Home » Cum să faci orice » Ce descântece trebuie să-ți rostească cineva dacă ești deocheat

Ce descântece trebuie să-ți rostească cineva dacă ești deocheat

Manolică Anca / 14.05.2021, 10:45
Ce descântece trebuie să-ți rostească cineva dacă ești deocheat

Deochiul este „puterea” pe care superstițioșii o atribuie unor oameni, de a-i îmbolnăvi pe cei asupra cărora își fixează privirea cu invidie, răutate, admiraţie. Iată cum scapi de deochi și ce descântece trebuie să-ți rostească cineva dacă ești deocheat, conform credinței populare.

Ce descântece trebuie să-ți rostească cineva dacă ești deocheat

Deochiul este considerat de multe persoane o simplă superstiție, principalul motiv fiind imposibilitatea de a-l defini cu exactitate. Unii consideră că este un furt de energie provocat de o privirea admirativă sau invidioasă a unei persoane, în timp ce alții cred că este o vorbă ce face rău omului, care se spune fără voia celui deocheat. De asemenea, pot fi deocheate și plante sau animale domestice.

Primul, dar și cel mai clar semn, că cineva te-a deocheat este prezența unor dureri foarte puternice de cap. Acestea sunt, de cele mai multe ori, urmate de căscat continuu, slăbiciune, febră, amețeli, țiuit în urechi, transpirații, lipsa poftei de mâncare şi câteodată greaţă (în cazul oamenilor), tânjeală (în cazul animalelor), veștejire (în cazul plantelor). Deochiul poate fi involuntar sau intenționat, însă efectele sunt identice și proporționale cu puterea invidiei sau admirației.

Un semn clar de deochi sunt durerile puternice de cap
Un semn clar de deochi sunt durerile puternice de cap

Cum scapi de deochi

Multe persoane cred şi astăzi în deochi, precum şi în puterea a câtorva obiecte şi descântece de a-l îndepărta. Există tot felul de practici și descântece împotriva acestor stări neplăcute provocate de deochi, însă una dintre cele mai cunoscute este rostirea rugăciunii Tatăl Nostru.

De asemenea, o altă tradiție spune că persoana care a fost deocheată trebuie să fie scuipată de trei ori pe frunte, ca să își revină. Între acestea, se face câte o pauză scurtă, în care se numără invers de la 10 la 1. După ce a fost scuipată ultima oară, se dă cu limba peste frunte, iar dacă gustul simțit este unul sărat înseamnă că persoana respectivă a fost deocheată.

O altă practică foarte des întâlnită este „stingerea cărbunilor sau chibriturilor”. Astfel, într-un vas cu apă neîncepută se pun trei, șase sau nouă cărbuni/chibrituri aprinse și iată ce descântece trebuie să-ți rostească cineva dacă ești deocheat:

„Sting toate strigările,
Toate pociturile
Cum se sting tăciunii
Să se stingă deochiul
Toate căscăturile,
Toate uităturile
Sting ochii cei răi din cale
Și gurile cele rele
Să n-aibă la ce se uita
Să n-aiba la ce striga
Să treaca de grija lui .„(numele de botez al persoanei deocheate)

sau

„Fugi ochi de deochi
Ieși și fugi din calea lui … (numele de botez al persoanei deocheate)
Pe pământ pustiu
Unde vântul nu bate
Unde câinii nu latră
Si cocoșii nu cântă”.

Dacă persoana care descântă cască, este de bine fiindcă înseamnă că deocheatul este în curs de vindecare. La români, există obiceiul de a se lega o fundiță roșie (un şnur roşu), mai ales copiilor mici, care sunt mai vulnerabili. Și adulții pot purta diverse talismane antideochi, unul dintre cele mai cunoscute fiind mâna cu ochi, o bijuterie populară în Balcani și în țările musulmane.