Home » Cum să faci orice » Cea mai ușoară rețetă de cozonac. Iese super pufos, aromat și delicios cu acești pași simpli

Cea mai ușoară rețetă de cozonac. Iese super pufos, aromat și delicios cu acești pași simpli

Alexandru Cazacu / 12.01.2022, 17:29
Cea mai ușoară rețetă de cozonac. Iese super pufos, aromat și delicios cu acești pași simpli

Cu siguranță nu sunt mulți cei care ar refuza o felie de cozonac moale și pufos. Dacă și ție îți place cozonacul și vrei să îl prepari chiar în confortul casei tale, în următoarele rânduri vei găsi cea mai ușoară rețetă de cozonac. Tot ce trebuie să faci este să urmărești cu atenție pașii de mai jos, iar cozonacul tău va ieși pufos, aromat și extrem de delicios.

Cea mai ușoară rețetă de cozonac

Pufos, dulce și aromat, cozonacul este nelipsit de pe mesele gospodinelor din România în zilele de sărbătoare. La prepararea acestui minunat desert se pot folosi fel și fel de ingrediente, însă cele mai des folosite sunt nuca cu cacao, stafidele și rahatul. În continuarea acestui articol vă vom prezenta o rețetă inedită de cozonac care, deși se prepară foarte ușor, este extrem de delicioasă.

Haideți să vedem care sunt ingredientele de care avem nevoie și ce trebuie să facem pentru un cozonac moale, pufos și aromat.

Ingrediente aluat:

  • 800 g făină pentru cozonac
  • 3 ouă
  • 350 ml lapte călduț
  • 80 g unt (80% grăsime)
  • 150 g zahăr
  • 15 g drojdie uscată
  • 5 ml esență de vanilie
  • 1 fiolă de esență de portocale
  • 1 fiolă esență de lămâie
  • ulei
  • 1/2 linguriță coajă de lămâie
  • 1 praf de sare.

Ingrediente pentru umplutură:

  • 150 g zahăr
  • 3 linguri cacao
  • 150 g nucă măcinată
  • 150 g rahat
  • 50 ml lapte cald

Rețetă de cozonac – mod de preparare

Mai întâi, vom amesteca într-un bol micuț drojdia cu două lingurițe de zahăr. Apoi adăugăm 50 ml de lapte călduț și amestecăm din nou, după care încorporăm și 2 lingurițe de făină. Formăm maiaua și o lăsăm să dospească pentru aproximativ 15 minute.

Între timp punem într-un vas 300 ml de lapte, zahărul, un praf de sare, cele 3 esențe și coaja de lămâie, iar apoi amestecăm bine până când zahărul se topește.

Cernem făina într-un lighean potrivit (în care vom frământa), iar în mijloc facem un loc în care vom pune ouăle, untul la temperatura camerei, amestecul de drojdie și zahăr și laptele. Amestecăm bine toate ingredientele cu ajutorul unei spatule, după care frământăm bine aluatul cu mână. Turnăm peste aluat 2 linguri de ulei și frământăm aluatul prin împăturire pentru circa 10 minute, după care mai adăugăm alte 2 linguri de ulei. Frământăm în continuare aluatul după care îl lăsăm să se odihnească pentru aproximativ 10 minute.

După ce s-a scurs acest timp, vom mai frământa aluatul încă 10 minute (tot prin împăturire). Când am terminat de frământat, acoperim aluatul cu folie și îl lăsăm să crească la loc călduț pentru aproximativ 2 ore.

Cea mai ușoară rețetă de cozonac
Rețetă ușoară de cozonac

Umplutură pentru cozonac

Amestecăm într-un bol nuca cu zahărul și 3 linguri de cacao, iar apoi turnăm 50 ml de lapte cald și amestecăm bine toate ingredientele. Tăiem apoi rahatul în cubulețe, peste care presărăm zahăr pudră, având grijă ca toate părțile cubulețelor de rahat să fie acoperite.

După ce aluatul a crescut, îl punem pe masa de lucru peste care am presărat făină și îl împărțim în 4 bile egale. Întindem fiecare bilă, până când obținem o foaie dreptunghiulară, iar peste fiecare dintre acestea întindem uniform umplutura. Peste umplutură presărăm cubulețe de rahat, iar apoi rulăm fiecare foaie și prindem bine rulourile obținute la capete, pentru ca acestea să nu se desfacă.

Acum formăm cozonacii împletind câte 2 rulade. Tapetăm 2 tăvi pentru cozonac cu hârtie de copt, în care vom așeza cozonacii și îi vom lăsa la dospit pentru 30 de minute.

Coacere

Iată că ne apropiem de finalul rețetei, iar după ce s-au scurs cele 30 de minute și cozonacii au crescut, îi ungem cu gălbenuș de ou și îi dăm la cuptorul preîncălzit la 160 de grade Celsius, pentru circa 60 – 70 de minute (până ce trec testul scobitorii și sunt rumeniți frumos).