. Mai exact, în jur de 15 lei pe kilogram, însă pot ajunge chiar și la 17 lei la final de sezon. Mai mult de atât, o cultură bine întreținută va aduce producții mari, adică 8 – 12 tone de zmeură la un hectar, fără prea multe bătăi de cap. Pe lângă toate acestea, durata de viață a unei astfel de plantații ester de aproximativ 9 ani de zile, în funcție de soi și de cum este îngrijită, potrivit agrointel.ro.

Cătina

Cum era și de așteptat, printre cele mai profitabile culturi se numără și cătina, fiind extrem de sănătoasă și gustoasă. Aceste fructe pot fi consumate atât în stare proaspătă, dar și în unele preparate. Potrivit sursei citate, pe un hectar de teren, producția de cătină poate ajunge la 10 – 15 tone. Cât despre investiție, aceasta nu este chiar atât de mare, ținând cont de profiturile pe care le poate aduce. Costurile pentru înființarea și întreținerea unui hectar de cătină fiind cuprinse între 1.500 și 3.500 de euro.

Ei bine, dacă fructele de cătină sunt pentru export, atunci acestea se vor vinde la un preț de aproximativ 2 – 3 euro pentru un kilogram, în funcție de calitate. Cu toate acestea, dacă vorbim despre sucul de cătină, valoarea crește, acesta fiind vândut cu 50 de lei / litru.

Alunul

În ultima vreme, culturile de aluni au devenit din ce în ce mai cultivate de români. Se pare că cererea a crescut, iar cei care dețin plantații pe rod susțin că un kilogram de alune în coajă ajunge la 15 lei, iar dacă se vinde doar miezul acestora, prețul este de 50 de lei / kilogram. Cu tot cu irigații, investiția într-un hectar de alun ajunge la 2.500 de euro. Cu toate acestea, producția va fi de 1,5 – 2 tone la un hectar, atunci când producția ajunge pe rod, adică din al șaselea an.

Cele mai profitabile culturi din România care nu necesită un spațiu mare pentru cultivare
Cele mai profitabile culturi din România care nu necesită un spațiu mare

Nucul

Ei bine, este știut deja faptul că nucul aduce câștiguri serioase. Mai exact, culturile de nuc pot aduce un câștig anual de 10.000 de euro la hectar, după ce pomii intră pe rod. Dacă se merge pe soiurile franțuzești care sunt mai productive, investiția într-un hectar cu nuci ajunge la aproximativ 1.500 de euro. Cu toarte acestea, producțiile pot ajunge la 10 tone pe hectar, iar prețul mediu pentru un kilogram de nuci cu tot cu coajă este de 12 lei.

Cele mai profitabile culturi din România – Cireșul

Se pare că investiția în cireș este cea mai profitabilă din sectorul pomiculturii, aceste fructe fiind la foarte mare căutare, în special cele timpurii care în piețe ajung să coste și 100 de lei/kilogram. Ei bine, anul trecut, nici măcar în plin sezon cireșele nu au scăzut sub 10 lei kilogramul.

Cu toate acestea, costurile pentru o plantație de cireși este destul de ridicat. Potrivit agrointel.ro, investiția minimă într-o astfel de cultură este de 20.000 de euro, cu tot cu sistemul de irigații. Însă, producția poate depăși 30 de tone la un hectar. Așadar, chiar și la prețuri minime de 5 – 6 lei pe kilogram, profitul poate ajunge la 50.000 de euro pe hectarul de cireși.