Home » Cum să faci orice » Cum poți să protejezi plantele de îngheț. 5 soluții și metode la îndemâna oricui

Cum poți să protejezi plantele de îngheț. 5 soluții și metode la îndemâna oricui

Alexandru Cazacu / 24.11.2021, 15:33
Cum poți să protejezi plantele de îngheț. 5 soluții și metode la îndemâna oricui

Deși există câteva plante care rezistă la temperaturi foarte scăzute, majoritatea acestora nu tolerează înghețul sau vântul puternic. Ei bine, iarna ne bate la ușă, iar dacă te afli printre cei care au plante în grădină, noi îți vom spune cu poți se le protejezi de îngheț. Aceste soluții și metode sunt foarte simple și la îndemâna oricui.

Cum poți să protejezi plantele de îngheț

Unele specii de plante precum trandafiri, crizantemele și chiar unii pomi fructiferi sau arbuști nu fac față temperaturilor scăzute din sezonul rece. Așadar acestea au nevoie de ajutorul nostru pentru a trece cu bine peste iarnă. Ei bine, există mai multe moduri în care ne putem proteja plantele de îngheț, iar noi îți vom spune care sunt acestea.

Învelește-le cu plastic

Atunci când vine vorba de protejarea plantelor de îngheț, una dintre cele mai frecvente metode folosite este învelirea acestora cu material plastic. În cazul în care plantele tale sunt prea mari, poți să pui în jurul lor niște tije din lemn și apoi să pui plasticul peste acestea. În acest fel, nu numai că vei proteja planta respectivă de frig, ci vei lăsa și razele soarelui să ajungă la ea. Cu toate acestea, în timpul zilei când temperaturile sunt mai ridicate, trebuie să dai la o parte plasticul pentru a lăsa planta să respire.

Acoperă-le cu pânză de iută

Pentru a feri plantele de îngheț, pe lângă folia de plastic, plantele pot fi învelite și cu pânză. Ba chiar mai mult de atât, în acest caz, planta va respira, însă razele soarelui nu vor trece foarte mult precum în cazul plasticului. Așadar, în timpul zilei ar fi recomandat să le dezvelești, pentru a primi cât mai multă lumină.

Ce trebuie să faci ca să îți protejezi plantele de îngheț
Cum îți poți proteja plantele de îngheț

Plantele mai mici pot fi acoperite cu frunze sau crengi de conifere

În cazul plantelor de mici dimensiuni, acestea pot fi acoperite cu un strat nu foarte gros de frunze sau crengi de brad, pentru a fi protejate de vremea rece. Cu toate acestea, atunci când acoperim planta trebuie să avem grijă ca ramurile acesteia să stea într-o poziție cât mai naturală, fără să fie forțate. De asemenea, învelișul trebuie să aibă o formă conică pentru ca apa să se scurgă la baza plantei, nu direct pe ea.

Cum protejăm de îngheț plantele în ghivece

Chiar înainte de venirea sezonului rece este recomandat să studiem bine grădina noastră și să ne gândim din timp unde putem muta plantele pentru a le proteja de îngheț și vreme rea. Mai exact, dacă plantele sunt deja în ghivece, putem să le mutăm într-un loc acoperit sau chiar în interiorul casei, unde vor fi ferite de frigul excesiv.

Pe de altă parte, pentru a proteja plantele care nu sunt în ghivece, le putem muta în alte locuri acoperite sau chiar printre plantele mai mari. În acest caz este bine să fim atenți la orele în care soarele își face apariția și să mutăm plantele în locul unde vor avea parte de mai mult timp cu lumină naturală.